Fakturagebyr regler – Dette må du vite

Har du fått en regning eller en purring med et irriterende høyt fakturagebyr? Da kan det hende at du har lov til å nekte å betale hele eller deler av gebyret. Det finnes nemlig klare regler for hvor høyt selgeren kan sette fakturagebyret. I denne artikkelen forklarer vi hva et fakturagebyr er og hvilke regler som finnes for fastsettelse av gebyr. Vi svarer også på ofte stilte spørsmål og viser deg hvordan du kan klage på fakturagebyr.

Ukjært barn har mange navn

Et fakturagebyr kan ha mange navn, som for eksempel “utsendelsesgebyr”, “administrasjonsgebyr”, “miljgebyr eller lignende, men reglene er de samme dersom gebyret i kreves i forbindelse med utsendelse av en faktura.

Faktruagebyr må imidlertid ikke blandes sammen med gebyrer og salærer i forbindelse med purringer og inkasso. For slike typer gebyrer gjelder andre regler og salærene vil variere med fakturaens størrelse og om mottaker er privatperson eller bedrift. 

Så høyt kan fakturagebyret være

Ifølge ny finansavtalelov fra 1.januar 2023 kan ikke selgere belaste forbrukere fakturagebyr som er høyere enn 10 kroner.  

Fakturagebyret kan nemlig ikke settes høyere enn faktiske kostnader knyttet til utstedelse og forsendelse av fakturaen. Dette omfatter kostnader som:

  • Avgifter i forbindelse med elektronisk utsendelse
  • Porto knyttet til fysisk utsendelse

Andre driftskostnader som for eksempel lønn, IT-systemer, eller andre administratoriske kostnader kan ikke inkluderes i fakturagebyret.

Selgers dokumentasjonskrav

Dersom fakturagebyret overstiger 10 kroner, må selskapet eller selger kunne dokumentere de faktiske kostnadene knyttet til gebyret. Dokumentasjonen må på forspørsel sendes til Finanstilsynet.

Se også vår oversikt over inkassobyråer i Norge

Hvordan klage på fakturagebyr?

Dersom du mener at gebyret du har fått er satt urimelig høyr, kan du sende en klage til Forbrukerrådet

Ofte stilte spørsmål om fakturagebyr regler

Hva er et fakturagebyr?

Et fakturagebyr er en ekstra kostnad som legges til en faktura for å dekke utgifter knyttet til utsending og administrasjon av fakturaen.

Er det lov å kreve fakturagebyr?

Ja, det er lovlig å kreve fakturagebyr, men det kan ikke overstige de faktiske direkte kostnadene som er knyttet til utsendelse av fakruaren. 

Må fakturagebyret spesifiseres i fakturaen?

Ja, fakturagebyret må være spesifisert som en egen linje i fakturaen slik at det er tydelig for kunden hva gebyret gjelder.

Emner: Fakturagebyr regler