Mikrolån uten kredittsjekk

Mikrolån uten kredittsjekk – er det mulig? I denne artikkelen forklarer vi alt du trenger å vite om mikrolån, hva det er og hvilke alternativer som finnes.

Sliter du med høy gjeld? Hos oss kan du refinansiere din gjeld og få lavere kostnader hver eneste måned.

START SØKNAD OM REFINANSIERING HER

Hva er et mikrolån?

Et mikrolån er et lite forbrukslån. Et mikrolån kan være så lite som noen få hundrelapper og utgjør sjelden mer en 10 000 kroner. Mikrolån kjennetegnes ved at det er raskt og enkelt å søke, renten og gebyrene er høye og man kan bruke pengene til det man vil. Nedbetalingstiden er også som regel kort. Mikrolån har flere navn og kalles noen ganger minilån, smålån og noen ganger også sms-lån dersom lånet tilbys via en smart-telefon.

Når kan et mikrolån være nyttig?

Et lite lån kan være nyttig dersom man trenger penger raskt. Det kan være at det brått dukker opp en uforutsett utgift eller at man ønsker å gjøre et raskt kjøp som man ikke har penger til. Ofte tas slike lån opp dersom man ikke har mulighet til å få ordinære lån, noen ganger dersom man har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.

Det stilles ingen krav i forbindelse med et mikrolån, og man kan bruke pengene på det man vil.

Kan man ta opp et mikrolån uten kreditttsjekk?

Derfor er mange som lurer på om det er mulig å ta opp mikrolån uten kredittsjekk. I Norge er bankene pålagt å foreta en kredittsjekk i forbindelse med alle lånesøknader. Det er grunnen til at det i Norge ikke er mulig å ta opp mikrolån uten kredittsjekk.

Derfor anbefaler vi å unngå minilån.

Det er flere grunner til at mikrolån og minilån bør unngås.

For det første er mikrolån sannsynligvis den lånetypen på markedet som gir deg de dårligste lånevilkårene. Slike lån kommer med svært høy rente og gebyrer. Den effektive renten kan komme opp i flere hundre prosent, eller over 1000% i de verste tilfellene. Dersom du ikke overholder betalingsfristene, kan slike lån raskt både doble og tredoble seg. Slik må du betale veldig mye mer tilbake enn det du i utgangspunktet lånte.

Mange vurderer å ta opp raske mikrolån fordi de ikke får ordinære lån. Grunnen kan være at de har for mye gjeld fra før eller fordi de har registrete inkassosaker eller betalingsanmerkninger. I slike tilfeller er det sjeldent lurt å pådra seg enda mer gjeld, og særlig ikke i form av et dyrt mikrolån. I tillegg blir slike raske penger ofte bruk til kjøp som man ellers ville ha unngått. 

Alternativer til mikrolån

Mindre lån har svært høy rente og gebyrer slik at den effektive renten blir svært høy. Dersom du trenger penger raskt, her er noen gode alternativer:

Kredittkort

Fremfor å ta opp spontane minilån, bør du heller ha et kredittkort tilgjengelig. Til tross for at renten på kredittkort er høy, har du flere fordeler sammenlignet med et minilån. For det første har de fleste kredittkort en lengre nedbetalingstid med en rentefri periode. Dersom du betaler hele kredittkortregningen innen forfall, betaler du ofte ingen renter eller gebyrer og får i praksis rentefri kreditt. Dessuten kommer mange kredittkort med gode fordeler som reiseforsikringer, cashback, gode rabatter og mer.

Ordinært forbrukslån

Et ordinært forbrukslån har også høy rente sammenlignet med andre typer lån, men er likevel et bedre alternativ til et mikrolån. Det er fordi renten og betingelsene på større forbrukslån tross alt er bedre.

Låne opp i boligen

Dersom du eier bolig og trenger penger, kan du sjekke muligheten for å låne opp i boligen. Dette forutsetter at du har ledig økonomisk kapasitet i boligen, det vil si at du har betalt endel ned på boliglånet eller at din bolig har steget vesentlig i verdi. Boliglånet kan nemlig ikke utgjøre mer enn 85% av boligens verdi. Et lån med sikkerhet i boligen vil som regel være gunstig med bedre betingelser. Slike lån har også lavere rente sammenlignet med andre lån. Noen banker tilbyr fleksible rammelån med sikkerhet i bolig.

Selge ting du ikke trenger

Dersom du trenger penger raskt, bør du vurdere muligheten å selge ting du ikke trenger før du tar opp et dyrt minilån. De fleste har ting de sjelden eller aldri har bruk for. Ved å selge slike ting kan du frigjøre kapital og slik unngå dyr gjeld. Det finnes mange markedsplasser for å selge brukte ting, for eksempel finn.no.

Sammenlign alltid den effektive renten før du tar opp lån

Når du skal ta opp lån, husk alltid å sammenligne den effektive renten hos ulike aktører. Dette bør du gjøre uansett hvilken type lån du skal ta opp, enten det dreier seg om et mikrolån, et ordinært forbrukslån eller et kredittkort. Det er den effektive renten som avgjør den totale kostnaden ved lånet.

Hva er en kredittsjekk?

I Norge er alle aktører som tilbyr lån pålagt å utføre en kredittsjekk før de innvilger lånesøknaden. Det er grunnen til at mikrolån uten kredittsjekk ikke er tilgjengelig i Norge. 

En kredittsjekk er en uavhengig vurdering av din personlige betalingshistorikk og økonomi som utføres av et kredittratingsbyrå. Det er altså ikke banken som utfører kredittsjekken, men et tredjeparts kredittbyrå. Du blir vurdert hvor kredittverdig du er, ofte på en skala fra 0-100, hvor 100 er det beste nivået. Ting som påvirker din kredittvurdering negativt er inkassosaker, høy gjeld i forhold til inntekt og inkassosaker. Din alder, din inntekt og din bostedsadresse spiller også en rolle. Se også: Hva er gjeldsgrad?

Sliter du med høy gjeld? Hos oss kan du refinansiere din gjeld og få lavere kostnader hver eneste måned.

START SØKNAD OM REFINANSIERING HER

Ofte stilte spørsmål om mikrolån

Hvem tilbyr mikrolån i Norge?

Du kan ikke få mikrolån uten kredittsjekk i Norge, men du kan søke om et lite forbrukslån fra flere banker og långivere. På Finansportalen kan du se hvilke banker som tilbyr forbrukslån og sammenligne renter og betingelser. 

Hvorfor er renten på mikrolån så høy?

Renten på mikrolån er kjent for å være svært høy. Grunnen er fordi långiver ikke har noen sikkerhet knyttet til slike lån. Spesielt den effektive renten på mikrolån er svært høy. Det er fordi renter og gebyrer vil utgjøre en stor andel av selve lånesummen.

Mikrolån på minuttet – er det mulig?

Du har kanskje sett reklame for lån på minuttet, lån på dagen eller lignende. I praksis er det desverre ikke mulig å få et lån så raskt. For det første kreves det en kredittsjekk før lånet blir innvilget. Videre må lånet overføres fra långiver til din konto. Dette kan ta noe tid avhengig av om det er virkedag eller helg. Dersom du trenger å låne penger raskt, bør du skaffe deg et kredittkort. Da vil du alltid ha kreditt opp til en viss grense tilgjengelig når du trenger det.

Se også: Refinansiering uten sikkerhet, alt du trenger å vite

Emner: Mikrolån i Norge, mikrolån på minuttet, mikrolån på dagen