Hvordan forbedre kredittscore?

Hvordan forbedre kredittscore? Mange lurer på hvordan forbedre kredittscore. Det er ikke så vanskelig som du tror. I denne artikkelen gir vi deg 5 konkrete råd om hvordan du kan forbedre din kredittscore.

Har du fått avslag på lån på grunn av dårlig kredittscore?

Fortvil ikke, det finnes muligheter. Start søknad her.

Din kredittscore er et tall, normalt på en skala fra 1-100, som forteller noe om din økonomiske situasjon og robusthet. Dette tallet er satt sammen av en rekke ulike faktorer, som for eksempel din alder, din gjeld i forhold til inntekt, om du har næringsinteresser, om du har betalingsanmerkninger, din inntekt og din inntektsutvikling. Noen av disse faktorene kan du ikke påvirke, mens andre kan enkelt forbedres til din fordel. Her er noen av tingene du kan gjøre for å forbedre din kredittscore. Så, hvordan forbedre kredittscore?

Se også: Hva er god kredittscore

#1 Skaff deg egenkapital

Hvis du greier å spare opp litt egenkapital før du søker om lån, er dette en stor fordel. Dersom du kan vise til noe egenkapital, vil dette fungere som ekstra sikkerhet ovenfor banken. Du vil også ha en økonomisk sikkerhet å falle tilbake på. Slik vil banken som skal låne deg penger oppfatte risikoen som mindre.  

Å spare opp litt egenkapital er derfor en relativ enkel måte å forbedre din kredittverdighet og din kredittscore. Skal du søke om boliglån må du kunne stille med minst 15% egenkapital. Dersom du søker usikrede lån, som for eksempel forbrukslån eller kredittkort stilles det ingen krav til egenkapital, men du vil kunne få bedre betingelser dersom du kan vise til en solid privatøkonomi.

Det å ha egenkapital og en økonomisk buffer vil også redusere din økonomiske sårbarhet slik at du kan slappe mer av i forhold til økonomiske bekymringer.

Du tenker kanskje at det er vanskelig å legge seg opp egenkapital, men med noen enkle grep kan du legge deg opp kapital raskere enn du tror, eksempelvis:

  • Spar et fast mindre beløp hver uke eller hver måned. Dersom du sparer 500 kroner i uka, blir det 26 000 på et år.
  • Selg ting du ikke trenger. De fleste har skapene fulle av ting de sjelden bruker og ikke trenger. Selg disse tingene på for eksempel finn.no. Slike salg er normalt skattefrie, og du kan da spare alle pengene du tjener og bruke disse som egenkapital.
  • Lei ut boligen din. Du kan tjene gode penger på å leie ut hele eller deler av boligen din, enten ved å ha en fast leietaker eller å leie ut for kortere perioder via tjenester som Airbnb. Slik blir du medlem av Airbnb. Du kan også leie ut andre ting enn bolig, som for eksempel hytte, båt, telt og til og med sykkel. Slike leieinntekter kan fort utgjøre noen tusenlapper hver eneste måned.
  • Reduser dine faste utgifter. Mange tenker at de må stramme inn på forbruket når de skal spare penger. Men du kan også spare betydelige beløp på faste utgifter som strøm, mobil og forsikring ved å bytte til de billigste leverandørene i markedet.

#2 Reduser gjelden din

Eksisterende gjeld har en stor innvirkning når en bank skal gjøre en vurdering av din kredittverdighet. Hvordan forbedre kredittscore? Reduser gjelden din! Dersom du har mye lån er dette negativt når du skal søke om mer lån, særlig om gjelden din utgjør en stor del i forhold til din inntekt, såkalt gjeldsgrad.  Da vil din kredittscore bli lavere, fordi du ikke har like mye å gå på når det gjelder betalingsevne.

Det å redusere gjeld er faktisk noe av det beste du kan gjøre for bedret kredittverdighet. Ved å sørge for at du ikke har for mye gjeld i forhold til din inntekt før du søker om nytt lån er sannsynligheten større for at du får innvilget din lånesøkad.

