Egenkapitalkrav ved kjøp av bolig – enkelt forklart

Egenkapitalkrav er minimumsbeløpet som en person eller virksomhet må stille med for å få tilgang til finansiering, som for eksempel boliglån, bedriftslån eller lån til andre investeringer. I denne artikkelen forklarer Okida hva egenkapitalkrav ved kjøp av bolig er, hvor mye egenkapital du må stille med, og vi svarer også på ofte stilte spørsmål. Vi forklarer også egenkapitalkravet knyttet til sekundærbolig. 

Egenkapitalkrav ved boliglån

For privatpersoner er egenkapitalkravet ofte knyttet til boliglån. I Norge fastsetter Finanstilsynet at du må stille med minst 10 % egenkapital av boligens verdi for å få innvilget et lån. For en bolig som koster 3 millioner kroner, innebærer dette at du må ha minst 450 000 kroner i egenkapital. Dette kravet kan variere avhengig av din økonomiske situasjon, men i spesielle tilfeller kan det gis unntak, for eksempel ved bruk av kausjonist.

Les også: Egenkapitalkrav ved kjøp av bolig senkes

Hvorfor eksisterer egenkapitalkrav?

Hovedformålet med egenkapitalkrav er å redusere risikoen for både låntakere og finansinstitusjoner. Kravet sikrer at låntakeren har en økonomisk buffer, noe som gjør det mindre sannsynlig at de vil misligholde lånet. For banken reduserer det risikoen for tap dersom verdien av sikkerheten (som boligen) synker under lånebeløpet. På samfunnsnivå bidrar egenkapitalkravet til å stabilisere finansmarkedene ved å hindre overopplåning og oppblåsing av eiendomspriser.

Slik skaffer du nok egenkapital

I Norge har boligprisene steget mye de siste årene, noe som har gjort det vanskeligere, spesielt for unge, å skaffe nok egenkapital til å kjøpe bolig. I november 2024 ble det generelle egenkapitalkravet senket fra 15 % til 10 %, noe som kan gjøre det lettere å komme inn i boligmarkedet. Det er likevel en betydelig sum skal spares, spesielt om man ønsker å kjøpe bolig i de større byene og områder med prispress. Her er noen tips og metoder for å skaffe nok egenkapital.

  • Start tidlig med sparing.  Tid er en av de viktigste faktorene når det gjelder å bygge egenkapital. Jo tidligere du begynner å spare, desto mer kan du dra nytte av renters rente-effekten. Sett opp en automatisk spareavtale der en fast del av inntekten din settes til side hver måned. Dette skaper disiplin og sikrer at sparingen blir en prioritet.
  • Lag et budsjett og kutt unødvendige utgifter. En gjennomgang av økonomien kan avdekke utgifter som kan reduseres eller fjernes. For eksempel kan du kutte ned på abonnementer, spise ute sjeldnere eller handle smartere. Differansen kan overføres til en egenkapitalsparekonto for å fremskynde oppsparingsprosessen. 

Skaff deg flere inntektskilder

En effektiv måte å øke egenkapitalen på er å øke inntekten din. Dette kan gjøres ved å:

  • Ta en ekstrajobb eller frilansoppdrag.
  • Selge ting du ikke trenger, som gamle møbler, elektronikk eller klesplagg.
  • Investere i aksjer eller fond (husk å være oppmerksom på risikoen involvert).

Spari i BSU (Boligsparing for Ungdom)

I Norge er BSU en gunstig spareordning for personer under 34 år som sparer til bolig. Her får du en av de beste rentene på markedet, samtidig som du kan få skattefradrag for innskudd opp til et visst beløp hvert år. Dette er en effektiv måte å bygge opp egenkapital til boligkjøp.

Få hjelp fra familie eller kausjonist

For mange førstegangskjøpere kan det være vanskelig å oppfylle egenkapitalkravet alene. En mulig løsning er å få hjelp fra foreldre eller nære slektninger. Dette kan være i form av gaver, lån, eller at de stiller som kausjonist for lånet ditt. Husk at dette innebærer risiko for dem, så det bør vurderes nøye.

Se også: Hva er en kausjonist

Reduser gjeld og øk kredittverdigheten din

For å styrke økonomien din og øke mulighetene for å skaffe kapital, bør du prioritere å betale ned eksisterende gjeld. Høy gjeld kan begrense hvor mye du får låne, og økt kredittverdighet kan gi bedre lånebetingelser.

Offentlige støtteordninger

Noen ganger kan det være mulig å få hjelp gjennom offentlige støtteordninger. Dette kan inkludere startlån gjennom Husbanken, støtte til førstegangskjøpere eller tilskudd til spesifikke formål som energitiltak i boliger.

Vurder å kjøpe bolig sammen med noen

Å kjøpe bolig eller starte et prosjekt sammen med et familiemedlem eller en nær venn kan være en god måte å skaffe nok egenkapital på. Dersom begge parter bidrar til å skaffe egenkapital blir det lettere å oppfylle kravene.

Egenkapitalkrav sekundærbolig

En sekundærbolig er en bolig som ikke er din hovedbolig. Det kan være en pendlerbolig, en fritidsbolig eller en utleiebolig. Fritidsboliger er vanligvis sommerhus, hytter eller en leilighet kun til  fritidsbruk. For å få lån til en sekundærbolig ,å du vanligvis oppfylle visse krav, som inkluderer en god kredittscore og en tilstrekkelig inntekt. Tidligere var det krav om at du måtte stille med en egenkapital på 40% for å kjøpe en sekundærbolig, men nå gjelder det samme kravet som for primærboliger, som er 10% egenkapital etter regelendring i november 2024.  Se en mer utfyllende artikkel om egenkapital sekundærbolig her.

Ofte stilte spørsmål om egenkapital ved kjøp av bolig

Hvor mye egenkapital trenger jeg for å kjøpe bolig?
Etter nye regler fra november 2024 må du kunne stille med minst 10 % av boligens kjøpesum i egenkapital. For eksempel, hvis boligen koster 3 millioner kroner, trenger du minst 450 000 kroner i egenkapital.

Hva regnes som egenkapital?
Egenkapital kan være sparepenger, verdier i annen eiendom, arv eller gaver fra familie. Noen ganger kan også egenkapital komme fra kausjonistens sikkerhet, ofte i form av pant i deres bolig.

Kan jeg kjøpe bolig uten egenkapital?
Det er mulig i spesielle tilfeller, for eksempel ved hjelp av en kausjonist. En kausjonist stiller med sikkerhet for det beløpet du mangler, men dette innebærer risiko for kausjonisten.

Hva skjer hvis jeg ikke har nok egenkapital?
Hvis du ikke oppfyller egenkapitalkravet, kan du vurdere å spare mer, søke om startlån fra kommunen, bruke BSU (Boligsparing for Ungdom), eller få hjelp fra familie.

Hvorfor er egenkapitalkravet så viktig?
Egenkapitalkravet reduserer risikoen for både deg og banken. Det sikrer at du har en økonomisk buffer hvis boligverdien synker eller du får utfordringer med å betale lånet. Samtidig beskytter det banken mot tap dersom boligen må tvangsselges.