Slik får du best rente når du skal refinansiere

Du har kanskje hørt at det å refinansiere lønner seg og kan gi deg lavere rente. I denne artikkelen skal vi se litt på hva refinansiering er og hvordan du kan oppnå den beste renten og de beste betingelsene når du skal refinansiere.

Hva er refinansiering?

Slik får du best rente når du skal refinansiere. Å refinansiere betyr rett og slett å erstatte ett eller flere lån med et annet. Du lurer kanskje på hva som er vitsen med det, men poenget er å få lavere renter og bedre betingelser på det nye lånet. Slik kan du over tid spare gode penger. Spesielt om du har ett eller flere lån med høy rente og mange gebyrer, som for eksempel kredittkortlån, forbrukslån eller andre smålån og kreditter.

Vi skal se litt på hvilke typer lån som kan refinansieres, hvor mye du kan spare og hvordan du får de beste betingelsene.

Les mer om hva refinansering er her.

Hvilke typer lån kan refinansieres?

De fleste typer lån kan refinansieres, alt fra boliglån til billån og dyre forbrukslån og kredittkortgjeld. Jo større renteforskjell mellom det eksisterende og det nye lånet, jo mer lønner det seg å refinansiere. Her er noen eksempler på refinansiering av ulike typer lån:

Refinansiering av kredittkortgjeld.

Hver gang du handler med et kredittkort tar du i praksis opp et mindre lån. Du betaler med penger som du for øyeblikket ikke har og disse pengene skal betales tilbake på et senere tidspunkt, når regningen fra kredittkortselskapet kommer. Så lenge du betaler disse regningene innen fristen, er kredittkortgjeld som regel rentefri og uten kostnader. Men dersom du utsetter betalingen, påløper det straks høye renter og gebyrer. Dessverre er det mange som har havnet i gjeldsproblemer på grunn av for mye kredittkortgjeld. Kredittkortgjeld har faktisk noen av de dyreste rentene i markedet, små beløp kan raskt vokse seg store, derfor vil det som regel lønne seg å refinansiere kredittkort, spesielt om du har flere kredittkortlån.

Det finnes flere måter å refinansiere kredittkortgjeld på. Dersom du eier bolig eller eiendom og gjeldsgraden på boligen din ikke er for høy, kan du forsøke å bake kredittkortgjelden inn i boliglånet. Dette vil som regel gi gode besparelser, da boliglån har langt lavere renter enn kredittkortlån.

En slik type refinansiering kalles også omstartslån. Det betyr å erstatte et eller flere lån med ett nytt lån med pant i bolig.

Dersom du ikke eier bolig eller ikke har mulighet til å refinansiere med pant i bolig, kan du forsøke å samle kredittkortlånene dine i ett større forbrukslån. Selv om forbrukslån har relativt høy rente, vil du sannsynligvis få lavere rente enn på kredittkortlånene. Dersom du har flere lån vil du også kunne spare gode penger på gebyrer og få bedre oversikt over økonomien, se mer om dette lenger ned i artikkelen.

På Nettavisen sin oversikt kan du se hvilke banker som tilbyr best rente på forbrukslån nå.

Refinansiering av forbrukslån.

Forbrukslån har som regel noe lavere rente enn kredittkortlån, men rentene er likevel høye sammenlignet med for eksempel boliglån. Dersom du eier bolig eller eiendom, lønner det seg derfor ofte å refinansiere forbrukslånene dine med sikkerhet i boligen din. Har du i tillegg kredittkortgjeld, kan du bake alle disse lånene sammen til ett større lån.

Refinansiering av boliglån:

De fleste i Norge eier sin egen bolig og har et boliglån. Boliglån er et såkalt sikret lån. Det vil si at banken har sikkerhet eller pant i boligen din eller annen eiendom. Dette reduserer bankens risiko, derfor er rentene på boliglån relativt lave sammenlignet med andre typer lån. Selv om rentesatsene på boliglån i seg selv er lave og renteforskjellene mellom bankene er små, lønner det seg å jakte på den laveste renta, siden boliglån som regel utgjør et stort beløp. Dersom du over tid har betalt ned på boliglånet og kanskje i tillegg har hatt verdistigning på boligen din, vil du kunne få bedre betingelser når boliglånet faller under enn viss prosentandel av boligens verdi, ofte 60%.