Du vil også få en mer robust økonomi når du betaler ned på gjelden din. Det er dessverre mange som låner mer enn de klarer å betjene, og slik kommer i økonomiske vanskeligheter. Det er grunnen til at du bør gjøre en realistisk og grundig vurdering av din egen betalingsevne før du tar opp mer gjeld. Du bør alltid sette opp et budsjett og ha en plan for hvordan du skal betale tilbake renter og avdrag.

Les også: Refinansiere med kausjonist – alt du trenger å vite

#3 Kvitt deg med inkassovarsler og betalingsanmerkninger

Stort sett alle tilbydere av kreditt og banker vil gjennomføre en kredittsjekk av deg når du søker om lån. Da får de selvfølgelig personopplysningene dine, men hovedsakelig er de interessert i om du har inkassosaker og betalingsanmerkninger. Dersom du har slike anmerkninger registrert på deg vil lånesøknaden bli automatisk avslått. Dette er grunnen til at du bør unngå inkassovarsler og betalingsanmerkninger. Hvordan forbedre kredittscore ved å kvitte deg med betalingsanmerkninger?

Å kvitte seg med betalingsanmerkninger og registrerte inkassosaker er den aller viktigste faktoren i å kunne få en bedre kredittscore og for å forbedre din kredittverdighet.

Selv når det gjelder usikrede lån vil betalingsanmerkninger eller registrerte inkassosaker redusere muligheten for at du får lånesøknaden innvilget.  

Å kvitte seg med disse anmerkningene er kanskje også noe av det enkleste og raskeste du kan gjøre. Det er nemlig slik at så snart kravet er oppgjort, skal betalingsanmerkninger slettes fra alle registre. Før ble slike anmerkninger lagret i flere år, men slik er det heldigvis ikke lengre. Dersom du har gjort opp for deg og du fremdeles har betalingsanmerkninger registrert på deg, bør du ta kontakt med inkassoselskapet som hadde saken din.

Om du ikke kvitter deg med betalingsanmerkninger blir du begrenset til kredittgivere som ikke utfører kredittsjekker, men da får du også svært høy effektiv rente og generelt dyre og dårlige vilkår.

# Fast inntekt

Din inntekt har mye å si for hvordan din betalingsevne og kredittverdighet vurderes. Hvis du skal søke om et lån med sikkerhet (for eksempel boliglån), er fast inntekt et krav. For å få vurdert din søknad må du kunne vise til lønnslipper fra minimum de tre siste månedene.

Også når du skal søke lån uten sikkerhet stilles det krav til inntekt. De fleste tilbydere av forbrukslån krevet at du har en bruttoinntekt over et bestemt beløp.

Hvis du ikke kan vise til fast inntekt blir du igjen nødt til å søke hos tilbydere av kreditt som ikke gjennomfører kredittsjekk. Og fordi disse bankene tar en høyere risiko ved å sløyfe kredittsjekken får du mye høyere lånerente og dårlige lånevilkår.

# Unngå urealistiske og ugunstige lån

Hvordan forbedre kredittscore? Unngå ugunstige lån. Kredittverdigheten og kredittscoren din avhenger nemlig både av inntekt og gjeld som du allerede har. Dyre lån og kreditter gjør det vanskeligere å betale ned gjelden din. Du bør også holde deg unna dyr kredittgjeld og smålån som er urealistiske for deg å betale ned på. Dersom du har slike lån, bør du samle disse i et større lån med lavere rente og bedre betingelser. Dette kalles for refinansiering av forbrukslån eller refinansiering av kredittgjeld.

Hvordan forbedre kredittscore – oppsummering

Her er de viktigste tingene du kan gjøre for å forbedre din kredittscore:

  • Skaffe deg egenkapital
  • Redusere gjelden din
  • Kvitte deg med betalingsanmerkninger
  • Ha en fast inntekt
  • Unngå dyre lån

Emner: Hvordan forbedre kredittscore, personlig økonomi, kredittverdighet, hvordan forbedre din kredittscore