Bestride inkassovarsel – slik gjør du det

Å bestride inkassovarsel kan være nødvendig dersom du mener at kravet er uriktig eller at regler for inkassovarsel ikke er fulgt. At en kreditor mener å ha et krav mot deg innebærer ikke nødvendigvis at kravet er riktig eller at du er enig i kravet. I denne artikkelen forklarer Okida hvordan du går fram for å bestride inkassovarsel og hva som skjer i etterkant. Vi viser deg også hvordan du kan bli kvitt inkassogjeld. 

Sliter du med inkassogjeld?

Vi i Okida kan hjelpe deg. Bare send oss en uforpliktende søknad via linken under, og vi kommer tilbake til deg innen kort tid:

START SØKNAD OM REFINANSIERING

Slik går du fram for å bestride inkassovarsel:

Mottar du et inkassovarsel du mener er uriktig må du gjøre følgende:

Ta kontakt med inkassobyrå og kreditor

Henvend deg så raskt som mulig til inkassobyrået som har sendt kravet. Den som opprinnelig har krevd inn beløpet (kreditor) bør motta en kopi. Det må oppgi hvilken faktura eller sak bestridelsen gjelder. Du kan ikke bare si at du ikke aksepterer kravet. Dersom du skal få saken vurdert må du også oppgi en enkel grunn. Forklar så nøye som mulig hvorfor du mener kravet er uriktig og legg ved dokumentasjon hvis det er mulig. Her er noen eksempler:

  • Beløpet er allerede betalt (dato). Legg ved kontoutskrift eller annen dokumentasjon som viser innbetaling
  • Det fakturerte beløpet er feil
  • Kravet gjelder en tjeneste eller vare som ikke er kjøpt eller mottatt
  • Regler for inkassovarsel er ikke fulgt

Se også: Refinansiering av inkassogjeld kan løse dine økonomiske problemer

Bruk skriftlig kommunikasjon

Du kan bestride inkassovarsel både skriftlig og muntlig, og innsigelsen er gyldig uansett kommunikasjonsform, men det anbefales å henvende deg skriftlig i form av brev eller e-post. Slik sikrer du deg at inkassobyrået registrerer henvendelsen. Ta alltid kopi av det du sender og svarene som du mottar. 

Kreditor og inkassobyråer er forpliktet til å utøve god inkassoskikk, som betyr en forpliktelse til oppfølging av saken innen rimelig tid. 

Hva skjer etter at du har bestridt et inkassovarsel?

Dersom det er rimelig grunn til å vurdere saken, skal ikke inkassoprosessen fortsette før tvisten er avklart. Det skal heller ikke registreres betalingsanmerkninger knyttet til et omtvistet inkassokrav. Etter at du har sendt en bestridelse kan kreditor avslutte saken, altså dere kommer til enighet. I motsatt fall kan kreditor oversende saken til behandling hos en domstol, som normalt vil være forliksrådet. Dersom bestridelsen blir vurdert som grunnløs, vil inkassoprosessen fortsette. 

Ofte stilte spørsmål om å bestride inkassovarsel:

Kan man bestride inkassovarsel på epost?

Ja, du kan bruke e-post når du bestrider (sender inn en klage) på et inkassovarsel. E-post egner seg spesielt godt til denne typen saker da du vil ha dokumentasjon på kommunikasjonen med kreditor og inkassoselskapet.