Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Forskjellen på nominell og effektiv rente

Renten oppgis oftest som prosent per år av beløpet som lånes. Rente er prisen for å låne penger. Renten kompenserer for risiko, inflasjon og for at långiver går glipp av muligheten til å bruke pengene på andre ting eller gjøre andre investeringer.

Når bankene reklamerer, oppgir de oftest den nominelle renten, som er lavere enn den effektive. Men hvorfor er det egentlig sånn?

Nominell rente

Nominell rente er rentesatsen på lånet før gebyrer, og er vanligvis oppgitt som en årlig rente. Den nominelle renten viser kun selve rentesatsen på lånet og tar ikke med andre kostnader. Andre kostnader kan være for eksempel etableringsgebyr, betalingsgebyr og lignende.

Effektiv rente

Effektiv rente er totalprisen du betaler for let lån. Det er med andre ord den nominelle renten, i tillegg til etableringsgebyr, termingebyrer og andre kostnader forbundet med lånet. Siden neste alle lån har ekstra kostnader, vil den effektive renten alltid være høyere enn den nominelle renten. 

Når du skal sammenligne lån bør du derfor se på den effektive renten for å finne ut hva lånet kommer til å koste deg.

Hvorfor er den effektive renten større ved mindre lån?

Hvis du har brukt en lånekalkulator, har du kanskje funnet ut at den effektive renten stiger desto mindre lånet er. Den effektive renten er større ved mindre lån som for eksempel forbrukslån eller kredittkortgjeld, sammenlignet med for eksempel et større boliglån.

Dette virker kanskje urettferdig, men grunnen til dette er at størrelsen på etablerings- og termingebyrer er den samme uansett om lånet er stort eller lite. Det gjør at gebyrene får en større betydning ved små lån enn store.

Ønsker du hjelp til å samle dine lån til ett lån?

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale.

Emner: Forskjellen på effektiv og nominell rente, få lavere rente på lån