Hva er Inkassoregisteret?

Inkassoregisteret er et sentralt register i Norge som gir en oversikt over personer og virksomheter som har ubetalte fordringer som er gått til inkasso. Inkassoregisteret brukes av både kreditorer, finansinstitusjoner og privatpersoner og gir innsikt i en persons eller virksomhets økonomiske situasjon. I denne artikkelen vil vi gå nærmere inn på hva Inkassoregisteret er, hvordan det fungerer, og hvilken betydning det har for deg som privatperson. Vi svarer også på ofte stilte spørsmål om Inkassoregisteret. 

Er det registrert betalingsanmerkninger på deg i Inkassoregisteret? 

Kontakt oss i dag for å få ryddet opp i usikret gjeld og dyre smålån. Send oss en søknad om refinansiering, og vi vil komme tilbake til deg innen kort tid. 

START SØKNAD HER

Formålet med Inkassoregisteret

Hovedformålet med Inkassoregisteret er å gi en oppdatert og nøyaktig oversikt over utestående fordringer som har blitt overført til inkasso. Dette gir kreditorer og andre finansielle aktører muligheten til å vurdere risikoen ved å gi kreditt eller inngå andre økonomiske avtaler med en person eller virksomhet. Inkassoregisteret fungerer dermed som et viktig verktøy for å forebygge tap for kreditorer og andre långivere.

Slik fungerer Inkassoregisteret

Inkassoregisteret administreres av ulike private aktører i Norge som har konsesjon fra Datatilsynet. Disse aktørene samler inn informasjon om inkassosaker fra inkassobyråer og kredittinstitusjoner, og registrerer disse i et sentralt system. Informasjonen som lagres i registeret inkluderer blant annet personlig informasjon som navn, fødselsnummer og adresse, detaljer om utestående gjeld og status på saker. 

De ulike kredittvurderingsbyråene benytter data fra Inkassoregisteret til å lage kredittvurderinger av enkeltpersoner og bedrifter. Disse vurderingene brukes så av banker, finansinstitusjoner, og andre kreditorer når de vurderer risikoen ved å gi lån, kredittkort, eller andre former for kreditt.

Hvem har tilgang til Inkassoregisteret?

Tilgang til Inkassoregisteret er strengt regulert. Det er primært kredittvurderingsbyråer, banker, og finansinstitusjoner som har tilgang til registeret. I tillegg kan inkassobyråer bruke registeret som en del av sin saksbehandling. Privatpersoner har ikke direkte tilgang til Inkassoregisteret, men de har rett til å få innsyn i hvilke opplysninger som er registrert om dem selv. Du kan logge inn os se dine opplysninger via denne linken.

Hvordan ser jeg opplysningene mine i Inkassoregisteret?

Du kan selv sjekke hvilke opplysninger som er registrert på deg i Inkassoregisteret ved å følge disse enkle stegene: 

  1. Gå til Inkassoregisteret sine nettsider
  2. Logg inn med eksisterende konto eller lag ny konto 
  3. Godta vilkårene
  4. Verifiser deg selv med BankID
  5. Godta fullmakt til å innhente dine inkassosaker

I Inkassoregisteret kan du se følgende opplysninger:

Etter å ha logget inn, kan du nå se en komplett oversikt over følgende:

  • Informasjon fra inkassoselskapene, inkludert hovedstol, renter og omkostninger og totalt utestående. 
  • Informasjon fra Gjeldsregisteret, inkludert hvilke kredittkort du har, din kredittkortgjeld, dine lån og samlet lånebeløp
  • Du kan sette opp et budsjett med 5 enkle steg
  • Du kan lage en betalingsplan som kan presenteres for dine kreditorer
  • Du kan kredittsjekke deg selv
  • Opplysningene kan enkelt deles med NAV
  • Du kan se oversikt over aktive og avsluttede inkassosaker

Dersom du oppdager feil i informasjonen som er registrert, har du rett til å kreve at disse feilene blir rettet. Det er derfor viktig at du følger med på din egen kredittinformasjon og tar affære dersom du oppdager feilaktige registreringer.

Er det registrert betalingsanmerkninger på deg i Inkassoregisteret? 

Kontakt oss i dag for å få ryddet opp i usikret gjeld og dyre smålån. Send oss en søknad om refinansiering, og vi vil komme tilbake til deg innen kort tid. 

