Hvordan betale restskatt? Frister og nyttig informasjon

Mange lurer på hvordan betale restskatt. Å betale restskatten du skylder innen fristen er helt nødvendig for å unngå strafferenter, gebyrer og inkasso.

I denne artikkelen forklarer Okida hva restskatt er, hvordan du betaler restskatten og vi gir en oversikt over hvilke frister som gjelder. Vi svarer også på ofte stilte spørsmål om restskatt og betaling av restskatt.

Innhold:

Har du problemer med å betale restskatten? Refinansiering med pant i boligen kan være løsningen. Kontakt oss i Okida for en uforpliktende samtale. Start en uforpliktende søknad om refinansiering her.

Hva er restskatt?

Dersom du har inntekt i form av lønn, pensjon, trygd, næringsinntekt eller kapitalinntekt, må du betale skatt. Du kan også måtte betale andre skatter, som for eksempel formueskatt. Skatten du skal betale beregnes ut fra opplysningene som er oppgitt i skattemeldingen. Dersom du har betalt for lite skatt i løpet av et inntektsår, får du restskatt. 

Merk at restskatten må betales selv om du har endret skattemeldingen eller klaget på skatten. Du trenger ikke å betale restskatt som utgjør mindre enn 100 kroner. 

Hvordan betale restskatt?

Dersom du skylder restskatt skal du motta en faktura i Altinn med betalingsinformasjon. Du kan også logge deg inn på skatteetaten sine sider og finne kontonummer og generere KID-nummer selv. Det er også mulig å inngå avtale om e-faktura med skatteetaten for innbetaling av skatt. 

Når må restskatt betales?

Betaling av restskatt for privatpersoner og enkeltmannsforetak har flere frister. Dersom du betaler hele restskattbeløpet innen 31. mai slipper du renter, så dette er en viktig dato å huske på.

Dersom du har fått en restskatt som utgjør 1000 kroner eller mer, gjelder følgende frister:

Frist for betaling av restskatt 2024:

  • 31. mai – betaling av restskatt uten renter
  • 20. august – forfall første faktura restskatt
  • 24. september – forfall andre faktura restskatt
  • Mottar du skatteoppgjøret i august eller senere, forfaller første faktura 3 uker etter oppgjørsdatoen. Datoen for den andre fakturaen er 8 uker etter at ditt skatteoppgjør var klart.

Se flere detaljer på Skatteetaten sine nettsider.

Hva skjer om du ikke betaler restskatten i tide? 

Dersom du ikke betaler restskatten i tide, påløper forsinkelsesrenter og du vil motta en purring og et inkassovarsel. Dersom du fremdeles ikke betaler vil kravet gå til inkasso, og tunge salærer og gebyrer vil bli lagt til. Uoppgjorte inkassokrav medfører at du får en betalingsanmerkning. Da vil du blant annet ikke kunne ta opp flere lån eller kreditter eller tegne mobilabonnement. Du kan også få problemer på arbeidsmarkedet og leiemarkedet. Det er grunnen til at du bør betale det du skylder og kvitte deg med eventuelle betalingsanmerkninger så raskt som mulig. 

Se også: Hvordan bli kvitt inkassogjeld

Har du problemer med å betale restskatt? Refinansiering av din gjeld kan være løsningen. Kontakt oss i Okida, så skal vi se hva vi kan gjøre for deg. 

Start søknad om refinansiering her.

Ofte stilte spørsmål om restskatt

Hvordan betale restskatt uten nok penger på konto?

Dersom du ikke har nok penger på konto for å betale restskatt, må du finne en løsning for å skaffe penger. Du kan for eksempel ta opp et lån, selge ting du ikke trenger eller leie ut et rom i hjemmet ditt. 

Hvordan betale restskatt?

Du betaler restskatt via faktura eller e-faktura som du mottar fra skatteetaten. 

Når må man betale restskatt 2024

Fristene for å betale restskatt i 2024 er 20. august for første faktura og 24. september for andre faktura. 

Når slipper man å betale restskatt?

Dersom restskatten din utgjør mindre enn 100 kroner, slipper man å betale restskatt. 

Når er frist for betaling av restskatt 2024 på beløp under 1000 kroner?

Dersom du skylder under 1000 kroner i restskatt, er fristen for å betale den 24. september. Skylder du under 100 kroner i restskatt, slipper du å betale.