Beste sparekonto 2022

Beste sparekonto 2022 – derfor bør du spare litt ekstra nå. Vi er inne i en tid med høy prisstigning på mange basisvarer som drivstoff, strøm og mat. I tillegg er rentene er på vei opp. Den første rentehevingen på lang tid kom i mars og det er varslet mange flere rentehevinger framover.

Økende løpende utgifter gjør at mange må forvente en strammere økonomi framover. Dette gjør mange husholdninger sårbare dersom ekstraordinære større utgifter skulle dukke opp. Da kan det være lurt å noen ekstra penger tilgjengelige for å unngå å havne i økonomisk knipe. Dersom du ikke har gjort det allerede, bør du begynne å sette noen penger til side allerede nå.

Les også: Smarte økonomitips i 2022

Det finnes mange måter å spare på. I denne artikkelen skal vi se på noen av de vanligste spareformene og vi gir noen tips om hvordan du kan legge deg opp penger på sparekonto. Vi viser deg også hvordan du kan finne beste sparekonto 2022.

Brukskonto

De fleste får sine faste inntekter inn på en brukskonto, som de også betaler sine faste utgifter fra. Bakdelen med brukskontoer er at renten som regel er veldig lav. Du bør derfor ikke ha mer penger på en brukskonto enn det du trenger for å betale dine faste utgifter. Penger som du har til overs, bør overføres til en sparekonto eller annen type sparing.

  • Du betaler dine faste utgifter fra en brukskonto
  • En brukskonto har som regel lav rente
  • Penger du har til overs, bør overføres til annen type sparing

Sparekonto

En sparekonto er en konto med høyere renter. Det er anbefalt å sette av penger du har til overs på en sparekonto for å ha penger i reserve eller dersom du sparer til noe spesielt. En sparekonto kan ha fast eller flytende rente og noen typer sparekontoer kommer med uttaksbegrensninger. Merk at renten på sparekonto varierer mye mellom de ulike bankene. Derfor bør du sjekke flere banker og velge en konto med god rente. Du kan opprette en sparekonto i en annen bank enn din vanlige dagligbank. Sparekontoer kan ha ulike navn, som høyrentekonto, plasseringskonto, gullkonto og lignende.

  • En sparekonto kan komme med fast eller flytende rente
  • Sparekontoer kan ha ulike navn
  • Du kan opprette sparekontoer i flere banker

Beste sparekonto 2022

Renten varierer mye mellom de ulike kontoene. Når du skal velge sparekonto bør du derfor sjekke renten hos flere banker. På Finansportalen kan du finne den kontoen som har den beste renten for deg. Du velger bare innskuddsbeløp og din alder, og så får du opp en oversikt over kontoene med best rente. Merk at noen av sparekontoene kan komme med visse forbehold som bindingstid eller uttaksbegrensninger.

Langsiktig sparing

Det er likevel ikke anbefalt å ha for mye penger på sparekonto dersom du skal spare på lengre sikt, for eksempel til pensjon, større bolig eller annet. Langsiktig sparing har gjerne en tidshorisont på mer enn 5 år. Grunnen til at du ikke bør ha store sparebeløp stående på en sparekonto er at renten også på sparekontoer er såpass lav at du vil tape penger over tid. Den generelle prisstigningen er nemlig høyere enn sparerenten du får. Dersom du skal spare på lengre sikt kan du vurdere andre former for sparing, som for eksempel aksjefond eller enkeltfond. 

  • Langsiktig sparing er sparing med tidshorisont på mer enn 5 år
  • Pensjonssparing er et typisk eksempel på langsiktig sparing

Boligsparing for ungdom

Dersom du er under 34 år anbefels det å først og fremst spare på en BSU-konto. Dette er en type sparekonto som gir høy rente og i tillegg får du 20% skattefradrag på pengene du setter inn hvert år. Pengene må brukes til boligformål. Du kan spare maksimalt 27500 kroner på BSU per år. Dersom du har penger til overs etter å ha fyllt opp denne kvoten, kan du sette pengene på en sparekonto.

