Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering? Dette er et begrep som brukes mye, men som kanskje kan være litt vanskelig å forstå. Her får du en grundig innføring i hva refinansiering egentlig er, og hvordan du bør fram for å få den beste refinansieringen.


Trenger du refinansiering?

Okida tilbyr billig refinansiering og samarbeider med de beste bankene i Norge. Slik er du sikret å få det beste tilbudet tilpasset deg og din økonomiske situasjon. Bare fyll ut dette skjemaet, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid.

START SØKNAD HER

Hva betyr refinansiering?

Å refinansiere betyr kort fortalt å gjøre endringer i den eksisterende gjelden som man her. Definisjon av refinansiering er å erstatte eksisterende gjeld med et nytt lån. Dette kan omfatte:

  • Refinansiering av ett lån
  • Å samle flere lån til ett større lån
  • Ta opp et nytt lån for å betale eksisterende lån
  • Å bake et mindre lån inn i et større lån, for eksempel å bake inn forbrukslån i boliglån

Formålet med refinansiering er å få bedre betingelser og lavere rente. Lavere rente enn den du har per i dag har, for å være mer nøyaktig. Hvordan du kan få lavere rente på din gjeld gjennomgår vi grundig i denne artikkelen.

Se også: Refinansiering uten sikkerhet, alt du må vite


Refinansiering vil i praksis forgå på ulike måter alt etter om det er snakk om flere mindre lån eller ett større lån. Videre vil mulighetene for refinansiering avhenge av om du har mulighet til å stille med sikkerhet eller ikke.


Her går vi igjennom fordeler med refinansiering for ulike typer lån.

Refinansiering av mindre lån

Å refinansiere mindre lån omfatter:

Kan jeg refinansiere smålån?

I mange butikker tilbys det betalingsutsettelser og avbetalingsavtaler, dette er eksempler på dyre smålån og kredittkort. Slike nedbetalingsavtaler og lån uten sikkerhet kan gjerne ha en effektiv rente på 10%-25%. Har du flere slike dyre smålån og kreditter vil refinansiering av gjeld være gunstig på mange måter. Refinansiering i slike tilfeller handler om å samle flere lån på ett sted. Det er flere grunner til at dette er gunstig:

  • Første punkt er at du sannsynligvis vil få lavere rente på det større lånet enn du hadde på de små lånene.
  • For det andre vil du kun få en kreditor å forholde deg til, noe som skaper bedre oversikt over økonomien.
  • For det tredje slipper du faste månedsgebyrer og rentebetalinger på mer enn ett lån. Du tenker kanskje ikke over at relativt små beløp i termingebyrer kan utgjøre mye i løpet av et år.

Et regneeksempel: Betaler du eksempelvis 60 kr i gebyr per innbetaling per lån utgjør dette 180 kroner per måned. På et år blir dette 2160 kr. Samler du de 3 lånene til ett lån, betaler du kun 60 kroner per måned, noe som utgjør 720 kroner per år. Refinansieringen har med andre ord gjort at du sparer 1440 kroner per år bare i gebyrer.

Refinansiering av kredittkort

Kredittkortgjeld er en av de dyreste formene for gjeld. Det skumle med slik gjeld er at du i praksis kan unngå å betale ned på den. Dersom du betaler kun minimumsbeløpet på hver regning reduserer du ikke gjelden din og gjelden vil på sikt bare vokse. Refinansiering av kredittkortgjeld vil derfor være svært lønnsomt og føre til at du får en lavere rente på gjeldsbeløpet ditt.

Søk refinansiering av kredittkort her


Prinsippet er det samme som refinansiering av forbrukslån og smålån som vi skrev om ovenfor. For deg vil refinansiering av kredittkortgjeld ha umiddelbare fordeler i form av lavere renter. Tilbyderne av refinansieringslån ønsker å ta over gjelden din, slik at de tjener på rentebeløpet. Dessuten blir du tvunget til å betale ned på gjelden din slik at du får en gunstigere økonomisk situasjon over tid. Hvis du sliter med å prioritere nedbetaling av kredittkortgjelden din er dette svært gunstig.
Særlig gunstig er refinansiering av kredittkort om du har gjeld på mer enn et kredittkort. Da samler du opp kredittkortgjelden din i ett lån. I tillegg til lavere renteutgifter sparer du også gebyrer og får bare en regning å forholde deg til i stedet for mange.

