Derfor bør du sjekke skattekort nå

Å sjekke skattekort kan spare deg for mye frustrasjon når skatteoppgjøret kommer. Alle skal motta skattekort mot slutten av året, og tidlig året etter får ca 2,5 millioner personer varsel fra Skatteetaten med oppfordring til å sjekke skattekortet. Dette varselet går ut til de som ikke har åpnet skattekortet sitt. 

Skattetrekket beregnes ut fra hva som forventes at du skal ha av inntekter, formue og fradrag. Men Skatteetaten vet ikke alt om deg, og andre forhold kan også påvirke din økonomi og hvor mye du skal betale i skatt. 

Selv om skattekortet kommer med endel ferdig utfyllte beløp, bør du merke deg at disse baserer seg på gjennomsnittstall som ikke nødvendigvis blir helt riktige for den enkelte. Det er grunnen til at du selv må sjekke at opplysningene er så korrekte som mulig og eventuelt endrer tallene slik at skattetrekket blir så riktig som mulig. Gjør du ikke dette, risikerer du i verste fall en skattesmell i form av restskatt, noe som kan være en ubehagelig overraskelse

Se også: Hvordan betale restskatt

Sjekk spesielt disse postene på skattekortet:

Renter og lån

I løpet av 2023 økte rentene kraftig, og skattekortet for 2024 bør reflektere dette. Selv om de ferdigutfyllte tallene til en viss grad til hensyn til renteøkningene, kan det være lurt å dobbeltsjekke, særlig dersom du har betalt ned på gjeld eller tatt opp nye lån. 

Endring i inntekt

Forventer du å gå opp eller ned i lønn, bør du gjøre endringer i inntektsbeløpene. Du bør også sjekke hvilke opplysninger dine arbeidsgivere har meldt inn til Skatteetaten.

Inntekter fra utleie

Dersom du forventer skattbare inntekter fra utleie, for eksempel korttidsleie gjennom Airbnb, bør du føre beløpet du tror du kommer til å tjene på skattekortet. Om leieinntekten er skattbar eller ikke avhenger av hvilken type utleie du driver med. 

Dersom du har blitt pensjonist

Dersom du har blitt pensjonist må du oppdatere tallene i skattekortet ditt. De som utbetaler pensjon skal trekke skatt akkurat slik som arbeidsgivere gjør. For mest mulig korrekt skatteoppgjør må du derfor sjekke om opplysningene stemmer og eventuelt oppdaterer tallene i skattekortet. Skatten på pensjon er den samme skatten som for lønn, men trygdeavgiften er lavere. Mottakere av alderspensjon fra folketrygden eller AFP får også et ekstra skattefradrag. 

Skattekortet for næringsdrivende

Som selvstendig næringsdrivende (enkeltpersonforetak) betaler du forskuddsskatt. For mest mulig riktig forskuddsskatt kan du endre skattekortet i løpet av året. 

Her kan du endre og sjekke skattekort

Du kan sjekke og endre skattekortet ved å logge inn på Skatteetaten sine sider. For å logge inn må du ha BankID eller verifisere deg på annen måte. 

Sjekke skattekort for næringsdrivende

Som selvstendig næringsdrivende (enkeltpersonforetak) betaler du forskuddsskatt. For mest mulig riktig forskuddsskatt kan du endre skattekortet i løpet av året. 

Ofte stilte spørsmål om å sjekke skattekortet: 

Hvordan sjekke skattekortet mitt?

Du kan sjekke skattekortet på Skatteetaten sine sider ved å logge inn elektronisk med BankID.