Hvor mye egenkapital trenger jeg for å kjøpe bolig? 

Hvor mye egenkapital du trenger for å kjøpe bolig er fastsatt av boliglånsforskriften. I denne artikkelen forklarer vi hvor mye egenkapital du trenger for å kjøpe bolig, hvilke omkostninger du må ta høyde for og hvordan du kan skaffe nok egenkapital til kjøp av bolig. Vi forklarer deg også hvorfor du bør kvitte deg med dyr gjeld før du søker om boliglån.

Sliter du med dyr gjeld? Vi i Okida kan hjelpe deg. Start lånesøknad her

Hovedregel: 15% egenkapital ved kjøp av bolig

Det er boliglånsforskriften som regulerer formaliteter knyttet til boligkjøp. Hovedregelen er at bankene ikke kan låne ut mer enn 85% av den totale kjøpesummen, altså må du ha minst 15% egenkapital ved boligkjøp. Husk også at du må betale omkostningene knyttet til boligkjøpet. 

Et regneeksempel: 

Du ønsker å kjøpe en bolig til 2.000.000. Du må da stille med minst 300.000 kroner i egenkapital (15% av kjøpesummen). I tillegg må du betale omkostninger (tinglysingsgebyr, og eventuel dokumentavgift eller tomteavgift). 

Omkostninger ved kjøp av bolig

I tillegg til å måtte stille med egenkapital må du betale omkostningene knyttet til kjøpet. Hvilke omkostninger du må betale, avhenger av boligtypen som du kjøper:

  • Selveier: For selveierboliger må 2,5% av kjøpesummen betales som dokumentavgift, samt gebyrer knyttet til tinglysning. 
  • Borettslag: Dersom du kjøper en bolig i et nytt borettslag må du betale 2,5 prosent av boligens andel av den samlede tomteverdien. Dersom du kjøper en brukt bolig i et borettslag, slipper du å betale dokumentavgift. IDu må alltid betale gebyrer knyttet til tinglysing. 

Unntak om krav til egenkaptial i opptil 10% av tilfellene

Bankene har mulighet til å fravike reglene om 15% egenkapital i opptil 10 % av antall utlån, med unntak av i Oslo hvor bankene kun har mulighet til å fravike reglene i 8% av tilfellene. Det er ofte personer med god betalingsevne og høy inntekt som slipper å stille med 15% egenkapital. Grunnen er at sjansene for at en person med solid økonomi skal få på problemer med å betale er lavere enn for en person med lav inntekt. 

Slik kan du skaffe deg egenkapital til kjøp av bolig

For å skaffe deg egenkapital til kjøp av bolig må du selvsagt spare penger. En god måte å spare på er å sette opp et fast trekk fra din lønns/brukskonto hver måned som går inn på en dedikert konto til boligformål. Forskudd på arv kan også være en løsning for å få nok penger til egenkapital. 

Kvitt deg med dyr gjeld før du kjøper bolig

Før du kjøper bolig bør du kvitte deg med smålån, forbrukslån og kredittgjeld. Grunnen er at slik gjeld reduserer sjansene dine for å få maksimalt boliglån. Merk også at ubrukt kredittkortgjeld regnes som lån, selv om du ikke har brukt kreditten. Dersom du ikke har mulighet til å innfri all gjeld med en gang, kan du vurdere å refinansiere gjelden for å få bedre betingelser. 

Vi i Okida kan hjelpe deg med å refinansiere dyr gjeld. Send oss en uforpliktende lånesøknad, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid. Vi kan også hjelpde deg med å refinansiere gjeld med betalingsanmerkninger.

Sliter du med dyr gjeld? Vi i Okida kan hjelpe deg. Start lånesøknad her

Ofte stilte spørsmål om hvor mye egenkapital som trengs for å kjøpe bolig

Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?

Hovedregelen er at du må ha minst 15% egenkapital av den totale kjøpesummen ved kjøp av bolig. 

Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe en selveierleilighet?

Også ved kjøp av selveierleiligheter gjelder kravet om minst 15% egenkapital. Du må imidlertid huske på at ved kjøp av en selveierleilighet tilkommer 2,5% dokumentavgift av kjøpesummen.