Hvordan søke boliglån

Hvordan søke boliglån? Går du med planer om å kjøpe bolig? I denne artikkelen forklarer vi hvordan du går fram for å få de beste betingelsene når du skal søke boliglån.

Vi kan også hjelpe deg som har problemer med å få boliglån i vanlig bank.

Start søknad om boliglån her

Hvordan søke boliglån

En godt planlagt prosess er grunnlaget for å få det beste boliglånet. Her er noen av tingene som du bør tenke på som vi skal gå igjennom i denne artikkelen:

 • Hvor mye kan jeg låne?
  • Krav for å få boliglån
 • Slik skaffer du deg finansieringsbevis
  • Hva er et finansieringsbevis?
  • Er finansieringsbevis bindene?
  • Hvor lenge er finansieringsbevis gyldig?
  • Få finansieringsbevis fra flere banker
 • Sammenlign banker og få det beste tilbudet
 • Dette gjør du ved avslag på søknad om boliglån
 • Ofte stilte spørsmål om boliglån

Hvor mye kan jeg låne?

Det første du bør gjøre når du skal søke boliglån er å finne ut hvor mye du kan låne. Størrelsen på lånet som du kan søke om vil avhenge av din økonomiske situasjon. Her er det mange faktorer som spiller inn. Noen av de viktigste faktorene er ditt inntektsnivå, om du har stabil inntekt over tid og om du skal søke boliglån alene eller sammen med noen.


Krav for å få boliglån


Ifølge boliglånsforskriften må disse kravene være i oppfylte for at banken skal kunne gi deg lån:


• Du må kunne stille med minst 15 prosent egenkapital.
• For kjøp av sekundærbolig i Oslo, må du stille med minst 40 prosent egenkapital.
• For kjøp av sekundærbolig utenfor Oslo, må du ha minst 25 prosent egenkapital.
• Samlet gjeld kan ikke være større enn 5 ganger inntekten.

Du bør også tenke på hvor mye av inntekten du vil bruke på bolig i forhold til annet forbruk. Sett deg ned og lag et budsjett over inntekter, utgifter og hvordan din økonomiske situasjon vil se ut etter at du har tatt opp boliglån.
Har du forbruksgjeld og flere dyre smålån og kreditter, bør du søke om refinansiering av forbrukslån før du søker om boliglån.

Ha finansieringsbeviset klart før du byr på boligen

Hvis du har konkrete planer om å kjøpe bolig i løpet av de nærmeste månedene kan du like gjerne søke om finansieringsbevis først som sist. Med finansieringsbeviset i hånden er du klar til å by når drømmeboligen dukker opp.

Hvordan skaffe finanseringsbevis

For å skaffe finansieringsbevis må du søke i banken og oppgi relevante opplysninger om din økonomiske situasjone. I dag kan du søke hos de fleste banker digitalt og få svar på få minutter. Slik går du fram for å skaffe finansieringsbevis:

1. Kontakt banken din, digitalt eller via telefon. Det er i utgangspunktet to måter å søke boliglån på, enten ved å avtale et møte med en rådgiver på et bankkontor, eller ved å søke digitalt på bankens nettsider. Det er mest effektivt å søke digitalt, slik at du slipper å møte opp fysisk på et bankkontor. I tillegg kan banken hente inn en del opplysninger automatisk dersom du søker digitalt.

2. Du bør ha skattemeldingen fra Altinn klar, samt dine tre siste lønnslipper og dokumentasjon på egenkapital.

3. Legg informasjonen inn i søknaden til banken. Dersom du søker digitalt skjer gjerne deler av prosessen automatisk.

4. Elektronisk samtykke. Når du søker digitalt gir du banken ditt samtykke til at en del økonomiske opplysninger om deg kan hentes ut. Et slikt elektronisk samtykke varer i ti dager. Utleveringen av informasjonen gis kun til én bank én gang. Banken vil bare få tilgang på akkurat den informasjonen som er nødvendig for å vurdere om de vil gi et boliglån. Målet er å styrke kundenes personvern.

5. Dersom du får innvilget søknaden, vil du motta finansieringsbevis med informasjon om hvor mye du får låne og maks kjøpesum.

6. Du er klar for visninger og boligkjøp!

Hva er et finansieringsbevis?

Mange lurer på hva er et finansieringsbevis og hva det kan brukes til. Finansieringsbevis kalles også lånebevis.

Selv om det er vanligst å snakke om finansieringsbevis (lånebevis) i forbindelse med kjøp av bolig, brukes også finansieringsbevis i forbindelse med andre større kjøp, som for eksempel ved anskaffelse av båt eller bil. Det finnes også muligheter å få finansieringsbevis dersom man har planer om lån til større  renovering eller oppussing,  slik at man vet hvilke økonomiske rammer man må holde seg innenfor.

Enkelt sagt er et finansieringsbevis et dokument fra en finansieringsinstitusjon eller bank som dokumenterer hvor mye du får låne til kjøp av bolig eller et annet investeringsobjekt. Dette dokumentet bruker du i budrunden for å understøtte eventuelle bud du legger inn.

