Kredittkort fordeler og ulemper

I denne artikkelen forklarer Okida fordeler og ulemper med bruk av kredittkort. Til slutt svarer vi på ofte stilte spørsmål om kredittkort. 

Kredittkort fordeler:

Det er trygt

Å betale med kredittkort er en trygg måte å betale på. Dersom du skulle bli svindlet eller ikke motta varen eller tjenesten du har kjøpt (for eksempel ved konkurs), kan du henvende deg til kredittselskapet for å få refusjon. 

Rabatter, fordeler og forsikringer

Mange kredittkort gir deg gode rabatter, fordeler og forsikringer. Det er vanlig at du får med gratis reiseforsikring dersom du betaler minst 50% av reisekostnadene med det aktuelle kredittkortet. Med reisekostnader menes billetter (fly, tog, buss, båt etc) og overnattingskostnader. Mange kredittkort gir deg også gode rabatter hos utvalgte partnere eller på bestemte kategorier av varer og tjenester. Det er også mulig å få kredittkort som gir deg penger tilbake (cashback) på alt du kjøper eller poeng som du kan bruke på varer og tjenester. Andre kredittkort fordeler kan være gratis eller rabattert lounge-tilgang på flyplasser, gunstig vekslingskurs i utlandet og gratis kontantuttak.

Rask tilgang til penger

Eier du ett eller flere kredittkort har du rask tilgang til penger dersom en uventet større utgift skulle dukke opp. 

Rentefri kreditt

Hver gang du betaler med et kredittkort tar du praksis opp et mindre lån. Kredittkortet gir deg tilgang til penger som du ikke har og som du må betale tilbake på et senere tidspunkt. Dersom du betaler kredittkortregningen i tide, løper det ingen kostnader og du har i praksis fått rentefri kreditt. 

Kredittkort ulemper

Selv om kredittkort kan gi deg mange fordeler, er det også noen ulemper du må være obs på: 

Høye renter

Kredittkort har svært høye rentesatser sammenlignet med andre låneformer. Dersom du ikke betaler hele saldoen ved forfall, vil rentene på det utestående beløpet raskt gjøre gjelden større og føre til betydelige kostnader over tid.

Fare for gjeldsproblemer

Bruk av kredittkort kan føre til udisiplinert pengebruk og akkumulering av gjeld som kan være vanskelig å håndtere. Å betale kun minimumsbeløpet hver måned fører til økt gjeldsbyrde over tid. 

Gebyrer og kostnader:

Mange kredittkort har gebyrer, som årsavgifter, gebyrer for kontantuttak, overtrekksgebyrer og andre avgifter. Dette kan øke de totale kostnadene ved å bruke kredittkortet.

Påvirkning av kredittscore:

Kredittrammene du har på dine kredittkort regnes som gjeld, selv om du ikke har brukt av kredittrammen. Dette kan påvirke din kredittscore negativt da dette signaliserer økonomisk risiko for långivere. Høy kreditt kan også føre til at du får mindre boliglån eller andre typer lån dersom du søker om det. 

Mulighet for impulskjøp:

Tilgjengeligheten av kreditt gjennom kredittkort kan føre til impulsive kjøp og overforbruk.

Ofte stilte spørsmål om kredittkort

Hva er cashback?

Cashback er penger tilbake, som regel en prosentandel, som du får tilbake på alt du kjøper eller på kjøp hos utvalgte butikker eller kjeder. 

Hvilket kredittkort er best?

Hvilket kredittkort som er best, avhenger av dine personlige preferanser og forbruksmønster. Dersom du skal anskaffe et kredittkort, bør du vurdere et kort som gir deg flest mulig fordeler ut fra dine behov. 

Hvilke fordeler har kredittkort?

Det er en trygg betalingsmåte, du har rask tilgang til penger og du får ofte med gode fordeler som rabatter, cashback og ulike forsikringer.


Emner: Kredittkort fordeler, kredittkort ulemper