Hvilken betydning har Inkassoregisteret for privatpersoner?

For privatpersoner kan registrering av betalingsanmerkninger i Inkassoregisteret ha alvorlige konsekvenser. En inkassosak som er registrert i dette registeret kan gjøre det vanskeligere å få innvilget lån, kredittkort, eller andre finansielle tjenester. Videre kan en registrering i Inkassoregisteret også påvirke muligheten til å inngå leiekontrakter, tegne mobilabonnementer, eller inngå andre avtaler der en kredittsjekk er nødvendig. Dette skyldes at en registrering i Inkassoregisteret ofte blir tolket som et tegn på at personen har hatt problemer med å betale gjeld, noe som øker kredittrisikoen for långivere. Derfor er det svært viktig å unngå å havne i Inkassoregisteret ved å betale regninger i tide, eller ved å inngå nedbetalingsavtaler med kreditorer før saken går til inkasso.

Når en sak blir registrert i Inkassoregisteret, vil det normalt bety at det har vært en langvarig prosess der kreditor har forsøkt å få betalt en utestående gjeld uten å lykkes. Typisk vil prosessen ha inkludert flere purringer, betalingsoppfordringer, og til slutt en overføring av saken til et inkassobyrå.

Slik unngår du å havne i Inkassoregisteret

Det beste tiltaket for å unngå å havne i registeret er å ha god økonomisk styring og sørge for å betale regninger i tide. Her er noen tips for å unngå inkasso:

  • Sett opp et budsjett for å få oversikt over inntekter og utgifter, og sørg for at du har kontroll på økonomien din.
  • Betal regninger i tide: Unngå betalingsanmerkninger ved å betale regninger før forfallsdato.
  • Inngå nedbetalingsavtaler: Dersom du har problemer med å betale en eller flere regninger, ta kontakt med dine kreditorer så raskt som mulig og forsøk å inngå en nedbetalingsavtale.
  • Unngå unødvendig kreditt: Vær forsiktig med å ta opp lån eller bruke kredittkort dersom du ikke har en klar plan for hvordan du skal betale tilbake.

Personvern

Inkassoregisteret inneholder sensitive personopplysninger, og det er derfor viktig at det håndteres på en sikker og forsvarlig måte. Datatilsynet fører tilsyn med at reglene for behandling av personopplysninger følges, og har myndighet til å gripe inn dersom det skjer brudd på personvernlovgivningen. For privatpersoner er det viktig å være bevisst på hvilke rettigheter som gjelder i forhold til personvern, og å sørge for å ha kontroll på hvilke opplysninger som er registrert om en selv.

Ofte stilte spørsmål : 

Hvordan kan jeg sjekke om jeg er registrert i Inkassoregisteret?

Som privatperson kan du få innsyn i hvilke opplysninger som er registrert på deg selv. Du kan logge inn og se dine opplysninger her

Hva skjer når en sak blir registrert i Inkassoregisteret?

Når en sak først er registrert i Inkassoregisteret, vil den forbli der inntil saken er løst. Dette kan skje ved at gjelden blir betalt i sin helhet, eller ved at det inngås en avtale om delbetaling. Når saken er løst, skal den slettes fra registeret innen kort tid. 

Hva er konsekvensene av å være registrert med en inkassosak

Konsekvensene av å være registrert med en inkassosak i Inkassoregisteret kan være omfattende. Du vil ikke få nye lån eller kreditter og det blir vanskeligere å inngå leiekontrakter eller tegne abonnementsavtaler. I tillegg kan det også påvirke privatøkonomien negativt ved at man får dårligere vilkår på lån og kredittkort, som høyere renter eller lavere kredittgrenser.

Hvordan fjerne en betalingsanmerkning?

For å bli fjernet en betalingsanmerkning fra Inkassoregisteret må man først og fremst sørge for å gjøre opp den utestående gjelden. Når gjelden er betalt, skal inkassobyrået eller kreditoren rapportere dette til kredittvurderingsbyråene slik at saken blir slettet fra Inkassoregisteret. 

Hvordan fjerner jeg uriktige opplysninger?

I noen tilfeller kan det også være aktuelt å kreve sletting av opplysninger som er feilaktige eller utdaterte. Dette kan gjøres ved å kontakte kredittvurderingsbyråene direkte og be om en korrigering. Husk å legge ved relevant dokumentasjon.