Fordeler med kaskofritt billån vs billån med pant

Når man skal kjøpe bil tenker mange automatisk på billån. Men visste du at det kan være en rekke fordeler med å ta et forbrukslån (kaskofritt billån) fremfor et billån med pant?

1) Ved salg vil det ikke være heftelser på bilen

Er bilen fri for heftelser vil dette være positivt i forhold til potensielle kjøpere når bilen skal selges. Det er en enkel sak for en potensiell kjøper å slå opp i Brønnøysundregistrene for å finne ut om bilen har heftelser og kjøper vil i utgangspunktet overta disse heftelsene hvis de ikke blir slettet i forbindelse med oppgjøret. I Norge finnes det heller ikke noen systemer som sørger for automatisk sletting av heftelser ved privat handel av bil.
Motta tilbud med rente fra 3,90% her

2) Du er ikke tvunget til å ha kasko på bilen

Ved finansiering med forbrukslån kan du velge å ha ansvarsforsikring eller delkasko på bilen (i motsetning til lån med pant i bilen, som krever kaskoforsikring). Prisen på bilforsikring varierer mye fra bil til bil og person til person, men kasko er dyrt og kan ofte kan koste det dobbelte som ansvarforsikring / delkasto, gjerne opptil 4000-5000 kr eller mer.

3) Du sparer gebyr til forsikringsselskapet

Beløpet for at forsikringsselskapet skal varsle långiver ved salg av bilen varierer fra rundt 100 til 200 kr.
Oppstillingen under viser om du bør ha ansvar, delkasko eller kasko, men preferansene vil være individuelle og kan variere med flere forhold. Om du bør velge billån med pant eller forbrukslån for å finansiere bilen vil avhenge av:

  • Hvor viktig det er for deg å ikke ha heftelser på bilen ved et eventuelt salg, ref punkt 1 over.
  • Lånekostnader. Et forbrukslån har høyere nominell rente enn et billån med pant og må veies opp mot ekstrakostadene som er beskrevet i punkt 2, 3 og 4.
  • Hvor lang løpetid lånet har. Er renta høy blir lang løpetid kostbart.
  • Biler med verdi under 100 000 bør som hovedregel ha ansvarsforsikring eller delkasko, men dette avhenger også noe av hvilken bonus du har på bilforsikringen.

4) Du sparer gebyr for tinglysning av pant – minimum 1473 kr

Fra et rent økonomisk perspektiv må altså en vurdering taes fra tilfelle til tilfelle, men her er noen tommelfingerregler for lån med pant på biler med en verdi under 100 000 kr
  • Lån under 100 000 kr – vurder forbrukslån fremfor et billån
  • Lån under 60 000 kr – vurder sterkt et forbrukslån fremfor et billån
  • Lån under 30 000 kr – du bør ta et forbrukslån fremfor et billån

Uansett hvilken lånetype du velger så vil vi tipse om Santander som låneformidler med rente kun fra 3,90% på kaskofritt billån.

Flere banker som tilbyr billån:

Axo finans sender ut din lånesøknad til en rekke forskjellige banker og gir deg en oversikt over hvilke banker som kan gi deg lavest mulig rente gitt din situasjon. Du søker helt uforpliktende og et eventuelt lånetilbud vil være gyldig i 30 dager. Det vil si at du velger selv når du ønsker å takke ja til tilbudet.

Eksempel e .rente 15,84%, 65000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92334,-