Kan du forskjellen på disse økonomiske begrepene?

Nominell rente versus effektiv rente

Nominell rente er rentesatsen på lånet før andre kostnader som for eksempel gebyrer (etableringsgebyr, termingebyr og lignende). Det er lett å se seg blind på den nominelle renten når du sammenligner lån, fordi det ofte er denne renten banker og andre långivere markedsfører.

Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet. Det er med andre ord den nominelle renten, i tillegg til etableringsgebyr, termingebyrer og andre kostnader forbundet med lånet. Det er disse kostnadene som gjør at den effektive renten alltid er høyere enn den nominelle.

Den enkleste måten å få en god oversikt over hva et lån kommer til å koste deg, er med andre ord å se på den effektive renten.

Finansiering versus refinansiering

Å finansiere noe betyr å hente inn penger, ofte er det snakk om å ta opp lån. De fleste må låne penger for å kjøpe dyrere objekter som for eksempel bil eller bolig. Det er også mange som låner penger til rent forbruk, dette kalles forbrukslån.

Å refinansiere betyr å erstatte et lån med et annet lån. Hvis man har ett eller flere lån med høy rente (for eksempel kredittkortgjeld eller forbrukslån), kan det lønne seg å refinansiere disse for å få et lån med lavere rente og bedre betingelser.

Du kan lese mer om refinansiering her.

Bruttolønn versus nettolønn

Bruttolønnen er den lønnen du mottar før skatt og eventuelle andre kostnader er trukket fra. Blir man enig med arbeidsgiver om en månedslønn på for eksempel 25 000 kroner, snakker man alltid om bruttolønn.

Nettolønn er lønn etter skatt. Dette er lønnen du får inn på konto etter at din arbeidsgiver har trukket skatt.

Debetkort versus kredittkort

Et debetkort er et bankkort som er knyttet opp mot en lønnskonto i en bank. Du kan kun bruke de pengene som er tilgjengelig på kontoen til enhver tid.

Et kredittkort gir deg mulighet til å utsette betalingen. Normalt er det en grense for hvor mye kreditt banken er villig til å gi deg. Dette kalles kredittgrensen på kortet. Du kan normalt utsette betalingen 1 måned uten å betale renter. Om du ikke betaler det du skylder på kredittkortet etter denne fristen, blir beløpet gjort om til et lån med rente og vanligvis er denne renten ganske høy