Betalingsproblemer – hva nå?

Betalingsproblemer kan skje den beste. Uforutsette hendelser kan oppstå i livet, som for eksempel arbeidsledighet, sykdom, skilsmisse eller konkurs. Den siste tiden har også en sterk prisøkning på basisvarer som drivstoff, strøm, matvarer og etterhvert stigende renter skapt økonomiske utfordringer for mange. Det kan være mange årsaker til at betalingsproblemer oppstår, men grunnen er sjelden at man ikke ønsker å gjøre opp for seg. Noen får også betalingsproblemer på grunn av for høy kredittkortgjeld som baller på seg.

Har du betalingsproblemer? Kontakt oss i Okida. Vi kan hjelpe deg med å refinansiere dine lån med sikkherhet i bolig, slik at du får mer penger til overs hver måned til å betale det du skylder.

Bare send oss en uforpliktende søknad her, så tar vi kontakt med deg snarest.

Konsekvensen av å ikke betale regningene

Ignorerer du regningene og lar være å betale, vil du oppleve at problemene raskt vokser seg større. Dersom en inkassoprosess starter, vil det påløpe purregebyrer, morarenter, og inkasso- og innkrevningsgebyrer. Slik kan selv mindre beløp vokse seg store. Dersom du fremdeles ikke betaler, vil du få en eller flere betalingsanmerkninger, noe som gjør din økonomiske hverdag adskillig vanskeligere. Da kan du bli nektet basis tjenester som strøm, forsikring, lån og en rekke andre tjenester. Du kan også få tvunget lønnstrekk. Greier du ikke å betale husleie kan du bli kastet ut av hjemmet ditt. Misligholder du avdrag og renter på boliglånet ditt kan boligen din i verste fall bli begjært tvangssolgt. Se også: Slik kan du stoppe tvangssalg av bolig.

Veien ut av betalingsproblemer

For å komme ut av dine betalingsproblemer, bør du gjøre følgende:

  • Kontakt dine kreditorer
  • Få raskest mulig oversikt over økonomien din
  • Refinansier gjeld hvis mulig
  • Stram inn forbruket

Ta kontakt med de som du skylder penger

Det første du bør gjøre er å kontakte dine kreditorer. På denne måten viser du kreditorene at du er opptatt av å løse situasjonen. Fortell dem at du ønsker å gjøre opp for deg, men at du trenger litt ekstra tid. Finansieringsselskaper og banker kan noen ganger hjelpe deg ved å gi deg avdragsfrihet på lånet eller forlenge lånets løpetid. Noen kreditorer kan gå med på å gi deg betalingsutsettelser eller en nedbetalingsplan dersom du er tidlig ute og viser vilje til å gjøre opp for deg.

Skaff deg oversikt over økonomien

Du bør raskest mulig skaffe deg oversikt over økonomien. Ta utgangspunkt i kontoutskriftene fra de siste månedene og sett opp en oversikt over inntekter og utgifter, samt hva du bruker penger på. Slik blir det enklere å rydde opp i økonomien og kutte unødvendige utgifter.

Du bør sette opp en oversikt over din samlede gjeld og hvor mye du skylder. Sett også opp en spesifikk liste over alle kreditorer som du skylder penger. Slik blir det enklere og mer oversiktlig å ta fatt på problemet.

Refinansier gjelden din

Dersom du har dyr gjeld, bør du raskest mulig refinansiere denne. Spesielt om du har dyre smålån og kredittkortgjeld, bør du samle disse til et større lån eller bake gjelden inn i boliglånet. Slik vil du få lavere renter og bedre lånebetingelser. Pengene du sparer kan du bruke til å betale det du skylder, og slik komme ut av betalingsproblene. Vi i Okida kan hjelpe deg med å samle dine lån. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale.

Stram inn på forbruket

Etter at du har fått oversikt over dine inntekter og utgifter og hva du bruker penger på, vil det også være enklere å stramme inn på forbruket og redusere dine utgifter.

