Hva er en betalingsanmerkning?

Mange lurer: Hva er en betalingsanmerkning? Og hva er konsekvensene av å få en? Og sist, men ikke minst, hvordan blir du kvitt en betalingsanmerkning?

Sliter du med betalingsanmerkninger? Vi har spesialisert oss på å hjelpe folk med betalingsanmerkninger og betalingsproblemer. Det er helt gratis og uforpliktende. Bare start søknad her, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid.

START SØKNAD HER

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er en merknad på deg som person for en ubetalt inkassosak, forleggsdom, utlegg, lønnstrekk eller konkurs. Betalingsanmerkninger vil i de fleste tilfeller sterkt svekke kredittverdigheten ved en kredittsjekk til både personer og firmaer. Dermed vil være vanskelig å ta opp lån eller refinansiere gjeld.

Betalingsanmerkningen blir registrert hos kredittopplysningsbyråene. Når du søker lån og kreditter vil eventuelle långivere få denne informasjonen om deg når de henter ut kredittopplysninger. Dette bruker de til å vurdere om du har betalingsevne.

Se også: Søke lån med betalingsanmerkning – slik gjør du det

Innhenting av kredittopplysninger

Innhenting og utlevering av kredittopplysninger er regulert i personopplysingsforskriftens §4. Ifølge lov om kredittopplysningsvirksomhet paragraf 4-3 kan kredittopplysningene dine bare utgis til de som har saklig behov for den.

Kredittopplysningsforetaket er pålagt å sende deg et gjenpartsbrev hvis noen foretar en kredittvurdering av deg. I dette brevet skal det også komme fram hvem som har beordret kredittsjekken. 

Datatilsynet må ha gitt konsesjon for at en bedrift kan behandle slike personopplysninger. Er du i tvil kan du undersøke i denne listen over hvilke byråer som har lov til å gjøre kredittvurderinger. Du har krav på innsyn i hvilke opplysninger som lagres om deg.

Hva er et inkassovarsel?

Et inkassovarsel betyr ikke at du har en betalingsanmerkning. Betaler du det du skylder innen 14 dager etter at du har mottatt inkassovarsel, er saken ute av verden.

Hvis du derimot mottar inkassovarsel og ikke betaler innen to uker, kan kreditoren starte inkasso.

Du får da en betalingsoppfordring med minimum 14 dagers frist for å betale.

Merk at hvis en utbetalt regning går til inkasso, vil det påløpe store gebyrer i tillegg til selve kravet. Ofte kan inkassosalærene utgjøre mer enn selve regningen.

Hvis du fortsatt ikke betaler, må kreditoren gå rettslig til verks. De fleste saker sendes til forliksrådet. Det som skjer da er at du vil motta en forliksklage i posten. Da har saken blitt sendt til rettslig inkasso.

30 dager etter at inkassobyrået har tatt rettslige skritt, kan de sende en merknad til kredittopplysningsbyråene. Når et kredittopplysningsbyrå mottar en anmerkning på deg, er de pliktige til å sende deg et skriftlig varsel om registrering av anmerkning.

Kredittopplysningsbyrået skal imidlertid ikke vise betalingsanmerkningen på en kredittsjekk av deg før det er gått 30 dager. Med andre ord har du altså 30 dager på deg på å gjøre opp for deg eller klage på feil. Om du vil klage, må klagen din sendes inkassobyrået og ikke til kredittopplysningsbyrået. Det er fordi det er inkassobyrået som må rette opp feilen.

Konsekvenser av betalingsanmerkning

Ønsker du å ta opp et lån eller kjøpe varer og tjenester på avbetaling, sjekker alltid kreditorene registrene for betalingsanmerkninger. Da er det viktig at ditt navn ikke finnes der.

Betalingsanmerkninger gjør det veldig vanskelig å få nye kreditter og lån. Anmerkninger vil også sperre individer fra å inngå ulike abonnementer, for eksempel til mobiltelefon, strøm eller kabel-tv.

Du kan til og med få problemer med å få visse typer jobber. Men dette har kun betydning dersom du søker jobber med et økonomiansvar på arbeidsplassen, eller jobben krever sikkerhetsklarering.

Det kan føre til store problemer for personen det gjelder. Derfor er det svært viktig å få fjernet anmerkningen så snart som mulig.

Hvordan bli kvitt betalingsanmerkning

På den positive siden blir betalingsanmerkninger slettet hos kredittopplysningsbyråene så snart du gjør opp for deg. En uoppgjort betalingsanmerkning vil derimot foreldes og slettes etter fire år. Dette fordrer at kreditor ikke gjenopptar saken og tar den til retten eller tvisterådet når fire år har gått.

Sliter du med betalingsanmerkninger? Vi har spesialisert oss på å hjelpe folk med betalingsanmerkninger og betalingsproblemer. Det er helt gratis og uforpliktende. Bare start søknad her, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid

START SØKNAD HER

Se også: Refinansiere med betalingsanmerkning – det er enklere enn du tror

Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Emner: Hva er en betalingsanmerkning, bli kvitt betalingsanmerkning, personlig økonomi, inkasso, inkassosaker,