Boliglån selvstendig næringsdrivende

Hvordan kan selvstendig næringsdrivende få boliglån?

Å få boliglån som selvstendig næringsdrivende kan by på utfordringer i møte med banken. Mange selvstendig næringsdrivende opplever at det er vanskelig å få boliglån fra sin vanlige bank og dokumentasjonskravene er mye høyere enn vanlige lån.

Les også denne artikkelen om det å få boliglån uten å ha fast jobb.

Har du fått avslag i en tradisjonell bank? Vi hjelper selvstendig næringsdrivende med bolgilån. Bare start søknad her.

START SØKNAD OM BOLIGLÅN HER

I denne artikkelen så skal vi se litt på hvorfor det kan være vanskelig og ikke minst hvordan du kan gå frem for å få boliglån som selvstendig næringsdrivende.

Hvorfor kan det være vanskelig å få boliglån som selvstendig næringsdrivende?

Det er flere grunner til at det er vanskeligere å få boliglån som selvstendig næringsdrivende:

Risiko for bankene. Når banker lager sine kredittmodeller som er med på å bestemme hvem som får lån og hvor mye de får i lån så bruker de statistikk, og statistisk sett er det høyere risiko forbundet med å låne ut penger til selvstendig næringsdrivende enn fast ansatte lønnsmottakere.

Varierende inntekt. Selvstendig næringsdrivende har ofte en inntekt som svinger mye fra måned til måned.

Dårligere ordninger. I motsetning til lønnsmottakere har ikke næringsdrivende rett på arbeidsledighetstrygd om inntekten skulle falle fra. Næringsdrivende har også dårligere ordninger når det gjelder sykepenger og andre offentlige stønadsordninger.

Dårligere kredittscore

Personer som driver enkeltmannsforetak eller har andre næringsinteresser får ofte en dårligere kredittscore. Du kan lese mer om kredittscore her: Hva er en god kredittscore?

Boliglån selvstendig næringsdrivende – Større krav til dokumentasjon og egenkapital

Det er ikke nødvendigvis slik at alle selvstendige næringsdrivende eller enkeltpersonsforetak har vanskeligheter med å få boliglån. Men bankene vil ofte kreve mer dokumentasjon. Dette kan eksempelvis være dokumentasjon på hvor lang tid man har vært selvstendig næringsdrivende, hvilken bransje man driver innenfor, hvilke forsikringer man har og annen dokumentasjon på økonomien til foretaket.

Hvor vanskelig det er få boliglån som næringsdrivende henger ofte sammen med hvor lang historikk selskapet har og ikke minst hvor god inntekt man har. Hvis du i også har mye egenkapital så kan dette være noe som gjør at banken enklere vil kunne gi deg lån.

Hvordan forbereder jeg en en søknad om boliglån som selvstendig næringsdrivende?

Når du skal søke om boliglån som selvstendig næringsdrivende må du finne fram alle papirer som dokumenterer din inntekt og økonomiske situasjon på best mulig vis. Det første du bør gjøre er å ta en prat med din regnskapsfører for å få tilgang til nøkkeltallene i regnskapet. Har du større løpende avtaler å vise til, kan det være lurt å framhente dokumentasjon på disse, eksempelvis kontrakter eller fakturaer.

Alle banker ønsker å gi lån til betalingsdyktige kunder, så om du har god dokumentasjon på dine inntekter så gjør du det enklere for bankene og for deg selv.  Du har alt å vinne på å faktisk være åpen med banken og gi de en så nøyaktig beskrivelse av din situasjon.

Når banken avslår boligsøknaden

Selv med god dokumentasjon kan det hende at banken gir avslag på lånesøknaden. Det kan være frustrerende å få avslag, men det gjelder å ikke gi opp. Alle banker vurderer en lånesøknad forskjellig. Om du får avslag i en bank, kan det godt hende at du får innvilget lånet i en annen bank. Derfor bør du søke lån hos flere banker. Da er også sjansen større for å få de beste betingelsene ut fra din økonomi. Hvis banken har gitt deg avslag på din søknad er det heller ikke noe i veien for at du spør banken om hvorfor. Kanskje har banken misforstått noe eller kanskje er det noe du kan forbedre.

Om du som selvstendig næringsdrivende har fått nei på boliglån fra banken anbefales det å søke videre hos tradisjonelle banker. Hvis du ikke får lån hos noen tradisjonelle banker så kan du vurdere en spesialbank. Dette er banker som har spesialisert seg på å låne ut penger til kunder som ikke får lån av vanlige banker. Renten her er ofte endel høyere enn vanlig boliglånsrente og det kommer som oftest et etableringsgebyr i tillegg.

Den vanligste årsaken til at bankene gir avslag på lånesøknader, er for lav kredittscore.

Slik forbedrer du din kredittscore

Når bankene vurderer om de skal innfri en lånesøknad eller ikke, ser de på kunden kredittscore. Om denne er for lav, vil søknaden bli avslått. Som vi har nevnt, har det å være næringsdrivende i seg selv en negativ innvirkning på kredittscoren. Det er imidlertid noen ting man kan gjøre for å forbedre kredittscoren, blant annet å kvitte seg med betalingsanmerkninger og pågående inkassosaker. Dersom man har slike anmerkninger, påvirkes kredittscoren nemlig svært negativt og man vil som regel få automatisk avslag på lånesøknaden. Heldigvis er det slik at om man gjør opp kravet, skal betalingsanmerkningen slettes med en gang. Dersom man har flere dyre smålån, kredittkortgjeld og forbrukslån, bør man samle disse til ett større lån