Kjøpe bolig? Disse tingene må du vite

Her har vi samlet endel gode råd for deg som har planer om å kjøpe bolig.


Skaff deg så mye informasjon som mulig


Det kan være smart å gå på visninger på boliger i området der du vil bo, selv før du er klar til å kjøpe. Se hva boligene legges ut for, og sjekk i ettertid hva de gikk for. For eksempel på finn.no finner du detaljert prisstatistikk over hva ulike typer boliger har blitt solgt for. Du kan også kontakte meglere som opererer i områder du er interessert i.
Det er store variasjoner i boligmarkedet, og selv om prisene faller eller går opp i en by eller et område, betyr ikke det at det gjelder alle områdene i den byen, eller alle type boliger.
Det du finner ut om prisbildet bør gi deg en pekepinn på hva du må by selv.


Finansiering av boligen


Du må ha fast inntekt og egenkapital for å kunne søke boliglån.
Lånet bør ikke overstige tre ganger samlet bruttoinntekt, dette kan banken hjelpe deg med å beregne. Husk at utgiftene dine skal gi rom for mer enn bare boutgifter. Du må også ta hensyn til at rentene kan stige.
Se også: Hvor mye kan jeg låne


Utleie er en mulighet du kan vurdere om du finner en bolig du i utgangspunktet ikke har råd til. Leieinntekten kan tas med i beregningen når du søker om boliglån. Du kan leie ut enten på fast basis, eller leie ut som korttidsleie via Airbnb. Se også: Airbnb forsikringene du må ha.


En annen mulighet er å låne penger hos foreldre eller slektninger, eller la disse stå som garantister ovenfor banken. Dersom du har for svak økonomi eller er for ung til å få et lån alene, kan du få en medlåntaker. Det vil øke dine sjanser for å få innvilget lånet.


Har du spart opp penger på BSU kan disse brukes til kjøp av din første bolig i tillegg til andre oppsparte midler eller hjelp fra foreldre.


Eier du andre investeringsobjekter, som f.eks bil eller annen eiendom, kan du ta opp boliglån med pant i disse objektene, noe som vil gi deg større sjanse for å få lån og gunstigere lånebetingelser.


Før du søker boliglån eller finansieringsbevis kan det være lurt å rydde opp i egen økonomi. Kvitt deg med dyre smålån og forbruksgjeld, du kan sende inn en uforpliktende søknad om refinansiering her.
Har du problemer med å få boliglån eller trenger hjelp med finansiering av boligen? Fyll ut vår uforpliktende

Søknad om boliglån, og en rådgiver vil gå igjennom din økonomi og hjelpe deg. Det er gratis og uforpliktende.


Vi er også en av de få som kan hjelpe deg med å skaffe boliglån med betalingsanmerkning eller andre økonomiske problemer.


Skaff deg finansieringsbevis først som sist

Ta kontakt med banken og be om et finansieringsbevis før du starter boligjakten. Et finansieringsbevis er kort sagt et bevis på hvor stort lån du kan få og hva det betyr for din økonomi.

Legger du dette beløpet sammen med den egenkapitalen du måtte ha, vet du grensen for hvor mye du kan by på en bolig. Samtidig vil du få en kontaktperson i banken og forholde deg til slik at boligkjøpet blir enklere for deg.