10 Økonomitips for selvstendig næringsdrivende

Å drive egen virksomhet gir deg friheten til å være din egen sjef, men det innebærer også et stort ansvar for å håndtere økonomien. God økonomistyring er nøkkelen til å oppnå suksess som selvstendig næringsdrivende. I denne artikkelen gir vi deg 10 nyttige økonomitips som kan hjelpe deg med å sikre økonomisk stabilitet og langsiktig vekst. Vi svarer også på ofte stilte spørsmål om det å være selvstendig næringsdrivende.

1. Sett penger til side for skatt

Som selvstendig næringsdrivende er du ansvarlig for å betale skatt og avgifter selv. Sett av penger til å betale merverdiavgift og skatt hver måned, slik at du er forberedt når skatteoppgjøret kommer. Som selvstendig næringsdrivende kan du betale skatt hver måned eller søke om å betale skatt hvert kvartal. Ved å legge inn dine estimerte næringsinntekter i skattekortet, får du riktig faktura for skattetrekk hver måned eller hvert kvartal. 

Se, bestille eller endre skattekortet ditt på Skatteetaten sine nettsider.

2) Opprett en separat bedriftskonto

Hold privatøkonomien og bedriftens økonomi adskilt. Dette gjør det enklere å holde oversikt over inntekter og utgifter knyttet til virksomheten, og forenkler regnskapsføringen. En separat bedriftskonto viser også profesjonalitet overfor kunder og samarbeidspartnere. Det kan også være lurt å skaffe seg et eget betalingskort knyttet til bedriftskontoen, som kan benyttes til fysiske kjøp til bedriften. Enkelte bedriftskort kommer også med fordeler som rabatter, cashback, bonuser eller gode tilbud. 

3. Automatiser regnskapsføringen

Bruk digitale verktøy som kan automatisere deler av regnskapsprosessen. Regnskapsprogrammer som Fiken, Tripletex, eller Visma eAccounting kan hjelpe deg med fakturering, bokføring, og rapportering. Dette sparer tid og reduserer risikoen for feil.

4. Bygg en økonomisk buffer

Inntektene som selvstendig næringsdrivende kan være uforutsigbare. Vær forberedt på at inntekten kan svinge fra måned til måned og at endringer i markedet og sesongvariasjoner kan påvirke bedriftens resultat. Sett av penger på en  bufferkonto som kan dekke utgiftene dine i perioder med lavere inntekter. En god tommelfingerregel er å ha minst tre til seks måneders utgifter tilgjengelig som reserve.

5. Vær disiplinert med egen lønn

Selv om virksomheten din går bra, er det viktig å være disiplinert med hvor mye du tar ut i lønn. Sett en fast månedslønn som virksomheten tåler, og invester eventuelt overskudd tilbake i bedriften. Dette sikrer økonomisk stabilitet både for deg og virksomheten.

6. Planlegg for pensjon

Som selvstendig næringsdrivende er du selv ansvarlig for å spare til pensjon. Vurder å opprette en privat pensjonssparing, for eksempel IPS (Individuell Pensjonssparing), eller invester i fond og aksjer for langsiktig sparing. Begynn tidlig for å dra nytte av renters rente-effekten.

Se også: Slik går du fram når du skal søke boliglån som selvstendig næringsdrivende

7. Søk profesjonell hjelp ved behov

Det kan være krevende å navigere i regelverket for skatt, moms, og regnskap. En autorisert regnskapsfører eller økonomisk rådgiver kan gi deg verdifull veiledning og sikre at alt gjøres riktig. Selv om det innebærer en kostnad, kan det spare deg for tid og penger på lang sikt.

8. Kvitt deg med dyr gjeld

Som selvstendig næringsdrivende er du personlig ansvarlig for bedriftens økonomi. Dersom bedriften går med tap, må du selv dekke dette. Dersom du kvitter deg med dyr gjeld eller refinansierer gjeld, får du en mer robust økonomi. 

Les også: Hvordan bli kvitt inkassogjeld

09. Invester i egen kompetanse

Økonomisk suksess handler ikke bare om tall; det handler også om å utvikle seg som profesjonell. Invester i kurs, konferanser, og andre ressurser som kan øke din kunnskap og gjøre deg mer konkurransedyktig. Økt kompetanse kan føre til høyere inntekter og bedre økonomistyring.

10. Skaff deg forsikringer som sikrer deg

Dersom du skulle bli syk har du begrensede rettigheter som selvstendig næringsdrivende. Du får heller ikke arbeidsledighetstrygd dersom bedriften skulle gå konkurs. Derfor bør du skaffe deg forsikringer som gir deg bedre dekning dersom arbeidsledighet eller sykdom skulle oppstå. Noen av de vanligste forsikringene for selvstendig næringsdrivende er:

  • Sykeforsikring: Dekker tap av inntekt ved sykdom.
  • Ulykkesforsikring: Beskytter deg hvis du blir arbeidsufør på grunn av en skade.
  • Ansvarsforsikring: Spesielt viktig hvis virksomheten din kan forårsake økonomisk tap for kunder eller tredjeparter.

Flere forsikringsselskaper tilbyr skreddersydde pakker til selvstendig næringsdrivende.


5 Ofte stilte spørsmål om å være selvstendig næringsdrivende

Hva er forskjellen mellom å være selvstendig næringsdrivende og ansatt?
Som selvstendig næringsdrivende driver du din egen virksomhet og er ansvarlig for alt fra å skaffe kunder til å håndtere økonomien og betale skatt. Du har ingen arbeidsgiver som betaler for sykepenger, pensjon, eller feriepenger, og må selv sørge for forsikringer og sparing. Som ansatt er du en del av et organisert arbeidsforhold med fast lønn og arbeidsgiverfordeler.

Må jeg registrere en egen bedrift for å være selvstendig næringsdrivende?
Ja, i Norge må du registrere deg i Enhetsregisteret via Brønnøysundregistrene for å drive lovlig. For noen typer virksomhet kan det også være nødvendig å registrere seg i Foretaksregisteret, men dette avhenger av omfanget og arten av virksomheten.

Hvordan fungerer betaling av skatt når man er selvstendig næringsdrivende?
Som selvstendig næringsdrivende betaler du forskuddsskatt basert på forventet inntekt, og dette skjer fire ganger i året. I tillegg må du betale trygdeavgift og eventuelt moms hvis du har omsetning over 50 000 kroner i løpet av 12 måneder. Alt dette må du holde styr på selv, og det er lurt å sette av penger på en bufferkonto fortløpende for å dekke skatten.

Hvilke forsikringer bør jeg ha som selvstendig næringsdrivende?
Det er viktig å skaffe forsikringer som gir deg økonomisk trygghet. Noen av de vanligste forsikringene er sykeforsikring, ulykkesforsikring og ansvarsforsikring.

Hvordan kan jeg håndtere uforutsigbare inntekter?
For å håndtere uforutsigbare inntekter bør du bygge en bufferkonto som dekker minst tre til seks måneders utgifter. Du bør også planlegge budsjettet ditt slik at faste kostnader holdes på et minimum og diversifisere inntektene ved å tilby flere tjenester eller produkter. Videre er det viktig å holde styr på fakturering og sikre at kundene betaler i tide.