Spar penger på gebyrer

Det er vanlig å måtte betale et innbetalingsgebyr hver gang du betaler en regning fra kredittkortselskapet eller banken som har gitt deg forbrukslån. Dette kalles termingebyr. Det lønner seg spesielt å slå sammen flere mindre lån til ett større lån. Da vil du ikke bare kunne få lavere renter, men du vil også kunne spare penger på antall månedlige innbetalingsgebyrer. Et innbetalingsgebyr på eksempelvis 60 kroner høres ikke så mye ut, men over tid kan dette utgjøre mye penger:

Et regneeksempel:

La oss si at du har 5 ulike lån og betaler 60 kroner ved hver innbetaling. Da betaler du 300 kroner i måneden bare på gebyrer, og hele 3600 kroner på et år. Dersom du slår disse lånene sammen til ett, vil du kun betale 60 kroner per måned og 720 kroner på et år.

Det utgjør en besparelse på 2880 kroner på et helt år. Over en periode på 5 år, utgjør dette en besparelse på og hele 14 400 kroner!

Slik får du best rente når du skal refinansiere

Uansett om du ønsker å refinansiere kredittkortgjeld, forbrukslån eller andre typer lån, finnes det noen triks for å oppnå den beste renten. Dersom det er snakk om større beløp, kan selv små renteforskjeller utgjøre betydelige besparelser hver eneste måned. Her er våre beste tips for å få den laveste renten på refinansieringen:

Sammenlign flere banker

De ulike bankene opererer med forskjellige rentesatser, og det kan være en betydelig forskjell mellom den dyreste og den billigste banken for samme type lån. Jo flere banker du innhenter tilbud fra, jo bedre sjanse er det for at du får den rentesatsen som er den laveste ut fra din økonomiske situasjon. Du kan finne gode oversikter på nett over hvilke banker som tilbyr de laveste lånesatsene.

På Nettavisen sine økonomisider kan du se hvilke banker som tilbyr lavest rente på refinansiering med sikkerhet i bolig. Merk at rentesatsene som er oppgitt i denne oversikten er bankenes laveste rentetilbud. Hvilken rente du til slutt vil få tilbud om, vil avhenge av din økonomiske situasjon og din kredittscore.

Bruk en lånemegler

Best rente når du skal refinansiere får du ved å sende lånesøkander til mange banker og så velge det beste tilbudet. Men det kan være tidkrevende å sende mange søknader til mange ulike banker. Derfor kan du spare mye tid på å bruke en lånemegler. Da sender du bare en søknad til lånemegleren, som sender denne videre til mange ulike banker og kredittinstitusjoner. Deretter vil lånemegleren komme tilbake til deg med ett eller flere tilbud. Så er det bare å velge det tilbudet som passer best ut fra din økonomiske situasjon. Vi har spesialisert oss på refinansiering med sikkerhet og pant i bolig.

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale og for å motta tilbud fra flere banker.

Kvitt deg med pågående inkassosaker og betalingsanmerkninger

Dersom du har betalingsanmerkninger eller registrerte inkassosaker, vil du sannsynligvis få avslag på din søknad om refinansiering. Dette er fordi de fleste banker anser at det er for stor risiko forbundet med utlån til personer med betalingsanmerkninger. Du bør derfor innfri betalingskravene før du søker om refinansiering eller andre typer lån. Slik vil også din kredittscore forbedres kraftig og du vil kunne få en lavere rente. Dersom du på kort sikt ikke har mulighet til å kvitte deg med betalingsanmerkningene, finnes det imidlertid muligheter. Vi har spesialisert oss på refinansiering med betalingsanmerkninger.

Kontakt oss i dag ved å fylle ut dette skjemaet, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid.