Hva er kravene for å få refinansiering?

I denne artikkelen forklarer Okida de viktigste kravene for å få refinansiering. Vi forklarer også hva refinansiering er og hvordan du kan refinansiere gjelden din.

Trenger du refinansiering?

START SØKNAD HER

Hva er refinansiering?

Refinansiering er en prosess der en person tar opp et nytt lån for å betale ned eksisterende gjeld. Hovedmålet med refinansiering er å oppnå bedre lånevilkår, som lavere rente, lengre tilbakebetalingstid eller lavere månedlige avdrag. Det nye lånet kan være et forbrukslån eller man kan bake gjelden inn i boliglånet. Ved å refinansiere kan man dra nytte av lavere renter eller bedre lånevilkår som kan redusere totalkostnadene og gjøre det lettere å håndtere gjelden. Refinansiering er lurt fordi dine lånekostnader reduseres.

Hvilke krav gjelder for å få refinansiering?

Kravene for å få refinansiering kan variere avhengig av hvilket lån du ønsker å refinansiere og hvilken långiver eller finansinstitusjon du søker hos. Her er noen generelle krav som vanligvis gjelder når du skal refinansiere:

Kredittvurdering

Bankene og andre långivere vil vurdere din kredittverdighet og din kredittscore som en del av refinansieringsprosessen. En god kredittscore øker sjansene for å få refinansiering til en gunstig rente. Hvis din kredittscore er lav, kan det være vanskeligere å få refinansiering og du kan bli tilbudt høyere renter eller i verste fall få avslag på søknaden. 

Inntekt og betalingsevne:

Långivere vil vurdere din samlede inntekt og betalingsevne for å sikre at du har tilstrekkelig økonomisk kapasitet til å håndtere det refinansierte lånet. Långivere vil spesielt se på hvor høy inntekt du har i forhold til samlet gjeld. 

Betalingsanmerkninger

Selv om betalingsanmerkninger generelt gjør det vanskelig å få lån, finnes det muligheter for å refinansiere gjeld med betalingsanmerkninger. Kravene vil da være strengere sammenlignet med en refinansiering uten betalingsanmerkninger. For eksempel vil långivere som regel kreve sikkerhet i eiendom. 

Eiendom og sikkerhet:

Dersom refinansieringen innebærer pant i eiendom, kan långiver kreve at du har tilstrekkelig egenkapital i eiendommen for å kunne refinansiere. Egenkapitalkravet vil variere avhengig av långiverens retningslinjer og hvilken type lån du søker om.

Krav til dokumentasjon:

Det stilles krav til dokumentasjon. Du kan bli bedt om å levere nødvendig dokumentasjon, som lønnsslipper, skattemeldinger, bankutskrifter og eventuelle eksisterende lånedokumenter, for å bekrefte inntekt, eiendom og gjeldssituasjon.

Se også: Slik kan du få hjelp med betalingsproblemer

Långivers krav:

De ulike långiverne kan ha sine egne spesifikke krav for å innvilge en søknad om refinansiering. Dette kan omfatte krav til minimums- eller maksimums lånebeløp, minimums- eller maksimums låneperioder, geografiske begrensninger og annet.

Slik går du frem for å refinansiere gjelden din

Vurder gjeldssituasjonen:

Start med å få en oversikt over all gjeld du har, inkludert beløpene, hvem du skylder penger, rentesatser og hvilke betingelser som gjelder. 

Sammenlign banker og långivere

Sammenling flere långivere og finansinstitusjoner for å finne ut hvem som tilbyr refinansieringslån med de gunstige betingelselsene. Sammenlign rentesatser, tilbakebetalingstid, gebyrer og andre vilkår for å finne det beste alternativet for deg. Dersom du vil spare tid, kan du sende en søknad om refinansiering til Okida som videresender din søknad til flere banker. Bare legg inn en søknad om refinansiering her, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid. 

Vurder og godkjenn lånetilbudet:

Etter at du har mottatt et eventuelt lånetilbud, må du nøye vurdere betingelsene og sammenligne dem med din nåværende gjeld. Se etter lavere rente, lavere månedlige avdrag eller andre gunstige betingelser som vil hjelpe deg med å håndtere gjelden bedre.

Er du fornøyd med lånetilbudet, kan du godkjenne det. Den nye långiveren vil deretter innløse gjelden du har hos dine eksisterende kreditorer, og du vil begynne å betjene det nye refinansieringslånet i henhold til de avtalte betingelsene.

Husk at refinansiering ikke bare handler om å få bedre betingelser, men også om å ha en god økonomisk plan for å unngå å havne i samme gjeldssituasjon igjen.

Emner: Krav for å få refinansiering