Banktips – enkle grep som kan spare deg mye penger

Det vil si at de aller fleste av oss også sitter med betydelige summer i boliglån, særlig de som har kjøpt bolig de siste årene.

Selv om renta har vært lav de siste årene gjør den sterke prisveksten på boliger at mange har lånt flere ganger egen inntekt. Med høye boliglån vil utgifter til bolig i form av avdrag og renter utgjøre en betydelig kostnad for mange, selv om renta er lav.

Her er enkle grep du kan ta for å redusere dine utgifter:

Banktips: Sjekk om du har den beste renta

Liten renteforskjell – mye penger å spare. Visste du at tilsynelatende små renteforskjeller kan utgjøre betydelige beløp i løpet av et år?

Et regneeksempel:
Vi har sett på et lån på 3,5 millioner med 25 års løpetid og 12 terminer per år. Med en rente på 2,5% vil en familie betale 65643 kroner i renter etter skattefradrag det første året.

Med bare 0,5 prosentpoeng lavere rente, vil familien kunne redusere sine kostnader med hele 13177 kroner. Tenk hvor mye moro man kan gjøre for de pengene!

Små renteforskjeller kan altså utgjør store besparelser. Derfor lønner det seg alltid å jevnlig sjekke med flere banker slik at man at man til enhver tid har den beste renten på boliglånet.

Et viktig banktips er å sjekke hvilken rente du har. Det er ikke så vanskelig som mange tror.

finansportalen.no kan du se hvilke banker som har best rente på din type lån.

Bruk økt markedsverdi og nedbetaling av gjeld for å få bedre betingelser

De fleste boliger i Norge har steget betydelig i markedsverdi de siste årene. Dette gir muligheter for ytterligere besparelser, særlig om du har betalt jevnt ned på boliglånet.

De fleste banker gir bedre lånebetingelser jo lavere låneandel i forhold til markedsverdi. Ofte vil du få bankens beste rente med låneandel innenfor 60% av boligens markedsverdi, med step på 5 prosentpoeng opp til 85%.

Spar enda mer penger, inkluder dyrere lån i boliglånet

Videre er det lønnsomt å samle andre lån inn i boliglånet. Har du for eksempel kredittkortgjeld eller forbrukslån vil det lønne seg å bruke boligen for å få ned renten. Da slike lån ofte har en effektive rente på over 15 % vil besparelsen være stor. Du kan også inkludere billånet eller andre typer lån som normalt har høyere rente. Selv om du slår sammen boliglånet med andre lån, kan du velge å betale like mye i avdrag på den delen som inkluderes i boliglånet.

Eff. rente 15,7 %, lånebeløp kr 125 000 over 2 år. Kostnad kr 19 379. Totalt kr 144 379