Forsikring – dette bør du sjekke

Uansett om du har bedre og ryddigere økonomi som nyttårsforsett eller ikke, er dette tiden for å gå igjennom gamle bank- og forsikringsavtaler.
Hvilke forsikringer du trenger vil avhenge av din alder og livssituasjon. Tenk derfor spesielt på om det har vært noen endringer i din livssituasjon i løpet av 2016 og de siste årene som kan påvirke ditt behov for forsikringer.

Har du kjøpt bil?

Har du anskaffet deg bil i løpet av fjoråret må du skaffe deg en ansvarsforsikring og en kaskoforsikring som dekker eventuell skade på egen og andres biler samt personskade.

Se også: Billån og bilfinansiering som gir deg best vilkår

Har du flyttet eller pusset opp?

Bor du i en leilighet holder det normalt med en innboforsikring, men om du har flyttet til et rekkehus, en villa eller en tomannsbolig bør du i tillegg ha en forsikring på bygningen som dekker brann, naturskader og annet. Har du renovert eller pusset opp i 2016? Større utbedringer som oppgradering av elektrisk anlegg, vannstoppventil eller rør-i-rør system kan sannsynligvis redusere prisen på forsikringen om du melder fra til forsikringsselskapet.

Forsikringer ved endringer i arbeidslivet

Har du nylig blitt arbeidsledig, skiftet jobb eller pensjonert deg? Da må du tenke på at de forsikringene du hadde via tidligere arbeidsgiver ikke lengre gjelder. Hvilke forsikringer som dekkes av arbeidsgiver varierer, men de vanligste er reiseforsikring som også dekker privatreiser, ulykkesforsikring og ulike helseforsikringer. Merk også at om du har gått over fra ytelsespensjon til innskuddspensjon så er det ikke sikkert at du lengre har uføre- og livsforsikring selv om du har samme arbeidsgiver. Har ditt yrkesliv endret seg, bør du altså finne andre alternativer når det gjelder forsikring.

Reiseforsikring

Dersom reiseforsikring ikke er dekket av arbeidsgiver bør du skaffe deg en god helårs reiseforsikring som også gjelder i hverdagen. Hvis du har planer om å oppholde deg i utlandet over lengre tid i 2017 bør du være obs på at mange forsikringer har en maksgrense på 60 dager, slik at du bør kjøpe tilleggsforsikring om du skal være borte lengre.

Se også: Kredittkort med reiseforsikring – se alle fordelene du kan få

Alder og sivilstatus

Alle ble vi ett år eldre i løpet av 2016, og har du bikket 55 kan du ofte droppe uføreforsikring. Mange i denne aldersgruppen har nedbetalt mye av gjelden og sitter med store verdier i bolig og eventuelt sparekapital i tillegg. Er du derimot yngre, vil en uføreforsikring beskytte deg mot brått inntektstap ved uførhet.
Hvis du giftet deg i 2016 vil en eventuell livsforsikring gjelde for begge parter, men merk at dette ikke gjelder hvis dere ble samboere.
Har du blitt singel kan du droppe dødsfallforsikringen. Hvis du faller fra, vil jo ingen andre måtte betjene boliglånet. Merk også at en singel og barnløs ikke trenger like høy uførepensjon som en som er ektefelle og / eller forelder.

Betaler du på mange småforsikringer?

Betaler du på mange småforsikringer kan du spare mye penger på å droppe disse. Tommelfingerregelen er grei: Du bør forsikre deg mot de store katastrofene. Hvis huset brenner ned, har du ikke råd til å bygge det opp selv. Blir du ufør, kan dette bety økonomisk ruin. Folketrygden dekker knapt 50% av lønnen din ved uførhet. Du bør imidlertid ikke forsikre deg mot alle tenkelige småskader eller uhell. Disse forsikringene er uforholdsmessig dyre og vil i mange tilfeller være omfattet av bredere forsikringer. Dessuten vil det være mer fornuftig å legge seg opp en buffer på sparekonto som kan brukes i slike tilfeller.

Spar penger på å samle forsikringene dine – det er raskt og enkelt.

Om du har forsikringer flere steder, lønner det seg ofte å samle disse på ett sted. Forsikringsselskapene gir deg inntil 25 prosent totalrabatt om du har alle forsikringene dine hos dem. Du kan få gode samlerabatter og det er mer oversiktlig å forholde seg til et forsikringsselskap. Det er dessuten kjempeenkelt å samle forsikringene. Her kan du bare velge de forsikringene du må ha, så får du automatisk det beste tilbudet på de forsikringene akkurat du trenger, helt uforpliktende og gratis.