SMS-lån på dagen

I denne artikkelen forklarer vi hva et sms-lån er og hva et slikt lån kan brukes til.

Innhold

Du får også en oversikt over gode alternativer til sms-lån og gode økonomiske råd dersom du har flere smålån, kredittkortgjeld og forbruksgjeld. 

Hva er SMS-lån?

SMS-lån kalles også mobillån og har fått sitt navn fordi man kan søke via SMS. Det fungerer slik at man sender en kode og ønsket lånebeløp til et bestemt nummer og får svar på lånesøknaden innen kort tid. Ideen bak slike lån er at du skal kunne ta opp et mindre lån raskt og enkelt. Slike hurtiglån har en enkel låneprosess, lånene er som regel små i størrelse og det er kort tilbakebetalingstid. Baksiden er skyhøye renter. 

Målgruppen for sms-lån er mennesker som har et øyeblikkelig behov for penger. Det kan være fristende å ta opp et lån via sms dersom man trenger penger raskt og ikke kan få lån andre steder. 

Hva er fordelene og ulempene med SMS-lån?

Fordeler med SMS-lån:

 • Enkel låneprosess
 • Man får raskt svar på lånesøknaden
 • Man kan låne mindre lånebeløp

Sms-lån har kort svartid og låneprossen er meget enkel. Dette gjør slike lån ideelle om man trenger penger raskt til mindre kjøp. Slike lån kan også være nyttige dersom det skulle oppstå en uventet utgift som man er avhengig av å betale raskt.

Ulemper med SMS-lån

 • Gebyrer
 • Skyhøy rente

Sammenlignet med andre typer lån er sms-lån og mikrolån kjent for å ha mange gebyrer og skyhøy rente, noe som gjør at den effektive renten kan komme opp i flere hundre prosent. Smålån som sms-lån blir ofte brukt til konsum som man ellers ikke har råd til. Med de høye kostnadene som følger med, må man alltid vurdere om nyanskaffelsen dette lånet blir brukt til, er verdt det. 

Hvor mye kan man låne via SMS-lån?

Det er ofte mindre lånebeløp på noen hundrelapper eller tusenlapper som tilbys via sms-lån. De fleste sms-lån ligger på mellom 500-5000 kroner, men det finnes også sms-lån som tilbyr større lånebeløp. 

Hva er renten på SMS-lån?

Renten på sms-lån variere fra långiver til långiver, men kan ligge så høyt som flere hundre prosent årlig effektiv rente. Dersom du ikke betaler tilbake lånet raskt, kan selv små lånebeløp vokse seg store. 

Hva kan man bruke SMS-lån til?

Et sms lån er et forbrukslån som man kan bruke på det man vil, det kan være akutte behov som eksempelvis kjøp av varer og tjenester, en ferie eller oppussing. Du bestemmer helt selv hva du bruker pengene på.

Hva er forskjellen på et minilån, et SMS-lån og et forbrukslån?

Som det ligger i navnet, tilbys sms-lån via sms. Utover dette er det ingen forskjell på et sms-lån og et minilån eller lite forbrukslån. Et forbrukslån betyr at man ikke trenger å stille noen sikkerhet overfor banken og at pengene kan brukes til det man vil. Forbrukslån generelt, og særlig forbrukslån med kort løpetid, har høy rente sammenlignet med andre typer lån. 

SMS-lån på dagen eller timen

Rent teknisk er det mulig å søke om lån via sms og få svar nærmest med en gang. I praksis vil det ta lengre tid å utbetale pengene på grunn av bankenes overføringstider. Etter at man har fått innvilget et lån, kan man få utbetalt lånet samme dag dersom man søker tidlig, men det er mest vanlig er det tar minst en virkedag. Søker man i helger eller på dager når bankene er stengt vil det ta lengre tid. 

Er SMS-lån lovlig i Norge? 

I Norge er bankene i henhold til Finansavtaleloven § 46b forpliktet til å foreta en kredittsjekk på søkeren før et eventuelt lån innvilges. I praksis betyr dette at det i Norge ikke er mulighet for å søke lån alene over SMS. Selv om norske banker ikke tilbyr lån via SMS, er de fleste online banker mobilvennlige slik at det er fullt mulig å søke om forbrukslån fra en smarttelefon.

Alternativer til SMS-lån

Norges lover krever at det føres en kredittsjekk før det innvilges lån. Derfor er det ikke lenger mulighet for å søke sms-lån i Norge. Det finnes likevel gode alternativer til sms-lån, som for eksempel forbrukslån eller kredittkort: 

Forbrukslån: Det er fullt mulig å søke mindre forbrukslån fra en rekke banker og långivere i Norge. Små forbrukslån har som regel høyere renter enn større forbrukslån. Det enkleste er å fylle ut en lånesøknad om forbrukslån online via bankenes hjemmesider eller via en lånemegler. Du må identifisere deg og signere lånesøknaden via BankID. Dersom lånesøknaden innvilges, kan lånet utbetales på relativt kort tid, noen ganger samme eller neste virkedag dersom du søker tidlig. 

Kredittkort: Har du et kredittkort kan du bruke dette til hva du vil opp til kortets kredittgrense. Du må imidlertid ha søkt om kredittkortet på forhånd. 

