Frivillig kredittsperre – alt du må vite

Frivillig kredittsperre – i hvilke tilfeller kan det være lurt å opprette frivillig kredittsperre? I denne artikkelen forklarer Okida alt du må vite om kredittsperre, hva det er, hvorfor du bør legge inn frivillig kredittsperre, hvordan du kan legge inn kredittsperre og hvordan du kan oppheve kredittsperre. 

Sliter du med høy gjeld og dyr kreditt?

Vi i Okida kan hjelpe deg. Bare legg inn en søknad om refinansiering her, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid. Det er gratis og uforpliktende.

Hva er frivillig kredittsperre?

En kredittsperre betyr at kredittopplysningsbyråene ikke kan gi ut informasjon om din økonomi. Dette kan være opplysninger om din gjeld, inntekt, kredittscore, betalingsanmerkninger og mer. Det gjør det i praksis umulig for banker, finansieringsselskaper og andre å gjøre en kredittsjekk av deg. En kredittsjekk er en kontroll av betalingshistorikken din som banker og andre långivere foretar for å sjekke ut din kredittverdighet før de eventuelt tilbyr deg lån. En kredittsperre betyr altså i praksis at du ikke kan ta opp lån eller kreditter, da en kredittsjekk alltid er nødvendig for å låne penger. Kredittsjekk er også nødvendig ved inngåelse av forsikringer, mobilabonnement og strømavtaler. 

Se også: Slik blir du kvitt betalingsanmerkninger

Frivillig kredittsperre og tvungen kredittsperre

Det finnes to typer kredittsperre:

Frivillig kredittsperre kan du opprette selv ved å kontakte et kredittopplysningsbyrå. Frivillig kredittsperre varer helt til du opphever den selv. 

Tvungen kredittsperre er en sperre som opprettes av en tredjepart, for eksempel NAV eller en velge. Tvungen kredittsperre er mindre vanlig. 

Når bør du legge inn kredittsperre?

Det kan være flere grunner til å legge inn kredittsperre:

Forhindre misbruk og ID-tyveri: Dersom ett eller flere av dine bankkort og ID-dokumenter har blitt stjålet eller kommet på avveie kan du legge inn en kredittsperre for å unngå at noen tar opp lån eller kreditter i ditt navn. 

Skjule opplysninger: Dersom du ikke ønsker at tredjeparter skal få innsyn i din økonomi kan du legge inn kredittsperre slik at disse ikke kan utleveres. 

Forhindre for høy gjeld: Du kan også legge inn kredittsperre dersom du frykter at du kan falle for fristelsen til å ta opp mer gjeld enn du har mulighet til å betjene. Dette er spesielt aktuelt dersom du har mye gjeld fra før. 

Hvordan legge inn kredittsperre?

Du kan opprette frivillig kredittsperre ved å kontakte et av kredittopplysningsbyråene. Slik oppretter du kredittsperre hos de ulike byråene: 

Bisnode kredittsperre

  • Gå til Bisnode sine nettsider (Nå Dun & Bradstreet)
  • Logg inn med BankID
  • Opprett frivillig kredittsperre
  • Hos Bisnode / Dun & Bradstreet kan du også sjekke din kredittscore og se om du har eventuelle betalingsanmerkninger. 

Experian kredittsperre

  • Gå til Experian sine nettsider (Min Experian)
  • Oppgi fødselsnummer og logg inn med BankID
  • Opprett kredittsperre
  • Hos Experian kan du også se din kredittscore, få opplysninger fra Gjeldsregisteret og finne ut om du har eventuelle betalingsanmerkninger. 

Creditsafe kredittsperre

Dersom du blir utsatt for ID-tyveri kan det være lurt å kredittsperre deg selv hos alle selskapene. Det er gratis å legge inn kredittsperre. En til enhver tid oppdatert oversikt over hvilke selskaper som tilbyr kredittsperre finner du på Datatilsynet sine nettsider. 

Hvordan oppheve kredittsperre

Du kan enkelt oppheve kredittsperre ved å logge deg inn hos de samme selskapene som du la inn kredittsperre hos. 

Ofte stilte spørsmål om frivillig kredittsperre

Hvordan oppheve kredittsperre?

Du kan oppheve kredittsperre ved å logge deg inn hos de samme selskapene som du la inn kredittsperre hos. 

Hvem tilbyr frivillig kredittsperre?

Kredittsperre tilbys av utvalgte kredittopplysningsbyråer. De største er Bisnode (Nå Dun & Bradstreet), Creditsafe og Experian

Hvor kan man oppheve kredittsperre?

Du kan oppheve kredittsperre ved å kontakte de kredittopplysningsbyråene som du la inn kredittsperre hos. 

Hva er sammenhengen mellom kredittsjekk og kredittsperre?

En kredittsjekk er en kontroll av din økonomi som er nødvendig for å få lån, kreditter og visse andre tjenester. Når du oppretter en kredittsperre, kan ingen ta en kredittsjekk av deg. 

Hva er frivillig kredittsperre?

Frivillig kredittsperre er en sperre som du legger inn hos kredittopplysningsbyråene slik at ingen får innsyn i dine økonomiske opplysninger. Når du legger inn en frivillig kredittsperre kan ingen kredittsjekke deg, og det betyr i praksis at du ikke får tatt opp lån eller kreditter. 

Hvordan fjerne frivillig kredittsperre?

Du kan slette kredittsperre ved å logge deg inn hos kredittopplysningsbyråene som du har lagt inn kredittsperre hos. 

Hvordan fjerne Experian kredittsperre?

Experian kredittsperre kan du oppheve ved å logge deg inn på Min Experian.

Emner: Privat økonomi, Experian kredittsperre, hvordan kredittsperre seg selv, tvungen kredittsperre, gjeldsrådgivning