Smarte økonomitips

Våre økonomitips kan spare deg for mye penger og gi deg en bedre økononomisk hverdag. Les våre beste råd her:

#1 Få oversikt over økonomien

Alle bør ta en opprydning i privatøkonomien med jevne mellomrom. Ikke bare vil en slik opprydding føre til bedre kontroll og oversikt, men du vil helst sikkert finne områder hvor du kan kutte unødvendige utgifter og spare penger uten at dette går på bekostning av din livskvalitet. 

Sett opp et enkelt regnskap og budsjett

Det kan høres komplisert ut å sette opp regnskap og budsjett, men dersom du tar utgangspunkt i de siste kontoutskriftene vil du få en god oversikt over hvilke inntekter du har og hva pengene går til hver eneste måned. Du bør dele inn utgiftene dine i faste uunngåelige utgifter som boliglån, husleie, strøm, forsikring, barnehageplass etc og mer variable utgifter som feriereiser, klær, møbler, elektronikk osv. Selv om utgifter til mat og husholdning er ganske uunngåelige, kan det også være lurt å få en oversikt over hvor mye du bruker på slike varer hver måned. 

Etter at du har fått oversikt over dine faste viktigste utgifter, kan du sjekke muligheten for å få en lavere pris på disse ved å sammenligne ulike leverandører: 

#2 Spar tusenlapper på å sammenligne priser på basis tjenester

Betaler du for mye på boliglånet, til strømselskapet eller forsikringsselskapet? Ved å sammenligne priser på slike basistjenester ved jevne mellomrom og velge den billigste leverandøren, kan du spare tusenvis av kroner. Du kan også vurdere å samle flere tjenester på ett sted dersom dette gir rabatter. Det er også lettere å forholde seg til en leverandør enn flere. 

#3 Kvitt deg med dyre smålån, kreditter og betalingsanmerkninger

En god måte å starte det nye året på er å kvitte seg med dyre smålån og kreditter. Slike lån er dyre og du betaler ofte langt mer i renter og gebyrer enn det som er nødvendig. Ved å betale ned disse eller refinansiere slike kreditter til et større lån eller ved refinansiering i bolig kan du spare mye penger hver eneste måned som du kan bruke på andre ting. 

Dersom du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker, bør du først og fremst konsentrere deg om å bli kvitt disse. Det er fordi betalingsanmerkninger har en svært negativ innvirkning på din økonomi. 

Vi i Okida kan hjelpe deg med refinansiering og å bli kvitt betalingsanmerkninger. Det er enkelt å komme i gang, bare fyll ut dette skjemaet, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid

START SØKNAD HER

#4 Sparing og smarte skattefradrag

Et godt økonomitips er å spare og utnytte de skattefradragene du kan få:

BSU (Boligsparing for Ungdom): Sparing i BSU gir deg rett til et skattefradrag på 20 % av det årlige innskuddet.


Individuell pensjonssparing (IPS): Med IPS kan du spare inntil 15 000 kr per år og få skattefradrag. Skatten utsettes til du tar ut pensjonen, men du får et skattefradrag når du setter inn pengene.


Renter på lån: Du får skattefradrag for betalte renter på boliglån, studielån og andre lån. Renteutgifter gir et fradrag på 22 % av rentebeløpet.


Aksjesparekonto (ASK): Gevinster og utbytte på investeringer gjennom en aksjesparekonto (ASK) skattlegges ikke før du tar ut mer enn innskutt beløp. Dette gir en utsatt skatt, som kan bidra til bedre avkastning over tid.


Sparing i fond: Investering i fond gir også utsatt skatt på eventuelle gevinster, noe som gir en skattemessig fordel ved at du kan reinvestere gevinsten skattefritt inntil du tar ut pengene.

#5 Øk dine inntekter

Dersom økonomien din er trang, bør du vurdere å øke dine inntekter om du har muligheten til det. Her er noen tips: 

Forhandle lønnen din: Undersøk muligheten for lønnsøkning. Forbered deg med informasjon om hva som er vanlig lønn for din stilling, og vær klar til å argumentere for hvorfor du fortjener en høyere lønn basert på dine prestasjoner.

Skaff deg en ekstrajobb: En ekstra inntektskilde kan være en god måte å øke inntektene på. Dette kan være alt fra frilansarbeid, konsulentvirksomhet, eller å starte en liten bedrift ved siden av hovedjobben.

Investering: Sett pengene dine i arbeid ved å investere i aksjer, fond, eller eiendom. Over tid kan dette generere passive inntekter og bidra til å øke din totale inntekt.

Utleie: Har du en hybel eller et gjesterom til overs? Eller kanskje står hytta ubrukt mesteparten av året? Utleie kan være en god inntektskilde. Du kan enten leie ut fast over lengre tid, eller du kan leie ut huset i ferien og når du ikke er der selv. 

