Forbrukslån rente – Hva påvirker renten?

Forbrukslån-renten avhenger av flere faktorer. I denne artikkelen forklarer vi de viktigste.

Innhold:

Ønsker du bedre lånerente på dine lån? Start lånesøknad her

Hva er forbrukslånrente?

Renten på forbrukslånet er prisen du må betale for å låne penger uten å stille med sikkerhet. Et forbrukslån er et lån på alt fra noen tusenlapper til flere hundre tusen kroner. Pengene kan du bruke på det du vil, som for eksempel oppussing, investeringer, reiser eller annet forbruk. Forbrukslån tilbys av en rekke større og mindre banker i Norge.

Hva gjør forbrukslånrenten lavere?

Din kredittscore

Din kredittscore er en av de viktigste faktorene som påvirker renten som du vil få på et forbrukslån. En høy kredittscore vil normalt gi deg en lavere rente, mens en lav kredittscore kan føre til høyere rente eller avslag på lånesøknaden. Din kredittscore består av en rekke faktorer som blant andre din alder, hvor du bor, din inntekt i forhold til din gjeld og om du har næringsinteresser. Dersom du har betalingsanmerkninger vil din kredittscore påvirkes så negativt at du vil få avslag på søknaden om forbrukslån og andre lån. 

Du kan lese mer om kredittscore her: Hva er en god kredittscore?

Lånebeløp på forbrukslånet

Hvor mye penger du ønsker å låne kan også påvirke renten. Større lånebeløp kan ha høyere renter, fordi det øker risikoen for långiveren. På den annen side kan mindre lån ha en høyere effektiv rente fordi andre kostnader ved lånet, som for eksempel gebyrer, vil utgjøre en større andel av lånet. 

Ønsker du bedre lånerente på dine lån? Start lånesøknad her

Betalingsevne

Långiver vil også se på din betalingsevne før renten bestemmes. De vil se på dine inntekter og utgifter for å bestemme hvor mye du har råd til å betale tilbake hver måned. Jo høyere inntekt du har i forhold til utgiftene, jo mer sannsynlig er det at du vil få lavere rente.

Sikkerhet for lånet

Å tilby sikkerhet vil redusere risikoen for långiveren og kan føre til lavere rente. Om du kan tilby sikkerhet for lånet, som for eksempel en bolig eller bil, vil du sannsynligvis få lavere rente.  

Det generelle rentenivået

Når det generelle rentenivået går opp, vil også forbrukslån renten stige. Skulle rentenivået i Norge synke vil det være mulig å finne forbrukslån med lavere rente. Styringsrenten i Norge fastsettes jevnlig av Norges Bank.

De ulike bankene har ulike renter

Til slutt kan også konkurransen i markedet påvirke renten på forbrukslån. Hard konkurranse mellom bankene for bestemte typer lån, kan føre til lavere renter. De ulike bankene opererer også med ulike rentesatser, og dette er grunnen til at du alltid bør sammenligne flere banker før du søker om lån. 

Ønsker du bedre lånerente på dine lån? Start lånesøknad her

Ofte stilte spørsmål om rente på forbrukslån

Hvorfor er forbrukslån-renten høyere enn renten på boliglån?

Renten på forbrukslån er høyere enn renten på boliglån fordi banken eller långiver ikke har noen form for sikkerhet. Dette innebærer høyere risiko for långiver, og derfor kompenseres dette med høyere rente. 

Hva blir renten på forbrukslånet dersom jeg har betalingsanmerkninger?

Dersom du har betalingsanmerkninger vil du få avslag på søknaden om forbrukslån og andre typer lån. 

Hva blir forbrukslånrenten dersom jeg har en god kredittscore?

Dersom du har en god kredittscore, vil du sannsynligvis får en bedre forbrukslån rente sammenlignet med en person som har en dårligere kredittscore. Dette er fordi banken ser på det som tryggere å gi lån til personer med god kredittscore.