Tenk over hvordan du kan stramme inn på forbruket i hverdagen. Enkle grep som å droppe å kjøpe kaffe på farten eller bytte til billigere varer og husholdningsprodukter kan spare deg mye penger over tid. Si opp abonnementer som du ikke trenger eller sjelden bruker.

Dersom du har tenkt deg på ferie, er det bedre med en litt rimeligere tur med litt enklere standard enn en ferie på kreditt som du ikke greier å betale når regningen kommer til høsten.

Du bør også gå igjennom dine faste utgifter. Det kan være mye penger å spare på å bytte leverandør av forsikring, banktjenester, strøm, telefon og lignende. Her er noen eksempler på poster hvor det kan være mye penger å spare:

Forsikring: Gå igjennom dine forsikringer og finn ut hvilke forsikringer du trenger og ikke trenger. Ofte kan det lønne seg å samle dine forsikringer hos ett forsikringsselskap. Betaler du for mye? Ta kontakt med flere forsikringsselskaper og spør om de kan gi deg en bedre pris enn det du betaler i dag.

Bank: Det kan være mye penger å spare på lavere lånerente. Ta kontakt med banken din og spør om du kan få lavere rente. Hvis ikke banken din går med på det, kan du ta kontakt med konkurrende banker og be om et tilbud tilpasset din situasjon. Har ett eller flere dyre smålån og kreditter bør du raskest mulig kvitte deg disse ved å refinansiere. Slik kan du få lavere rente og bedre betingelser.

Skaff deg flere inntekter

Prøv å skaffe deg flere inntekter, for eksempel ved å ta på deg ekstra jobb eller ved å leie ut for en periode. Mange tjener gode penger på å leie ut et rom eller en hybel. Du kan leie ut på lengre sikt, eller leie ut på Airbnb for kortere perioder når du ikke bruker boligen selv. Korttidsleie kan gi en ganske god og fleksibel inntekt. Tenk også over om du har ting du ikke trenger som du kan selge. Du har garantert noe liggende som du kan selge på finn.no eller lignende markedsplasser.

Ofte stilte spørsmål om betalingsproblemer:

Hjelp – jeg har betalingsproblemer – hva gjør jeg?

Dersom du har fått betalingsproblemer, bør du først få kontroll over økonomien din. Sett opp en oversikt over dine viktigste inntekter og utgifter. Slik blir det enklere å se hvor du kan stramme inn, slik at du i neste omgang kan få betalt dine regninger og komme ut av problemet. Ta snarest mulig kontakt med de du skylder penger og prøv å få utsettelser på betalingene. Vi i Okida kan også hjelpe deg med økonomiske utfordringer. Dersom du kan stille med pant i bolig, kan vi refinasiere din gjeld slik at du får lavere lånekostander og lavere utgifter. Send oss en uforpliktende søknad, så kommer vi tilbake til deg snarest.

Se også: Refinansiering av kredittkortgjeld

Kan jeg be om å utsette betalinger?

Dersom du har kommet på etterskudd med betalingene er det viktig å kontakte de du skylder penger for å prøve å få til en utsettelse av betalingene. En utsettelse kan være mulig i noen tilfeller. Dersom du ikke tar kontakt med de du skylder penger, kan regningene gå til inkasso, noe som gjør at beløpene du skylder vokser seg mye større. Slik blir problemet bare større.

Hva er konsekvensen av å betale for sent?

Å betale for sent vil føre til at purregebyrer og renter legges til det opprinnelige betalingsbeløpet. Etter flere purringer vil de ubetalte regningene gå til inkasso, og da vil tunge salærer og gebyrer komme i tillegg til det opprinnelige beløpet du skylder. Dersom du fremdeles ikke betaler vil du ende opp med en eller flere betalingsanmerkninger, slik at ikke får kjøpt nødvendige tjenester som telefon, forsikring, strøm og banktjenester. Du kan få tvunget lønnstrekk. I verste fall kan du miste hjemmet ditt dersom du misligholder husleie eller ikke greier å betale avdrag og renter på huslånet.