#6 Ha alltid en buffer på lur

En bufferkonto gir deg trygghet hvis uforutsette hendelser oppstår, som tap av jobb, uventede medisinske utgifter eller om bilen eller vaskemaskinen skulle ryke. En god tommelfingerregel er å ha minst tre til seks månedslønner spart opp. Dersom du ikke har en bufferkonto eller reservekonto, kan du begynne med å sette av et lite beløp hver måned og øke beløpet eller sette inn ekstra penger når du har mulighet til det. En bufferkonto kan forhindre at du må ta opp dyre lån i en krisesituasjon.

#7. Kutt unødvendige utgifter

Selv små utgifter kan utgjøre betydelige beløp over tid. Kjøper du for eksempel kaffe på vei til jobben hver dag, utgjør dette hele 11.500 kroner per år! Gå derfor igjennom hva du bruker penger på for å identifisere områder hvor du kan kutte ned. 

Det kan være lurt å begynne med abonnementer og medlemskap du sjelden bruker. Vurder også om du kan redusere matutgiftene ved å planlegge måltider bedre, handle på tilbud, eller kjøpe i større kvanta. Ved å være bevisst på hvor pengene dine går, kan du frigjøre midler som kan brukes til sparing, investering og nedbetaling av gjeld. 

Smarte økonomitips for studenter

Søk om stipender og legater: Det finnes mange stipender og legater tilgjengelig for studenter. Undersøk hvilke du kan søke på, og benytt deg av disse mulighetene for å få ekstra økonomisk støtte.

Unngå unødvendige lån: Begrens låneopptak til studielån som har gunstige betingelser. Unngå kredittkortgjeld og forbrukslån, da disse ofte har høye renter.

Kjøp brukt: Spar penger ved å kjøpe brukte lærebøker, møbler og elektronikk. Sjekk ut bruktbutikker, nettmarkeder og studentgrupper på sosiale medier for å finne rimelige alternativer. 

Bruk studentrabatter: Mange butikker, restauranter, transporttjenester og kulturtilbud gir rabatter til studenter. Spør alltid om studentrabatt, og dra nytte av dem der det er mulig.Del utgifter med andre: Bor du i kollektiv eller sammen med andre, kan det være lurt å dele på kostnader som mat, strøm, strømmetjenester og internett.

Smarte økonomitips for barnefamilier

Her er noen økonomitips spesielt for barnefamilier: 

Spar penger på større innkjøp:  Planlegg ukens måltider, lag handlelister og kjøp i større kvanta for å redusere matkostnadene. Du kan spare mye penger på å benytte deg av tilbud, rabattkuponger og lojalitetsprogrammer. 

Offentlige støtteordninger: Sjekk hvilke støtteordninger dere har rett på, som barnetrygd, kontantstøtte, eller støtte til barnehageplass. Dette kan bidra til å redusere de månedlige utgiftene betydelig.

Kjøp brukt og arve utstyr: Barneklær, leker og utstyr kan være dyrt, spesielt når barna vokser raskt ut av dem. Sjekk bruktbutikker, loppemarkeder, og spør venner og familie om å arve utstyr som for eksempel barnevogner, barnesenger og klær.

Lag en buffer for uforutsette utgifter: Barnefamilier kan ofte oppleve uforutsette utgifter som legebehandling, medisiner, reparasjoner, eller annet. Opprett en bufferkonto som kan dekke slike kostnader slik at dere unngår å ta opp dyre kreditter og lån. 

Involver barna i økonomien: Når barna er gamle nok, kan det være lurt å lære dem om økonomi og pengebruk. Gi dem ukepenger med ansvar for visse utgifter, og lær dem verdien av sparing og å prioritere hva pengene brukes på. Dette kan gi dem gode økonomiske vaner for fremtiden.

Smarte økonomitips for pensjonister

Nedbetaling av gjeld: Du kan få en romsligere økonomisk hverdag som pensjonist ved å betale ned gjeld, spesielt boliglån, før du går av med pensjon. Lavere faste utgifter gir mer økonomisk frihet og trygghet i pensjonistårene.

Sett opp et nytt budsjett: Når du går inn i pensjonisttilværelsen, kan inntektene dine endre seg. Lag et budsjett som reflekterer den nye økonomiske situasjonen. Fokuser på nødvendige utgifter og juster livsstilen etter de inntektene du har til rådighet.

Tenk over bo- og boligkostnader: Vurder om det er økonomisk fornuftig å bo i en stor bolig. Kanskje det er hensiktsmessig å flytte til en mindre, mer kostnadseffektiv bolig eller seniorbolig. Dette kan redusere totale boutgifter, samt vedlikeholds- og bokostnader.

Endret forsikringsbehov. Gå igjennom forsikringene dine og vurder om noen av dem kan reduseres eller om det er nødvendig med ny dekning, for eksempel en tilpasset reiseforsikring.

Hold deg aktiv i arbeidslivet: Hvis du ønsker det og har mulighet, vurder å jobbe deltid eller ta på deg små oppdrag. Dette kan gi en ekstra inntekt og samtidig holde deg aktiv og sosialt engasjert.

Emner: Økonomitips