Lån til oppussing – når lønner det seg?

I tillegg til at oppussing av boligen gir glede og økt velvære, kan det rent økonomisk lønne seg å låne til oppussing av boligen i disse tilfellene:

Forhindre større kostnader. Det er dyrt å la hus og eiendom forfalle. Jo lengre du venter med å pusse opp jo dyrere blir det. Har du for eksempel gamle rør eller vegger og gulv som er rammet av råte eller sopp bør du skifte ut og pusse opp så raskt som mulig for å unngå større og enda dyrere problemer. Utbedring av dårlig isolasjon kan spare deg for store oppvarmingskostnader i det lange løp.

Økt verdi ved salg. Det kan lønne seg å låne til oppussing før et eventuelt salg. Dette forutsetter at grepene du gjør fører til økt verdi og høyere salgssum av boligen. Spesielt overflatebehandling og en freshere innredning kan gi større gevinst ved boligsalg.

Hva slags type lån bør du søke?

Når det gjelder lån til oppussing er det to typer lån du kan søke. Det er enten utvidet boliglån eller forbrukslån til oppussing. Her får du en enkel oversikt og sammenligning av disse to lånetypene:

Utvide boliglån: Trenger du lån til oppussing kan du gå til banken din og spørre om en utvidelse / refinansiering av boliglånet.  Hos de fleste banker må du ha igjen mindre enn 60% av boligverdien i lån for å få innvilget en utvidelse. I tillegg til dette kreves det som oftest en taksering av huset eller leiligheten som ikke er mer enn 2 år gammel. 

Lån til oppussing – bør du velge forbrukslån eller utvidelse av boliglånet?
Den beste renta får du som regel ved å bake lånet til oppussing inn i boliglånet, men vær klar over at selv om renta er høyere ved forbrukslån er det den totale nedbetalingstiden som vil avgjøre hvilket alternativ som er best.  Dersom du har muligheten til å tilbakebetale oppussingslånet i løpet av kort tid kan et forbrukslån bli billigere enn å utvide boliglånet. 
Alle har heller ikke boliglån eller mulighet til å utvide boliglån, og da vil et forbrukslån være et godt alternativ gitt rask nedbetaling. Du søker helt uforpliktende og et eventuelt lånetilbud vil være gyldig i 30 dager. Det vil si at du velger selv når du ønsker å fullfølge låneprosessen.

Eksempel e .rente 15,84%, 65000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92334,-