Tidligere Finanstipset har bytt navn til Okida

Hva er tvangsfravikelse? 

Hva er tvangsfravikelse? I denne artikkelen forklarer vi deg alt du må vite om tvangsfravikelse på en enkel og kortfattet måte. Vi forklarer når tvangsfravikelse kan skje, hvordan prosessen foregår og hva du bør gjøre dersom du får varsel om utkastelse.

Hva er tvangsfravikelse?

Tvangsfravikelse (også kjent som utkastelse) er en juridisk prosess der en person eller husstand blir tvunget til å flytte ut av en bolig eller lokale, vanligvis fordi vedkommende ikke betaler husleie, bryter leiekontrakten eller ulovlig oppholder seg i boligen.

Prosessen skjer gjennom den offentlige instansen namsmannen, som sørger for å gjennomføre utkastelsen dersom det foreligger et gyldig vedtak.

Tvangsfravikelse kan skje når:

  • Leietaker ikke betaler husleie i tide
  • Leiekontrakten er sagt opp eller hevet, men leietaker nekter å flytte
  • Leietaker bruker boligen på ulovlig vis
  • Personen bor i boligen uten leiekontrakt (f.eks. etter dødsbo, samlivsbrudd osv.)

Slik foregår tvangsfravikelse

  1. Varsling: Utleier må først sende skriftlig varsel om krav på fraflytting (vanligvis 14 dager).
  2. Begjæring: Hvis leietaker ikke flytter, kan utleier sende en begjæring om tvangsfravikelse til namsmannen.
  3. Vedtak: Namsmannen vurderer saken og gir beskjed om frist for frivillig utflytting.
  4. Tvangsgjennomføring: Dersom fristen ikke overholdes, kommer namsmannen og gjennomfører utkastelsen fysisk – ofte med låsesmed og politi til stede.

Viktig å vite

  • Leietaker har rett til å klage og forklare seg, men må gjøre det innen visse frister.
  • Utleier kan ikke kaste ut noen på egen hånd – det er ulovlig og kalles “ulovlig selvtekt”.
  • Hvis det er barn i husstanden, vurderes barnevern og sosiale forhold før gjennomføring.

Dette bør du gjøre dersom du står i fare for å bli kastet ut av hjemmet ditt

Dersom du står i fare for tvangsfravikelse, er det viktig å handle raskt. Her er noen konkrete råd:

  1. Ta kontakt med utleier. Snakk med utleier så tidlig som mulig. Forklar situasjonen, og forsøk å inngå en betalingsavtale eller finne en løsning. Mange utleiere er villige til å samarbeide hvis du viser vilje til å ordne opp.
  2. Betal det du kan. Selv delbetaling kan vise at du prøver å gjøre opp for deg. I noen tilfeller kan det også stoppe prosessen – spesielt hvis du betaler hele det utestående beløpet før namsmannen setter frist for utkastelse
  3. Søk hjelp. Kontakt NAV eller en gjeldsrådgiver i kommunen. De kan hjelpe deg med midlertidig økonomisk støtte eller råd om hvordan du kan håndtere gjeld og husleierestanser.
  4. Svar på varsler. Hvis du mottar varsel om fravikelse (f.eks. “varsel etter tvangsfullbyrdelsesloven”), må du ikke ignorere det. Les nøye og ta eventuelle frister på alvor. Du har ofte rett til å komme med innsigelser eller be om utsettelse.
  5. Klage til tingretten. Dersom du mener fravikelsen er urettmessig (for eksempel feil i oppsigelsen eller manglende kontraktsbrudd), kan du sende en begjæring om midlertidig forføyning til tingretten for å stanse utkastelsen.

Forbered deg på alternativ bolig. Selv om det er vanskelig, kan det være lurt å begynne å lete etter et annet sted å bo i tilfelle du må flytte. Har du barn, kan du kontakte barnevern eller kommunen for hjelp til midlertidig bolig.

Slik unngår du tvangsfravikelse:

For å unngå tvangsfravikelse (utkastelse), er det viktig å handle raskt så snart du får betalingsproblemer. Ta kontakt med utleier eller kreditor tidlig for å forklare situasjonen og forsøke å avtale en nedbetalingsplan eller utsettelse.

Dersom du har dyre lån og kreditter, bør du refinansiere disse så raskt som mulig. Slik vil du kunne senke dine månedlige låneutgifter slik at du raskere kan komme deg økonomisk på fote.

Les også: Hva er refinansiering?

Du kan også søke økonomisk hjelp hos NAV, spesielt hvis du risikerer å miste boligen. Sørg for å svare på alle varsler du mottar, og møt opp til eventuell rettslig behandling.

Rask kommunikasjon og dokumentasjon av betalingsevne eller vilje til å rydde opp kan ofte hindre at saken går så langt som til tvangsfravikelse.

Ofte stilte spørsmål:

Hva er tvangsfravikelse?

Tvangsfravikelse er en rettslig prosess der en utleier får hjelp av namsmyndigheten (namsmannen) til å kaste ut en leietaker som ikke frivillig flytter ut etter for eksempel manglende betaling eller kontraktsbrudd.

Når kan en utleier starte prosessen med tvangsfravikelse?

Utleier kan starte prosessen hvis leietaker ikke betaler husleie, bryter leiekontrakten, eller nekter å flytte etter oppsigelse eller utløpt kontrakt. Det kreves vanligvis et varsel først, og deretter må utleier ha et tvangsgrunnlag, som kan være en dom eller en skriftlig avtale med fravikelsesklausul.

Hvor lang tid tar en tvangsfravikelsesprosess?

Tidsbruken varierer, men fra varsel til faktisk utkastelse kan det ta alt fra noen uker til flere måneder, avhengig av om saken må til retten og hvor raskt namsmannen kan behandle saken.

Kan leietaker stoppe en tvangsfravikelse?

Ja, i noen tilfeller. Hvis leietaker betaler utestående husleie før fristen går ut, eller dersom det oppstår tvil om grunnlaget for fravikelse, kan prosessen bli stanset eller utsatt. Det er også mulig å klage til tingretten.

Hva skjer med eiendelene til leietaker ved tvangsfravikelse?

Dersom leietaker ikke henter eiendelene sine, kan de bli lagret på leietakers regning, eller i noen tilfeller solgt eller kastet etter visse regler. Leietaker bør derfor hente tingene sine så raskt som mulig.

Står du fast? Ring oss på 404 56 333 – vi hjelper deg!

Close

Står du fast? Ring oss på 404 56 333

15%

Hva kan vi hjelpe deg med?

Close

Så moro at du er interessert i vårt nyhetsbrev!

Fyll inn opplysningene dine nedenfor
for å komme i gang med vårt nyhetsbrev.