Hva er en bufferkonto?

Hva er en bufferkonto? Og hvordan skaffer du deg en? En bufferkonto er rett og slett en bankkonto hvor du har satt av en sum penger som du kan bruke i tilfelle det oppstår større uforutsette utgifter.

START LÅNESØKNAD HER

Budsjett og bufferkonto

For best mulig kontroll over egen økonomi bør du sette opp et budsjett. Et godt budsjett skal inneholde en oversikt over dine faste inntekter og utgifter hver måned. Faste utgifter er for eksempel husleie, renter og avdrag på boliglån og andre lån, forsikringer, utgifter til barnehage og mer. Når det gjelder utgifter som varierer, bør du anslå en gjennomsnittlig sum for slike utgifter per måned, for eksempel utgifter til, klær og fritidsaktiviteter. Ta da også høyde for ekstra utgifter i forbindelse med ferier, bursdager og høytider som for eksempel jul. 

Les også: Hvordan forbedre kredittscore

Tallene i et budsjett trenger ikke å være helt nøyaktige, det viktigste er at du får en omtrentlig pekepinn på hvor mye det koster å leve hver måned i forhold til dine inntekter. 

Dersom du bruker mer enn du får inn hver måned, bør det ringe noen varsellamper. Da må du enten stramme inn forbruket eller øke inntektene. 

En bufferkonto kalles også for krisekonto, reservekapital og likviditetsreserve.

En bufferkonto skal demme opp for ekstraordinære større utgifter som det ikke tas høyde for i budsjettet. En bufferkonto er ikke ment for å betale ferie, og skal heller ikke brukes for å dekke kredittkortregningen. Det kan være at vaskemaskinen ryker, at bilen må på verkstedet eller at du får en høy tannlegeregning. Det er nesten uunngåelig at slike større utgifter dukker opp en gang i blant. 

3 gode grunner til å skaffe seg en bufferkonto

  1. Du slipper gebyrer og inkasso. En bufferkonto gir deg en ekstra sikkerhet når “uhellet er ute”. Dersom en større uforutsett utgift skulle dukke opp vil du kunne gjøre opp for denne med en gang. Du vil da slippe ekstra utgifter på grunn av purringer og betalingsutsettelser. I verste fall kan ubetalte regninger som går til inkasso skape store økonomiske problemer for deg. Les mer om hvordan bli kvitt en betalingsanmerkning og inkasso her. 
  2. Du slipper å ta opp dyre lån. Dersom en større regning er gått til forfall, du ikke har penger og vil unngå inkasso, kan du låne penger for å få betalt regningen. Dette er imidlertid dyrt. Slike lån kommer ofte i form av forbrukslån som har høye renter og lånekostnader i form av oppstartsgebyrer og termingebyrer. Med en bufferkonto slipper du disse ekstra utgiftene. 
  3. Du kan slappe bedre av. Med en solid bufferkonto trenger du ikke å bekymre deg så mye over uforutsette økonomiske utgifter og kan slappe bedre av. 

Bufferkonto i krisetider

I tillegg til å være en sikkerhet for å kunne betale uforutsette utgifter, kan du også tenke på en bufferkonto som en forsikring mot dårlige tider. Det kan hende at du en periode får reduserte inntekter eller høyere utgifter grunnet arbeidsledighet, sykdom eller samlivsbrudd. Da kan en bufferkonto komme godt med for å utjevne det økonomiske tapet. 

Hvor mye bør stå på en bufferkonto?

En tommelfingerregel er at en bufferkonto bør tilsvare minimum 2-3 lønninger. 

Slik skaffer du deg en bufferkonto

Du åpne bare en konto i din bank. En bufferkonto er rett og slett en vanlig sparekonto som kan åpnes i nesten hvilken som helst bank. Pengene bør være lett tilgjengelig, altså de bør ikke låses for en gitt tidsperiode. Siden du kommer til å ha endel penger på denne kontoen over tid, bør du velge en konto med relativt god rente. På Finansportalen kan se hvilke banker som tilbyr kontoer med den beste renta til enhver tid. 

Slik sparer du deg opp en buffer

Det kan være lett å argumentere for at du ikke har råd til å ha en bufferkonto. Men om “uhellet” skulle være ute, vil det være mye dyrere å ikke ha en. 

Du trenger ikke å sette av så mye penger på bufferkontoen på en gang. Dersom du ikke har pengene tilgjengelig, bør du sette inn en mindre sum ved jevne mellomrom. Her er noen tips: 

  • Hver gang du får lønning, sett opp et fast trekk til din bufferkonto. Slike trekk kan settes opp på ukentlig eller månedlig basis. 
  • Spar noe av feriepengene eller penger du eventuelt måtte få igjen på skatten hver år. 
  • Selg ting du ikke trenger. De fleste har skap og kjellere fyllt opp med mange ting de nesten aldri bruker. Selg disse tingene på finn.no eller lignende markedsplasser. Sett pengene du tjener fra salget inn på din bufferkonto. 
  • Du kan også tjene ekstra penger på å leie ut i perioder. Det har blitt enkelt å tjene gode penger på korttidsleie, for eksempel ved å leie ut på Airbnb eller lengre tids leie av gjesterom, hybel, en kjellerstue eller hele boligen din. Du kan også leie ut hytta eller båten. Når det gjelder korttidsleie, kan du gjøre alt selv, litt selv eller få hjelp til Airbnb utleie.

Se også: Hva er mikrolån?

Hvor stor bør en bufferkonto være?

Mange lurer på hvor stor en bufferkonto bør være. Hvor mye penger du bør spare avhenger av din livssituasjon og økonomi, men hovedregelen er at du bør sette av 2-3 brutto månedslønner.

Oppsummering – hva er en bufferkonto?

  • En bufferkonto er en sparekonto for uforutsette større utgifter
  • En bufferkonto kan opprettes i de fleste banker
  • Bruk pengene på en slik konto kun til uforutsette større utgifter, aldri ellers.

Hvis noe uforutsett skulle skje og du må tømme bufferkontoen, sørg for å fylle den opp igjen etterpå. Lykke til med sparingen 🙂

Tema: Hva er en bufferkonto