Få boliglån uten egenkapital

Da boliger de siste årene generelt har steget betraktelig i verdi, kan det for mange være vanskelig å spare opp så mye penger. Det gjelder særlig de som er ung, trygdet eller arbeidsledige. Men det er faktisk mulig å få boliglån uten egenkapital. Vi viser deg hvordan:

Det er mulig å få boliglån uten egenkaptial

Dersom du ikke kan stille med egenkapital finnes det noen alternativer.

Kausjonist

Du kan kjøpe bolig med lite eller ingen egenkapital om en kausjonist stiller med fast eiendom som en ekstra sikkerhet i tillegg til boligen som skal kjøpes. Dersom boligkjøper misligholder lånet, er det kausjonisten som er ansvarlig, og långiver kan kreve inn verdiene som er satt som sikkerhet. For en ung boligkjøper kan kausjonist kan det for eksempel være foreldre eller besteforeldre som stiller med kausjon.

Medlåntager

Et annet alternativ er å få noen til å stille som medlåntaker på lånet. Vedkommende som stiller eier da ikke boligen, men tar opp deler av lånet som trengs for å kjøpe boligen. Dette alternativet vil gjøre at rammen på lånet uten nok egenkapital kan strekkes lengre. Dette kalles lån med lån med medlåntaker.

Les også denne artikkelen: Må jeg ha fast jobb for å få boliglån?

Startlån

Du kan også søke om startlån fra din kommune. Får du innvilget dette, vil mange banker være mer villige til å låne deg resten av beløpet du trenger til boligkjøpet. Hvert år får tusenvis av nordmenn startlån-hjelp av Husbanken. Det statlige boliglånet har svært gunstig rente og gis til økonomisk vanskeligstilte som ikke får vanlig boliglån i banken. Men det kan også gis i kombinasjon med privat boliglån, også kalt samfinansiering.

Startlånet ble innført i 2003 og et slikt lån kan erstatte kravet om egenkapital. Noen har litt egenkapital, mens noen har ingenting. Startlånet er først og fremst rettet mot vanskeligstilte og er en sosial ordning. Ved søknad omstartlån gjør kommunen det som kalles en boligsosial vurdering hvor man ser på behov og søkerens livssituasjon – for eksempel de som forsørger barn alene etter en skilsmisse. Her kan du søke om startlån.

Rydd opp i økonomien

Skal du kjøpe boliglån, med eller uten medlåntaker eller kausjonist, bør du i alle tilfeller bør du rydde opp i økonomien. Det samme gjelder om du ønsker å søke om startlån.

Du bør skaffe deg full oversikt over faste inntekter og utgifter og regne på hvor mye du har til rådighet for å betale renter og avdrag på boliglånet. Et godt utgangspunkt er å kikke på kontoutskriften for de siste månedene. Når du beregner eventuelle framtidige kostnader til bolig, husk å ta høyde for at renta kan stige. Prøv vår boliglånskalkulator her.

Les også: Refinansiering med sikkerhet i bolig – slik gjør du det

Har du betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker bør du snarest ordne opp i disse før du søker boliglån eller kjøper bolig. Slike anmerkninger vil nemlig ha en svært negativ effekt på dine muligheter til å søke lån og kjøpe andre viktige tjenester. Ønsker du å søke lån og sliter med inkassosaker eller betalingsanmerkninger? Ta kontakt med oss i dag for gratis og uforpliktende rådgivning.

Lån som ikke krever egenkapital 

Er du ute etter et mindre lån som du ikke skal bruke til bolig, finnes det muligheter som ikke krever egenkapital, eksempelvis forbrukslån. Når du søker om et forbrukslån er det heller ikke nødvendig å stille med sikkerhet i personlige eiendeler, som for eksempel bolig eller bil.

Slike lån har som regel høyere renter ettersom banken ikke har noe sikkerhet på at du klarer å betjene lånet. Renten på slike lån, samt hvor mye du kan låne, vil avhenge av din låneevne. Din låneevne (link hva er låneevne – FAQ) vil avgjøres etter en individuell vurdering av økonomien din i form av en kredittsjekk.

Les også: Refinansiere boliglån – slik kan du spare tusenvis av kroner

Emner: Få boliglån uten egenkapital, personlig økonomi, dårlig råd, forbrukslån, startlån


Ofte stilte spørsmål

Kan man få boliglån uten egenkapital?

Ja, det er mulig! Da trenger man for eksempel en kausjonist, medlånetaker eller et startlån fra kommunen.

Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en som står ansvarlig for lånet dersom lånetaker misligholder lånet.

Hva er et startlån?

Et startlån fra kommunen er en hjelpeordning for de som står i en spesielt vanskelig situasjon. Lånet gis kun til de som ikke får boliglån i vanlig bank.