De vanligste årsakene til nordmenns pengetrøbbel

Flere hundre tusen nordmenn er listet som dårlige betalere. Årsaken er ikke kun overforbruk. Dette er de vanligste årsakene til nordmenns pengetrøbbel, og slik kan du unngå problemene. 

Det aller viktigste er å ikke unnvike situasjonen, men å søke råd og hjelp før det er for sent. 

Større uventede hendelser som oppstår

Mange havner i pengetrøbbel på grunn av uforutsette ting. De vanligste årsakene er tap av arbeid og brudd i parforhold, men også uventet sykdom er blant tingene som gjør at noen får det tøffere økonomisk.

Forbruk over evne

Man kommer ikke unna at mange rett og slett lever over økonomisk evne. Det er mange som opplever et ytre press til å opprettholde en standard som matcher slekt, venner og naboer. Man ønsker seg like fin bil og å kunne ta med familien på like flotte ferieturer. 

Forbruksgjeld

Det kan være fristende å både skaffe seg høyere forbruk og bøte på økonomiske utfordringer med forbruksgjeld og kreditter. Dersom man ikke er disiplinert nok til å betale tilbake med en gang, kan det lett oppstå en negativ spiral der man låner over evne for å betale tilbake annen gjeld. 

Å slite økonomisk er et tabubelagt tema.

Å innrømme at man sliter økonomisk kan sitte langt inne. Selv om de fleste ønsker å rydde opp økonomisk, kan det være vanskelig å vite hvilket sted man skal begynne. Mange synes det er skamfullt å be om hjelp. Men ved å skyve utfordringene foran seg, vil problemet bare vokse. Det aller viktigste er å ikke unnvike situasjonen, men å søke råd og hjelp før det er for sent.

Vi i Okida har lang erfaring med å hjelpe mennesker med økonomiske utfordringer. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale eller start en søknad her.

Rydd opp i egen økonomi

Det første steget for en mer ryddig økonomi, er å rydde opp i egen økonomi. Et godt sted å begynne er å ta utgangspunkt i kontoutskriftene fra de siste 2-3 månedene. Se hva pengene har gått til, og sett opp en oversikt over inntekter, utgifter og gjeld. Gå også gjennom alle lån og kreditter og finn ut hvor mye man totalt skylder til hvem. 

Refinansiering kan være løsningen

Vi i Okida er daglig i kontakt med mennesker som ønsker seg en mer oversiktlig økonomi. For mange er den største utfordringen å ta kontakt. Jo tidligere man søker hjelp, jo lettere er det å komme ut av problemene. 

For mange kan løsningen være å refinansiere med sikkerhet i egen bolig. Dersom man har betalt noe ned på boliglånet eller at boligen har steget i verdi, kan man ha noe fri kapital som man kan bruke til å refinansiere og redusere sine lånekostnader. 

START SØKNAD OM REFINANSIERING HER

En god refinansiering kan spare deg for tusenvis av kroner som du kan bruke på andre ting, som for eksempel å nedbetale gjeld og å bygge deg opp en mer robust økonomi.

Budsjett og bufferkonto

Det anbefales å sette seg ned og lage et budsjett. Slik blir det enklere å lage gode rutiner for å få betalt faste regninger. Pengene man sparer på refinansieringen, bør man den første tiden sette av til å nedbetale gjeld og bygge seg opp en økonomisk buffer. Slik vil man stå sterkere dersom noe uforutsett skulle skje på nytt. For å unngå fristelsen til å ta opp dyre smålån på nytt, kan en løsning være å kredittsperre seg selv.

Emner: Overforbruk, refinansiering med sikkerhet i bolig, privatøkonomi, bufferkonto, pengetrøbbel