Det er lettere å forholde seg til ett fast månedsbeløp enn en rekke fakturaer med forskjellige renter og vilkår. Dette gjør privatøkonomien din veldig mye mer oversiktlig.
Ved å samle kredittgjelden på ett sted er det også mye lettere å bli gjeldfri på sikt, forutsatt at du ikke tar opp mer gjeld.

Refinansiering av forbrukslån

Å refinansiering av forbrukslån er særskilt gunstig dersom du har flere forbrukslån. Forbrukslån er per definisjon større enn smålån. Da forbrukslån er lån uten sikkerhet innebærer dette større risiko for banken og derfor er rentene relativt høye sammenlignet med andre lån. Ved å refinansiere forbrukslån kan du derfor redusere dine månedlige renteutgifter betydelig. Særlig gjelder dette om du betjener mer enn ett lån.
Refinansieringslån, altså ett forbrukslån i stedet for mange, tilbyr som oftest lavere renter enn vanlige forbrukslån. Dette er helt enkelt fordi tilbyderne vil tjene mer i renter på et stort lånebeløp.

Søk refinansiering av forbrukslån her


Sånn sett blir det en vinn-vinn situasjon dersom du velger å gjøre en refinansiering av forbrukslånene dine. Banken kan tilby en lavere rente fordi de ønsker å administrere et større beløp. Og du får bare én bank og ett forbrukslån å forholde deg til.

Bake inn forbrukslån i boliglån

Har du boliglån, er det en god løsning å bake inn forbrukslånet i boliglån. Ved å refinansiere forbrukslånet og eventuelle andre smålån til ett samlet boliglån vil du nemlig kunne få mye lavere rente.

Refinansiering av ett lån

Omstrukturering av større lån omfatter:
Refinansiering av boliglån
Refinansiering av billån, båtlån etc
Du kan faktisk refinansiere ett lån. Om du har hatt lån i en bank over lengre tid er det sannsynlig at rentemarkedet har endret seg. Hvis dette er tilfelle er det også muligheter for at du vil kunne få en lavere rente dersom du refinansierer. Det er ikke alltid bankene er like til flinke til å tilpasse sine utlånsrenter etter markedet, derfor vil det alltid lønne seg å med jevne mellomrom sjekke om du kan få lavere rente ved hjelp av refinansiering. Du kan refinansiere både billån, båtlån, boliglån og andre større lån.

Refinansiering av boliglån

Det mest vanlige er å refinansiere boliglån. Så hva er refinansiering av boliglån? Dette skal vi forklare nå. En refinansiering av boliglån fungerer på en litt annen måte enn refinansiering av smålån, kredittkortgjeld og forbrukslån.


Se også: Refinansiere boliglån – dette må du vite


I dag er renten på boliglån lav, men selv om rentene er lave kan bare små forskjeller i renten ha mye å se siden de fleste boliglån er veldig mye større enn andre lån. Derfor har det faktisk ganske mye å si om du betaler 2 eller 2,5 prosent i rente. Dersom du ønsker en refinansiering av boliglånet ditt bør du i første omgang snakke med banken din. Sjekk på forhånd hvilke banker som har den beste renten for din gjeld så ha du bedre forhandlingskort når du skal forhandle med banken.


Du kan også vurdere refinansiering dersom du ønsker å spare mer fra måned til måned med en lavere rente. Når det er snakk om lån med sikkerhet er det økonomiske spillerommet som oftest større. Og fordi bankene kan refinansiere med sikkerhet i boligen din vil de også være mer fleksible.

Slik refinansierer du gjelden din

Uansett om du ønsker å refinansiere ett eller flere lån kan det være krevende for mange å få full oversikt over renter, gebyrer og betingelser. Derfor kan du spare både tid og energi på å få noen til å gjøre oppsamlingsarbeidet for deg. Dersom du skal refinansiere gjeld uten sikkerhet er dette spesielt praktisk.

Kanskje du har gjeld hos mer enn en finansaktør som du ønsker å refinansiere. Da er det mange renter, vilkår og betingelser å forholde seg til. I disse tilfellene er det veldig greit at den nye banken eller tilbyderen gjør jobben med å refinansiere gjelden din for deg.
Vi har gjort det enkelt å refinansiere gjeld. Du tar bare kontakt med oss så setter vi deg i kontakt med erfarne rådgivere som hjelper deg å få oversikt over gjelden din. Videre hjelper vi deg med å ta opp det nye lånet og slette den gamle gjelden. Refinansiering vil avhenge av om det er mulig å refinansiere med eller uten sikkerhet.  


