Hvorfor får jeg ikke lån?

Hvorfor får jeg avslag fra banken på lånesøkanden? Det er mange som stiller seg disse spørsmålene etter å ha fått avslag på lånesøknaden. Dessverre er det ikke alle som får innvilget lånet som de ønsker seg, og i denne artikkelen skal vi se litt på årsakene til dette og hva du kan gjøre for å få lånet som du ønsker deg. 

Har du vanskeligheter med å få lån? Vi i Okida kan hjelpe deg. Bare send oss en uforpliktende søknad, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid.

START SØKNAD HER

Denne artikkelen ble oppdatert 15.04.2022

Hvorfor får jeg avslag på boliglån?

Mange får dessverre avslag på søknad om boliglån, til tross for god økonomi. Spesielt for førstegangskjøpere kan det vise seg å være vanskelig. Hvorfor dette skjer kan være litt forvirrende å forstå.

Forklaringen henger sammen med dagens rentenivåer, utviklingen i boligpriser og krav til egenkapital. 

Rente og boligprisutvikling

Boligrentene har den siste tiden vært historisk lave, og dette har også ført til en økning i boligprisene. Derfor må fleste låne større summer enn tidligere for å kunne kjøpe en bolig, spesielt i de større byene og i områder med høyt prispress.  Dette har fått Finanstilsynet til å komme med oppfordringer til kjøpere og banker om å utvise forsiktighet.

Krav til egenkapital

Hovedregelen er at bankene ikke har anledning til å låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du må kunne stille med 15 % egenkapital for å få boliglån. 

For lav kredittscore

Når du søker om boliglån, vil banken foreta en kredittsjekk av deg. Dersom du kommer for dårlig ut i denne kredittsjekken, vil du få avslag på lånesøknaden. Det er mange faktorer som påvirker din kredittscore, blant annet alder, din samlede inntekt, din samlede gjeld, om du har betalingsanmerkninger og mye annet. Vi skal se nærmere på hvordan du kan forbedre din kredittscore under i denne artikkelen.

Hvorfor får jeg avslag på søknad om forbrukslån og kredittkort?

Sammenlignet med boliglån, er det generelt lettere å få innvilget søknad om forbrukslån og andre kreditter, men selv her opplever mange å få avslag. Disse avslagene er som regel begrunnet i resultatet av en kredittsjekk.

Lån som forbrukslån og kredittlån er usikrede lån. Det vil se at banken ikke har noen sikkerhet dersom regningene ikke betales og dermed tar långiverne større risiko. Det er grunnen til at rentene på slike lån er vesentlig høyere. 

Når du søker om slike kreditter vil banken også kredittsjekke deg. Dersom du får en lav score på denne sjekken er dessverre risikoen for avslag stor.

Derfor bør du ha klart for seg hva en slik kredittsjekk innebærer og hva du må gjøre for å påvirke denne slik at du kan få lånene som du trenger. 

Slik fungerer en kredittsjekk

Kredittsjekk er en automatisk kontroll av økonomien til en person eller en bedrift, for å kartlegge betalingsevnen. For enkeltpersoner foretas en kredittsjekk både ved søknad om forbrukslån, kredittkortsøknader, boliglån og billån. Det kan også bli foretatt en kredittsjekk av deg i andre sammenhenger, eksempelvis om du skal bytte strømleverandør, forsikringsselskap eller mobiloperatør. 

Det stilles normalt lavere krav for å få innvilget tjenester (mobil, forsikring, strøm etc) og forbrukslån / kredittlån sammenlignet med boliglån. Dersom du får avslag på grunn av for dårlig kredittscore, bør du gå igjennom egen økonomi og ta de nødvendige grepene. Her er de vanligste årsakene til at din kredittscore blir for dårlig: 

Betalingsanmerkninger

En vanlig årsak til at søknaden om lån og andre tjenester avslås er betalingsanmerkninger og inkassosaker. Derfor bør du kvitte deg med slike anmerkninger før du søker om lån. Heldigvis forsvinner slike anmerkninger dersom du løser inn kravene mot deg. 