Bufferkonto

En bufferkonto er det samme som en sparekonto, men som er øremerket til uventede utgifter eller perioder med trangere økonomi. Pengene på en bufferkonto bør være lett tilgjengelige. Det vil si at du bør ha pengene på en konto som ikke har bindingstid eller svært begrenset antall uttak. Du kan ha bufferkontoen i den samme banken som du har din lønnskonto, eller i en annen bank. Det er ofte slik at de mindre spesialbankene tilbyr høyere renter på sparekonto sammenlignet med de større bankene.

  • En bufferkonto er det samme som en sparekonto
  • Du kan opprette en bufferkonto i en annen bank enn din hovedbank
  • Pengene på en bufferkonto bør være lett tilgjengelige

Pengene på bufferkontoen kan du bruke dersom en overraskende større utgift skulle dukke opp, som for eksempel at bilen må på verksted, restskatt, at vaskemaskinen ryker eller at du får en større tannlegeregning. Også situasjoner som samlivsbrudd, arbeidsledighet, sykdom, død, flytting eller andre ekstrordinære hendelser kan brått påvirke din privatøkonomi negativt. I slike tilfeller kan du bruke av pengene som står på bufferkontoen i stedet for å ta opp ekstra forbrukslån, noe som er svært dyrt.

Bufferkonto – hvor mye bør jeg spare?

Det anbefales å ha minimum 3 månedsinntekter på bufferkontoen. Dette skal tilsvare det du får i lønn, trygd, pensjon eller andre faste inntekter i en normal måned. Dersom din inntekt er 25 000 kroner i måneden etter skatt, bør du sette av minst 75 000 på en bufferkonto.

  • Du bør ha minimum 3 ganger din vanlige månedsinntekt på bufferkonto

Hvordan spare på bufferkonto eller sparekonto?

Det er mange måter å spare på. Det enkleste er å sette opp en fast overføring fra din lønns/inntektskonto hver måned. Da slipper du på å huske på sparingen hver måned. Du kan også overføre penger du har til overs ved månedens slutt etter at dine nødvendige utgifter er betalt eller sette inn ekstra penger dersom du mottar gaver, arv, feriepenger eller annet.

Slik sparer du på en bufferkonto:

  • Fast sparing med spareavtale
  • Overføre penger du har til overs hver måned
  • Ekstra innbetalinger når du mottar gaver, arv, feriepenger o.l.

Du trenger ikke droppe ferien

Med høyere løpende utgifter kan ferien være det første som ryker. Selv om det er anbefalt å spare ekstra nå, kan du med litt planlegging både legge av penger og unne deg en fin ferie. Et tips er å spare jevnt til ferie gjennom hele året. Det kan være lurt å opprette en egen feriekonto som du setter av litt penger på igjennom hele året og oppretter en fast spareavtale til. Slik vil du ligge i forkant av sparingen og ha pengene klare når ferien nærmer seg. Dette trikset kan du også benytte om det er andre større ting som du sparer penger til, om det er bryllup, konfirmasjonsfest, nytt kjøkken eller annet. Det kan være både morsomt og motiverende å se pengene vokse på de ulike kontoene over tid og slik unngår du å måtte betale større utgifter med kreditt eller forbruksgjeld.

Alternativer til bufferkonto

Dersom en større utgift dukker opp som du ikke har muligheten til å betale, må du enten ta opp lån eller selge ting. Du kan ta opp et forbrukslån som kan brukes til det du vil eller du kan betale regningene med kredittkort. Begge disse alternativene er dyre, da renten på både kredittlån og forbrukslån er blant de høyeste i markedet. Dersom du har slike lån, bør du refinansiere for å senke dine månedlige utgifter. Prøv vår refinansiering kalkulator her og se hvor mye du kan spare.

Se også: Alt du trenger å vite om mikrolån uten kredittsjekk

Emner: Beste sparekonto 2022, sparetips, personlig økonomi, stigende renter