Smarte økonomitips ved inngangen til 2022

Her presenterer vi våre smarteste økonomitips for en bedre start på det nye året. Tar du disse grepene nå, kan du spare mye penger og få en god økonomisk start på det nye året. 

Rydd opp i økonomien

Alle bør ta en opprydning i privatøkonomien med jevne mellomrom. Ikke bare vil en slik opprydding føre til bedre kontroll og oversikt, men du vil helst sikkert finne områder hvor du kan kutte unødvendige utgifter og spare penger uten at dette går på bekostning av din livskvalitet. 

Sett opp et enkelt regnskap og budsjett

Det kan høres komplisert ut å sette opp regnskap og budsjett, men dersom du tar utgangspunkt i de siste kontoutskriftene vil du få en god oversikt over hvilke inntekter du har og hva pengene går til hver eneste måned. Du bør dele inn utgiftene dine i faste uunngåelige utgifter som boliglån, husleie, strøm, forsikring, barnehageplass etc og mer variable utgifter som feriereiser, klær, møbler, elektronikk osv. Selv om utgifter til mat og husholdning er ganske uunngåelige, kan det også være lurt å få en oversikt over hvor mye du bruker på slike varer hver måned. 

Etter at du har fått oversikt over dine faste viktigste utgifter, kan du sjekke muligheten for å få en lavere pris på disse ved å sammenligne ulike leverandører: 

Spar tusenlapper på å sammenligne priser på basis tjenester

Betaler du for mye på boliglånet, til strømselskapet eller forsikringsselskapet? Ved å sammenligne priser på slike basistjenester ved jevne mellomrom og velge den billigste leverandøren, kan du spare tusenvis av kroner. Du kan også vurdere å samle flere tjenester på ett sted dersom dette gir rabatter. Det er også lettere å forholde seg til en leverandør enn flere. 

Kvitt deg med dyre smålån, kreditter og betalingsanmerkninger

En god måte å starte det nye året på er å kvitte seg med dyre smålån og kreditter. Slike lån er dyre og du betaler ofte langt mer i renter og gebyrer enn det som er nødvendig. Ved å betale ned disse eller refinansiere slike kreditter til et større lån eller ved refinansiering i bolig kan du spare mye penger hver eneste måned som du kan bruke på andre ting. 

Dersom du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker, bør du først og fremst konsentrere deg om å bli kvitt disse. Det er fordi betalingsanmerkninger har en svært negativ innvirkning på din økonomi. 

Vi i Okida kan hjelpe deg med refinansiering av dyr gjeld og å bli kvitt betalingsanmerknminger. Det er enkelt å komme i gang, bare fyll ut dette skjemaet, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid

START SØKNAD HER

Sparing og smarte skattefradrag

Dersom du er i jobb og har muligheten til å spare, kan du få flere tusenlapper i skattefradrag dersom du tar noen enkle sparegrep før årsskiftet:

Fyll opp BSU-kontoen

BSU står for Boligsparing for Ungdom. Dersom du er under 33 år kan du spare inntil 27500 kroner  i BSU i løpet av 2021. Da vil du få et skattefradrag på maksimalt 5500 kroner, eller 20% av det du setter inn på BSU-kontoen. Pengene er bundet til investering i bolig, men er regnet som en god måte å legge seg opp egenkapital til fremtidig boligkjøp. Renten på de fleste BSU-kontoer er også høy sammenlignet med andre typer bank-sparing. Merk at for å få glede av skattefradraget må du ha hatt inntekt i løpet av året. 

Fyll opp IPS-kontoen

IPS står for Individuell Pensjonssparing og kan være en gunstig måte å spare til fremtidig pensjon. I 2021 kan du spare inntil 45000 kroner og få et maksimalt skattefradrag på 8800 kroner. I tillegg til skattefradrag er pengene du setter på en IPS konto unndratt formueskatt. Merk at pengene du setter inn er bundet fram til pensjonsalder og må skattes av når du i fremtiden tar de ut i form av pensjon. Fra 2022 reduseres beløpet du har lov til å spare til maksimalt 15000 kroner, noe som vil gjøre ordningen mindre gunstig.