Gode tips før Black Friday og julehandelen

Selv om det kan bugne av tilbud på Black Friday og julegavene skal kjøpes i julehandelen, kan det være lurt å ta noen forhåndsregler før man setter i gang med å handle. Slik vil du både få bedre kontroll over pengebruken, spare penger og unngå unødvendige innkjøp. 

Planlegg innkjøpene på forhånd

Det er lett å se et godt tilbud og kjøpe ting på impuls som man egentlig ikke trenger. Slik kan man raskt ende opp med å bruke penger på varer eller tjenester som kanskje ikke blir brukt. En unødvendig utgift med andre ord. Tenk heller igjennom hva du trenger på forhånd og planlegg kjøpene ut fra dette. Skriv gjerne ned en liste over hva du bør anskaffe deg og sjekk om disse tingene kommer på tilbud. 

Ikke alle tilbud er gode tilbud

Uansett om det er snakk om tilbud på Black Friday eller juletilbud, bør du alltid sjekke om tilbudene det reklameres for faktisk er gode. I mange tilfeller kan prisen ha vært skrudd opp på forhånd, slik at avslagene ikke er så store som de framstår som. Det kan være lurt å bruke prisoversikter som prisjakt.no eller prisguiden.no for å se prisutviklingen på produktet du er interessert i. 

Vær forsiktig med bruk av kredittkort

Å handle med kredittkort kan være økonomisk smart dersom man bruker kortene fornuftig. Å kjøpe med kredittkort er en trygg måte å betale på og mange kredittkort kommer med gode fordeler som for eksempel forsikringer, cash back eller rabatter på mange varer og tjenester. Det er imidlertid også viktig å huske på at bruk av kredittkort forutsetter at man har god kontroll på økonomien og ikke bruker mer enn det man har råd til å betale tilbake. Dersom man ikke har mulighet til å betale tilbake hele summen ved forfall, påløper gebyrer og svært høye renter. Slik kan det man har kjøpt bli mye dyrere enn det var i utgangspunktet. 

Har du en buffer?

En buffer er en sparekonto med oppsparte penger som man kan bruke dersom man får en uforutsett større utgift. Det kan for eksempel være at helt nødvendige hjelpemidler som bilen eller kjøleskapet ryker, eller at man får en vannlekkasje eller en høy tannlegeregning. I slike tilfeller kan det være smart å ha tilgjengelige midler å betale med. Alternativet er å ta opp dyre forbrukslån, som innebærer mye høyere kostnader. En bufferkonto skal ikke brukes til daglig forbruk eller ting man plutselig får lyst på.

Det anbefales at alle opparbeider seg en buffer som tilsvarer 2-4 månedslønner, ut fra hvilken situasjon man er i. Dersom du ikke har en buffer, bør du vurdere å sette av noe penger på en sparekonto i stedet for å bruke alle pengene på julehandel. Det betyr ikke at du ikke skal handle julegaver i år, men du bør vurdere rimeligere alternativer og sette resten inn på bufferkonto. Du kan også opprette en fast spareavtale fra din lønnskonto slik at du bygger opp en bufferkonto over tid. Da vil du få en mer robust økonomi i det neste året og vil kunne unngå økonomiske problemer dersom noe uforutsett skulle skje.  

Se også: Restrukturere dine lån for en bedre økonomi

Hva er Black Friday?

Black Friday er en tradisjon som kommer fra USA. Det er årets viktigste handledag og regnes som starten på julehandelen. En av de viktigste helligdagene i USA er Thanksgiving, som alltid faller på en torsdag. Derfor tar mange amerikanere fri fredagen etter. Fordi mange også benyttet denne ekstra fridagen til å starte julehandelen, begynte butikkene å lokke med ekstra gode tilbud akkurat på denne dagen. Slik startet Black Friday, og tradisjonen spredte seg etter hvert til Europa. 

Emner: Julehandel, personlig økonomi, Black Friday