For høy samlet gjeld

Dersom du har høy samlet gjeld i forhold til inntekt, vil det være vanskelig å få ytterligere lån. Det er fordi bankene krever at du skal ha betalingsevne. Du kan derfor ikke ta opp ubegrenset med lån, men må innfri den gjelden som du allerede har før du kan få innvilget nye lån. Særlig dersom du har flere forbrukslån eller kredittgjeld, slår dette ut negativt. Det er bedre å samle dine lån til ett større lån enn å ha mange långivere. Dette kan du gjøre ved å refinansiere din gjeld. Vi i Okida kan hjelpe deg med restrukturering av gjelden din, slik at du kan forbedre din kredittscore. 

START SØKNAD OM REFINANSIERING AV GJELD HER

Din inntekt

Bankene krever at du må ha inntekt for å kunne betjene avdrag og renter. Har du lav registrert inntekt, kan du få avslag på søknaden om lån. Ettersom kredittvurderingene ikke avhenger bare av personlig data, men også inkluderer statistikk, kan en person som alltid har oppført seg økonomisk korrekt score lavt grunnet lav lønn.

Du kan lese mer om kredittscore her: Hva er en god kredittscore

Slik øker du dine sjanser for å få lån

Skaff deg egenkapital.

Dersom du skal søke om boliglån, må du ha egenkapital. Minst 15% har finansmyndighetene bestemt. Da må du spare. Er du under 34 år er Boligsparing for ungdom (BSU) en lønnsom og smart spareform. Din familie kan også hjelpe deg, eksempelvis ved å gi forskudd på arv eller i form av et privat lån. 

Restrukturer gjelden din

Vi har allerede vært inne på at flere lån og kreditter påvirker din kredittscore på en negativ måte, spesielt kredittkortgjeld og forbrukslån. Dersom du har flere slik lån, bør du restrukturere gjelden din og heller ta opp ett større lån med lavere rente og bedre betingelser. 

Dersom du trenger hjelp til å restrukturere gjelden din, kan du starte en uforpliktende søknad om refinansiering her, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid.

Skaff deg høyere inntekt.

Bankene krever at du må ha inntekt for å kunne betjene avdrag og renter. Dersom du går opp i lønn,  skaffer deg en bedre betalt jobb eller tar på deg en ekstrajobb, øker du sjansene for å få lån. Husk at dersom du nylig har skiftet stilling eller begynt i ny jobb, kan det hende at du må dokumentere dette ovenfor banken. 

Start en lånesøknad via Okida

Selv om du i utgangspunktet ikke er kvalifisert til å få lån, kan vi i Okida hjelpe deg med å restrukturere gjelden din, slik at du øker dine sjanser om å få lånet som du trenger. Dersom du kan stille med sikkerhet i bolig, kan vi refinansiere gjelden din slik at du får lavere lånekostnader. Bare send oss en uforpliktende søknad her, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid.

START SØKNAD HER

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor får jeg ikke lån med betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning vitner om at du ikke kan eller vil gjøre opp for deg. Derfor vil du sannsynligvis få avslag på lånesøknaden om du har en eller flere slike anmerkninger.

Se også: Boliglån med betalingsanmerkning

Hvem beregner min kredittscore?

Det er et uavhengig kredittratingsbyrå som beregner din kredittscore. Det finnes flere uavhengige kredittratingsbyråer som benytter ulike beregninger, men det vanligste er å få en score fra 1 til 100. Da er 100 er den beste scoren.

Hvorfor er det viktig med god kredittscore?

En god kredittscore gjør at du kan få mer lån. Du kan også få bedre betingelser på kreditter og lån i forhandling med banken. Kredittscoren er nemlig direkte knyttet til rentetilbudet du får fra banken.

Se også: Hvordan stoppe lønnstrekk

Emner: Hvorfor får jeg ikke lån?, privatøkonomi, kredittscore, betalingsanmerkninger, personlig økonomi