Få boliglån med lav inntekt

Dersom du har lav inntekt, er dette gjerne grunnen til at du opplever å få avslag på avslag fra bankene.

Vi skal her se nærmere på hvorfor det er slik og hva du kan gjøre for å øke sjansene for å få boliglån med lav inntekt.

Derfor får du avslag på refinansiering om du har lav inntekt

Det er flere grunner til at det er utfordrende å få lån dersom du har lav inntekt:

Den viktigste årsaken til at mange med lav inntekt får avslag på lånesøknaden, er regelen om at samlet gjeld ikke kan overstige 5 x inntekt. Dette er en streng regel som bankene må forholde seg til. Dersom du søker om for eksempel et boliglån kan ikke gjelden overgå fem ganger årsinntekten.

Les mer om grunner til at du får avslag på søknaden om boliglån.

REGNEEKSEMPEL:
Tjener du for eksempel 250 000 kroner på et år, får du ikke innvilget et større lån enn 1250 000 kroner. Dette er et beløp som i de fleste tilfeller er for lavt til å kjøpe egen bolig.

Om du allerede har eksisterende lån, for eksempel et studielån på 150 000 kroner, vil studielånet også telle med når banken beregner hvor mye du får låne. Merk at også små lån og kreditter som for eksempel kredittkortgjeld og forbrukslån teller med når du søker.


Har du eksempelvis 150 000 i studielån og 50 000 i kredittkortgjeld, får du kun lånt 1050 000. Det er de fleste steder vanskelig å finne boliger til salgs til denne prisen.

Andre faktorer spiller inn
I tillegg til maksgrensen på 5 ganger inntekt er det også flere andre faktorer spiller inn når banken skal avgjøre hvor mye du kan låne.


Eksempelvis stilles det også krav om at du må ha egenkapital på minst 15 % av kjøpesummen.

Søk om boliglån her

Med lav inntekt vil du med andre ord slite med å få lån, og det er ikke så mye bankene kan gjøre med dette. Bankene forholder seg til myndighetenes kriterier.

Hvordan øke sjansen for å få boliglån med lav inntekt

Selv om du får avslag når du søker boliglån med lav inntekt er det noen grep du kan gjøre for å øke sjansene dine for å få lån.

Betal ned dyr kredittgjeld

Dersom du har kredittkortgjeld eller andre smålån med høy rente, bør du snarest innfri denne gjelden. Slik gjeld koster deg nemlig mye per måned som du kunne ha brukt til å legge deg opp egenkapital for å få kjøpt bolig. Om du blir kvitt de dyre lånene, blir det også lettere å spare.

Les mer: Hvordan få en bedre kredittscore?

Sparing

Sette av et fast månedlig beløp som skal skales til boligkjøp. Dersom du har 15% eller mer i egenkapital vil dette øke sjansene dine for å få boliglån, selv om inntekten din er lav.

Søk lån hos spesialbankene

Dersom du kun har fått avslag på lån fra én bank, kan du med fordel søke hos flere. Noen banker er strengere med å innvilge lån enn andre. Men dessverre vil et avslag fra en også betyr avslag hos resten.

Det finnes imidlertid noen spesialbanker som under visse forutsetning kan gi lån til låntakere som får avslag hos andre banker. Disse ser gjerne nærmere på din økonomiske situasjon og vurderer manuelt hvorvidt du kan greie å betjene et lån.

Søk lån sammen med en medlåntaker

Om du har for lav inntekt, for lite egenkapital eller for mye gjeld vil din lånesøknad sannsynligvis ikke bli innvilget. I slike situasjoner kan du få en annen person til å stille med sikkerhet for det du selv mangler, slik at banken likevel kan gi deg lånet. Har du vanskeligheter med å få innvilget lån eller får for lite lån til å kjøpe en bolig, kan du altså sjansene øke om du søker sammen med en medlåntaker.

En medlåntaker er sammen med deg ansvarlig for at boliglånet blir betalt i henhold til avtalen helt til det er fullstendig nedbetalt. Altså er ansvaret for lånet er delt likt mellom deg og din medlåntaker. Dette reduserer risikoen for banken, som da vil være mer villig til å gi deg lån.

Få noen til å stille som kausjonist

En kausjonist kan være ansvarlig for hele eller deler av lånet har likevel noe begrenset ansvar sammenlignet med en medlåntaker.

Ha tålmodighet

Mange er utålmodige og ønsker lån så raskt som mulig. Dette gjelder kanskje spesielt deg som er ung og som ønsker å komme deg ut på boligmarkedet. Dersom bankene avslår din søknad om boliglån, skal du imidlertid vite at du ikke er alene.

Det finnes tusenvis av både unge og eldre mennesker i Norge som sliter med å få lån til å kjøpe sin første bolig. Unge i etableringsfasen eller studenter har ofte lav inntekt, og må derfor vente noen år før de kan kjøpe sin første bolig.

Søk boliglån med lav inntekt her