Hva er rammelån?

I denne artikkelen forklarer Okida hva rammelån er, hvor stort lån du kan få og hva det koster. Vi forklarer også fordeler og ulemper med rammelån og svarer på ofte stilte spørsmål.

Hva er et rammelån?

Et rammelån betyr at du kan låne opp til en viss grense, uten at du har en fast tilbakebetalingsplan.Det finnes også flere andre navn på denne typen lån, som for eksempel fleksilån eller boligkreditt. Med et rammelån har du alltid tilgang til penger ved behov, uten at du må ta opp et nytt lån. Du velger selv hvor mye av rammen du bruker og du betaler kun renter av den kreditten du til enhver tid bruker.

Så mye rammelån kan du få

Du kan få en låneramme opp til 60% av boligens verdi. 

Er boligen din verdt 4 millioner, kan du maksimalt få 2,4 millioner i rammelån dersom boligen er gjeldfri, altså at boliglånet er nedbetalt. Av den årsak er rammelån mest populært blant den eldre delen av befolkningen.

Du bestemmer imidlertid selv hvor mye du vil låne. Lånet må ikke være 60 prosent av boligens verdi, og kan være langt lavere.

Hva koster rammelån?

Så lenge du ikke bruker rammelånet koster det ingenting. Dersom du benytter deg av kreditten vil et typisk rammelån ha noe høyere renter og gebyrer sammenlignet med et vanlig boliglån, men for mange vil det allikevel være verdt det siden man får en slik fleksibel låneavtale.

Se også: Hva er avdragsfrihet?

Fordeler med rammelån:

Her er de viktigste fordelene med rammelån: 

  • Fleksibilitet: Rammelån gir deg fleksibiliteten til å låne opp til en forhåndsbestemt grense når du trenger det. Du kan trekke på lånet etter behov, og du betaler bare renter på det beløpet du faktisk har trukket. 
  • Lavere rentekostnader: Renten på rammelån er vanligvis lavere enn renten på et vanlig forbrukslån eller kredittlån.
  • Tilbakebetaling uten ekstra kostnader: Når du betaler tilbake beløpene du har trukket, betaler du kun renter på det beløpet og har vanligvis ikke ekstra kostnader forbundet med tilbakebetaling.
  • Buffer ved uforutsette hendelser: Rammelån gir deg tilgang til penger når du trenger det uten å måtte gå gjennom en ny lånesøknadsprosess. Dette kan være gunstig ved uforutsette utgifter eller investeringsmuligheter. Se også: Hva er en bufferkonto?
  • Mulighet for omgjøring til fastrentelån: Noen banker tilbyr muligheten til å omgjøre rammelånet til et fastrentelån på deler eller hele lånet, slik at du kan sikre deg mot fremtidige renteøkninger.

Ulemper med rammelån

Selv om rammelån har flere fordeler, er det også viktig å være klar over noen potensielle ulemper:

  • Høyere rentekostnader: Renten på beløpene du faktisk trekker fra rammelånet kan være høyere enn renten på det vanlige boliglånet. Dette kan resultere i høyere totale rentekostnader dersom du benytter deg av større deler av rammelånet over lengre tid.
  • Fare for økt gjeldsbyrde: Den økte tilgjengeligheten av kreditt gjennom rammelånet kan friste til å låne mer enn nødvendig, noe som kan føre til økt gjeldsbyrde og vanskeligheter med tilbakebetaling dersom lånet ikke håndteres forsiktig.
  • Fravær av fast nedbetalingsplan: Rammelån har vanligvis ikke en fast nedbetalingsplan. Dette kan føre til at du bare betaler renter og ikke reduserer selve lånebeløpet, noe som kan forlenge tiden det tar å nedbetale lånet og øke de totale låneutgiftene.

For å minimere risikoene knyttet til rammelån, er det viktig å være disiplinert i forhold til hvor mye du trekker av lånet og å unngå å trekke mer enn nødvendig. Du bør også være oppmerksom på eventuelle endringer i rentenivået. Det kan også være lurt å vurdere andre lånealternativer og grundig evaluere dine økonomiske behov før du bestemmer deg for å ta opp et rammelån.

Ofte stilte spørsmål om hva er rammelån

Hva er forskjellen på fleksilån, boligkreditt, og rammelån?

Det er ingen forskjell på begrepene fleksilån, boligkreditt og rammelån. Dette er ord som beskriver samme type lån. 

Hva er ulempene med rammelån?

De fremste ulempene med rammelån er høyere rentekostnader, far for økt gjeldsbyrde og fravær av fast nedbetalingsplan.

Hvor mye rammelån kan jeg få?

Du kan få rammelån opp til 60% av boligens verdi.