Hvilke banker tilbyr SMS-lån i Norge? 

I Norge er alle banker forpliktet til å foreta en kredittsjekk av brukeren før et eventuelt lån innvilges. Derfor er lån via sms i praksis ikke mulig og det er ingen banker som tilbyr slike lån i Norge.

SMS-lån historie:

Ideen om små lån via sms har opprinnelig sitt utspring i USA. Det var tidligere lov med sms-lån også i Norge. På begynnelsen av 2000-tallet var blant andre Folkia en av de største tilbyderne av SMS lån i Norge. I Skandinavia er det flere selskaper som tilbyr sms-lån og det er fremdeles mulig å søke sms-lån i Danmark og Sverige. Lån via sms har aldri blitt like populært i Norge som i de andre skandinaviske landene. En av grunnene til dette, er at de fleste nordmenn har kredittkort, også fra ung alder. På grunn av krav om kredittsjekk, finnes det i dag ingen selskaper i Norge som tilbyr tradisjonelle sms-lån. Det finnes imidlertid en rekke tilbydere av mindre forbrukslån. 

Tips for deg som vurderer å ta opp et mindre lån

Selv om sms-lån ikke er tilgjengelig i Norge, er det fullt mulig å ta opp mindre forbrukslån. Dersom du får innvilget søknaden kan du få pengene relativt raskt utbetalt til konto, ofte innen 1-2 virkedager. 

Et mindre lån kan være nyttig dersom en uforutsett utgift har dukket opp eller du er avhengig av å gjøre et kjøp raskt og mangler penger. Du bør imidlertid tenke deg godt om, spesielt om det du kjøper er verdt den ekstra kostnaden i form av høye renter og gebyrer. Du bør også ha en klar plan for hvordan du skal betale lånet tilbake. Små forbrukslån har høy rente, og dersom du ikke raskt betaler tilbake slike lån blir kostnadene høye. Misligholder du slike lån vil lånet raskt vokse seg betydelig større og du kan havne i økonomiske problemer. 

Du bør også vurdere om det finnes alternativer. Har du et kredittkort tilgjengelig kan du betale med dette og utsette betalingen. Dersom du betaler kredittkortregningen innen forfall vil normalt ingen rente eller gebyrer løpe. 

Eier du bolig og har ledig kapasitet i boliglånet vil det være billigere å skaffe seg kapital ved å låne opp i boligen. Da betaler du en langt lavere rente fordi banken har sikkerhet i boligen din. 

Søk lån med sikkerhet i bolig her

Har du flere smålån og forbrukslån? 

Dersom du har flere smålån og forbruksgjeld lønner deg seg å refinansiere disse og samle disse til ett større lån. Grunnen er at et større normalt vil ha lavere rente og bedre betingelser. Videre vil du betale kun ett betalingsgebyr i stedet for flere og få bedre oversikt over økonomien. Det er også lettere å forholde seg til en kreditor enn flere. 

Fordeler med å refinansiere ett eller flere smålån og forbrukslån:

 • Lavere rente
 • Færre gebyrer
 • Bedre oversikt
 • Kun en långiver å forholde seg til 

Du kan refinansiere smålån på 2 måter:

 • Du kan bake lånene inn i boliglånet
 • Du kan ta opp et større forbrukslån

Dersom du har ledig kapasitet i lånet på boligen kan du søke om å få bake dine smålån og forbrukslån inn i boliglånet. Du har ledig kapasitet i boliglånet når ditt boliglån utgjør mindre enn 85% av boligens verdi, enten fordi du har betalt ned på boliglånet og / eller at boligen din har steget vesentlig i verdi. 

Les mer om refinansiering med pant i bolig og start søknad om refinansiering her.

Dersom du har flere smålån og kreditter og ikke har mulighet til å bake disse inn i boliglånet, kan du ta opp et større forbrukslån med lavere rente og bedre betingelser. Dette gjelder også om du har kredittkortgjeld. Et større forbrukslån vil som regel ha vesentlig lavere rente enn smålån og kredittkortgjeld og du vil spare penger på færre gebyrer. 

Start søknad om refinanisering her. 

Hvorfor får jeg ikke lån?

Dersom du søker om lån og ikke får lånesøknaden innvilget, kan det være flere årsaker til dette. 

Dersom du får avslag på søknaden om forbrukslån er dette som regel en sterk indikasjon på at du ikke bør ta på deg mer gjeld. Årsaken til avslaget kan uansett skyldes både alvorlige og mindre alvorlige forhold ved din økonomi.  De vanligste årsakene til at din søknad om lån blir avslått:

 • Du har betalingsanmerkning
 • Du har inkassosaker
 • Du er for ung eller for gammel
 • Du er ikke norsk statsborger
 • Du har for lave inntekter
 • Du har for høy gjeld i forhold til inntekt
 • Du ba om for kort nedbetalingstid
 • Du har ikke et kundeforhold til banken
 • Du har for lav kredittscore

Du kan lese mer om årsakene til avslag på lån i denne artikkelen: Hvorfor får jeg ikke lån? 

Emner: Sms-lån, sms-lån på dagen, sms-lån på timen, hva er forskjellen på sms-lån og forbrukslån, smålån, betalingsanmerkning, raske lån.