Du kan gjerne gå på visninger og orientere deg i markedet før du har fått finansieringsbeviset, men så snart du har bestemt deg for å kjøpe, er det smart å skaffe seg finansieringsbevis. Dersom drømmeboligen skulle dukke opp kan det hende at du ikke rekker å komme med i budrunden dersom du ikke har finansieringsbeviset klart.

Er finansieringsbevis bindene?

Et finansieringsbevis er ikke bindende, det vil si at du oppretter ingen forpliktelser ovenfor banken før du eventuelt tar opp et reelt lån. Du tar altså ikke opp et lån, men du får en forhåndsvurdering av hvor mye lån banken er villig til å låne deg. Dersom du ikke benytter deg av finansieringsbeviset, har dette ingen konsekvenser.

Hvor lenge er et finanseringsbevis gyldig?

Som hovedregel er et finansieringsbevis, er gyldig i tre måneder. Dersom du i løpet av denne tiden ikke har fått kjøpt deg bolig, kan du søke om å fornøye finansieringsbeviset. Du kan i noen banker også søke om finansieringsbevis med opp til seks måneders varighet.

Få finanseringsbevis fra flere banker

Det er ingenting i veien for å søke finansieringsbevis hos flere banker samtidig. Det er faktisk å anbefale å søke finansieringsbevis fra flere banker slik at du kan få flere tilbud som du kan sammenligne med tanke på rente, låneform (rammelån eller annuitetslån), nedbetalingstid og andre betingelser.

Du kan også søke om boliglån fra flere banker via våre nettsteder:

START SØKNAD OM BOLIGLÅN HER

Sammenlign banker og få det beste lånetilbudet

Sammenlign banker og få det beste lånetilbudet. Du bør alltid forsøke å finne den banken som kan gi deg det beste lånetilbudet ut fra din økonomiske situasjon. Det gjør du best ved å søke lån eller søle finansieringsbevis hos flere banker.

Men å sende mange søknader til flere banker er både kjedelig og tidkrevende. Derfor har vi gjort prosessen bedre for deg. Du fyller bare ut kun et enkelt online skjema, så kontakter vi deg. Deretter vil du få en liste med de mest relevante bankene ut fra dine individuelle behov.

Sammenlign banker og få det beste lånetilbudet her

Du velger selv hvilke banker du ønsker å bli kontaktet av. Det hele er gratis og uforpliktende, og du bestemmer om du vil benytte deg av tilbudene du mottar.

Avslag på søknad om boliglån

Det er flere grunner til at banken gir deg avslag på søknad om boliglån. Dersom du ikke oppfyller bestemte krav, vil ikke bankene låne deg penger. Dette er de viktigste grunnene til at du får avslag på søknad om boliglån:

•             Ikke nok egenkapital

•             For høy gjeldsgrad

•             Betalingsanmerkninger og inkasso

•             For lav inntekt

Hva kan du gjøre dersom du får avslag på søknad om boliglån?

Dersom du får avslag på søknad om boliglån bør du ikke gi opp med en gang. Det finnes grep du kan gjøre for å forbedre din økonomiske situasjon.

Dersom du har forbruksgjeld eller kredittgjeld bør du betale ned denne før du søker om lån på nytt. Ved å refinansiere forbruksgjelden din kan du senke dine lånekostnader betraktelig og slik stille sterkere når du skal søke om nye lån.

Dersom du har betalingsanmerkninger, bør du innfri kravene og kvitte deg med disse før du søker om boliglån. Dersom du har registrerte betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker fører dette som regel til avslag på søknaden om boliglån

Se også: Hvordan bli kvitt inkassogjeld

Ofte stilte spørsmål om boliglån:

Hvordan søke boliglån med betalingsanmerkning?

Dersom du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker, bør du kvitte deg med disse før du søker om boliglån. Betalingsanmerkninger fører som regel til at du får avslag på søknaden. Dersom du trenger å rydde opp gjeld og betalingsanmerkninger kan du sende oss en søknad, så hjelper vi deg.

START SØKNAD HER

Hvilken rente får jeg på boliglånet?

Hvilken rente du til slutt får på boliglånet avhenger av hvilken bank du får tilslag hos. Husk at renten på boliglån varierer mye mellom de forskjellige bankene, derfor bør du søke hos flere banker. Dersom du får avslag i en bank, bør du prøve en annen bank.

Hva er forskjellen på finansieringsbevis og lånebevis?

Det er ingen forskjell på finansieringsbevis og lånebevis. Dette er to betegnelser som brukes om det samme dokumentet som viser hvor mye du kan låne ved kjøp av bolig eller andre investeringsobjekter.

Hva koster et finansieringsbevis?

Det koster ingenting å søke om finansieringsbevis og det er helt uforpliktende å søke om finansieringsbevis.

Emner: Finansieringsbevis, hvordan søke boliglån, best rente på boliglån, personlig økonomi