Se også: Refinansiering online – det er raskt og enkelt

Refinansiering av lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet vil alltid være de du kan spare mest penger på ved å velge refinansiering. Fordi rentene er såpass høye på disse lånene vil noen få prosent ha stor innvirkning på totalbeløpet ditt.
Enkelte banker og finansinstitusjoner tilbyr refinansiering uten sikkerhet i bolig eller annen sikkerhet. Hvis du ønsker at vi setter deg i kontakt med banker som tilbyr refinansiering av lån uten sikkerhet, kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale.
Dersom du betjener lån uten sikkerhet bør du følge med på rentene i markedet for å få de beste vilkårene. Dersom du har hatt lånet ditt en stund og ser at det er dyrere enn det trenger å være bør du refinansiere.

Refinansiering med sikkerhet

Mange lurer på hva refinansiering med sikkerhet er. Refinansiering med sikkerhet vil si at du stiller eiendeler av større verdi, som oftest bolig, som garanti ovenfor banken. En slik form for refinansiering vil innebære mindre risiko for banken sammenlignet med refinansiering uten sikkerhet. Derfor vil du kunne få lavere rente og bedre betingelser, som for eksempel lengre nedbetalingstid.

Søk refinansiering med sikkerhet her

Refinansiering med betalingsanmerkning og kredittkortgjeld

Begynner ting å bli vanskelig økonomisk bør du handle raskt når du ser ting begynner å bli vanskelig. I det øyeblikket regningene dine går til inkasso blir det mye vanskeligere å får godkjent en søknad om refinansiering!
Det finnes imidlertid banker som er villige til å refinansiere gjelden din til tross for at du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. Ta kontakt med oss i dag så hjelper vi deg med å komme i kontakt med disse bankene.


Ved refinansiering forsvinner ikke gjelden din, men man gjør livet sitt både enklere og billigere. Når du sparer penger månedlig på færre gebyrer og lavere rente vil du få mer penger til overs til andre ting. Har du regninger som har gått til inkasso bør du prioritere disse. Derfor, har du betalingsanmerkninger eller inkassosaker bør du derfor snarest vurdere å refinansiere eventuell øvrig gjeld.

Les mer om refinansiering med betalingsanmerkning her.


OPPSUMMERING

  • Refinansiering av gjeld gjør ikke at gjelden forsvinner, men du får mange fordeler og romsligere økonomi. 
  • Når du samler all gjelden hos én kreditor, sparer du mye penger i form av bedre renter og færre/lavere gebyrer.
  • Det er ikke vanskelig å søke om et refinansieringslån, fyll ut skjemaet her, så hjelper vi deg videre i prosessen.

Ofte stilte spørsmål

Hva er refinansiering?

Refinansiering handler om å omorganisere gjelden slik at man får bedre renter og betingelser. Det kan for eksempel være å flytte lån eller samle flere små lån til ett større lån.

Hva slags lån kan refinansieres?

Eksempler på lån som kan refinansieres er kredittkortgjeld, forbrukslån, boliglån og andre smålån.

Bør jeg refinansiere kredittkortgjeld?

Kredittkortgjeld er en av de dyreste formene for gjeld, og renten kan være så høy at man egentlig ikke får betalt ned noe særlig på selve gjelden. Derfor kan refinansiering av kredittkortgjeld være lurt.

Hvordan går jeg frem for å refinansiere lån?

For å finne ut hvilke deler av gjelden din du bør refinansiere er det lurt å snakke med en rådgiver. Da får du hjelp til å få oversikt over din nåværende gjeld, renter og gebyrer – og råd om hvordan du kan refinansiere dette smartest mulig.

Hva er refinansiering av boliglån?

Refinansiering av boliglån betyr rett og slett å bytte bank for å få lavere rente på boliglånet. Med jevne mellomrom lønner deg seg å sammenligne banker for å få den beste renten på boliglånet.

Emner: Personlig økonomi, refinansiering av kredittkort, hva er refinansiering, refinansiering av smålån, refinansiere boliglån, refinansiere inkassogjeld, refinansiering med inkasso, refinansiering med betalingsanmerkning, bake inn forbrukslån i boliglån