Unngå betalingsanmerkning

Unngå betalingsanmerkning med disse enkle stegene. I denne artikkelen gir vi i Okida deg noen gode tips for å unngå betalingsanmerkninger og komme på rett kjøl med dine betalinger. 

Innhold:

Har du dyr gjeld som er i ferd med å gå til inkasso? Vi i Okida kan hjelpe deg ut av problemene.
Start søknad her

Betal regningene dine i tide

Det er avgjørende å betale regningene dine i tide for å unngå betalingsanmerkninger, forsinkelsesgebyrer og andre straffegebyrer. Det kan være en god ide å sette opp varslinger eller automatisere betalinger i nettbanken for å sikre at du ikke glemmer å betale. Når du mottar en regning i posten eller per email, legg den inn i nettbanken med en gang. 

Ikke ta opp mer gjeld enn du kan betjene

Det er viktig å ikke ta opp mer gjeld enn du kan håndtere. Når du tar opp lån, sørg for å ha en realistisk plan for å betale tilbake lånet, og vær forsiktig med å ta opp dyr forbruksgjeld. Skaff deg alltid en god oversikt over egen økonomi før du søker om lån. Det er en god ide å sette opp en oversikt over dine viktigste inntekter og utgifter. Ta gjerne utgangspunkt i de siste kontoutskriftene for å se hva du bruker penger på.

Prioriter regninger

Dersom du har flere regninger som forfaller samtidig, bør du prioritere å betale de viktigste først. Prioriter regninger som strøm, husleie og kredittkortregninger. Eventuelle krav til staten, som for eksempel bøter eller skattekrav, bør også priorities.

Søk om utsettelse eller nedbetaling

Dersom du ikke klarer å betale en regning i tide, bør du kontakte dine kreditorer og be om utsettelse eller en nedbetalingsplan. Selv om det kan være ubehagelig, er det mye bedre å gå i dialog med kreditorene fremfor å la regningene gå til inkasso. Du kan unngå betalingsanmerkninger dersom du får til en avtale som du følger. 

Vær forsiktig med bruk av kredittkort

Å bruke kredittkort for å betale for varer og tjenester kan være fordelaktig. Du kan for eksempel få gode rabatter, bonuspoeng og forsikringer inkludert. Du bør imidlertid alltid passe på at du kan betale hele kravet ved forfall, ellers vil det begynne å løpe høye renter. Kredittkortrenten er høy sammenlignet med andre typer lån, og dersom du ikke betaler tilbake kan selv små beløp vokse seg store. I verste fall kan du få en betalingsanmerkning dersom du ikke greier å gjøre opp for deg. 

Søk råd fra en økonomisk rådgiver

Hvis du sliter med å betale regningene dine og er bekymret for å få en betalingsanmerkning, kan det være lurt å søke råd fra en økonomisk rådgiver. En gjeldsrådgiver kan gi deg hjelp med å få oversikt over din økonomi. 

Har du dyr gjeld som er i ferd med å gå til inkasso? Vi i Okida har eksperter som kan hjelpe deg ut av problemene. Start søknad om refinansiering her

Har du fått en eller flere betalingsanmerkninger?

Husk at selv om du får en betalingsanmerkning, er det fortsatt mulig å ta grep for å forbedre din økonomiske situasjon. Det finnes ofte muligheter for å refinansiere gjeld som har gått til inkasso, og spesielt om du har mulighet til å stille med sikkerhet i bolig kan dette være en god løsning på betalingsproblemene. Vi i Okida kan hjelpe deg med å refinansiere gjeld med pant i bolig. Du kan starte søknad om refinansiering her, og vi kommer tilbake til deg innen kort tid. 

Ofte stilte spørsmål om det å unngå betalingsanmerkning

Hvordan kan jeg unngå betalingsanmerkning?

Betaler du alle dine regninger i tide, unngår du betalingsanmerkninger. Dersom du allerede er i en inkassoprosess, kan du unngå betalingsanmerkning dersom du gjør opp for deg. En måte å gjøre dette på er å innfri kravene eller inngå en avtale med dine kreditorer. Det finnes også muligheter for å ta opp et refinansieringslån for å innfri kravene.

Hvordan kan jeg unngå betalingsanmerkning ved bruk av kredittkort?

Dersom du betaler hele kredittkortregningen ved forfall unngår du at det tilkommer dyre renter og gebyrer, og dersom du alltid gjør opp det du skylder vil du unngå betalingsanmerkning.