10 tips for bedre personlig økonomi
Personlig økonomi er noe mange synes er en utfordring, særlig i en tid da prisene har steget mye, strømmen er dyr og renta er høy. I denne artikkelen gir Okida deg 10 tips som kan hjelpe deg. Her får du gode tips som hjelper deg å spare penger på lån, forsikring, strøm, mat og mye mer. Vi forklarer deg også hva personlig økonomi er og vi svarer på ofte stilte spørsmål.
Hva er personlig økonomi?
Enkelt forklart handler personlig økonomi om inntekter, utgifter og sparing. Andre viktige faktorer er forsikringer, investeringer, pensjonsplanlegging og mye mer.
For de fleste vil den personlige økonomien endre seg mye i løpet av livet. Økonomien for en ung person med studentbudsjett, boligsparing og leieutgifter skiller seg mye fra en familie med familiebudsjett og boliglån eller en pensjonist med nedbetalt gjeld. Tipsene i denne artikkelen er generelle og vil gjelde for mange.
Tips for personlig økonomi
1) Reduser dine lånekostnader
For mange utgjør lån en vesentlig utgift hver måned. Avdrag skal betales og i tillegg kommer renter. Rentene har steget mye den siste tiden, noe som betyr at de fleste har fått høyere lånekostnader. De vanligste typene av lån er:
Boliglån utgjør en stor utgift for mange. Du kan derfor spare mye på å reforhandle boliglånet. Sjekk med jevne mellomrom hvilken bank som har den laveste renten. Selv om renteforskjellene på boliglån i utgangspunktet er små, kan en lavere rentesats likevel bety en vesentlig besparelse, nettopp fordi boliglån som regel er store beløp, ofte på flere millioner kroner.
Studielån har en flytende rente som skal ligge blant de laveste i markedet, men Lånekassen kommer også med jevne mellomrom med gode fastrentetilbud. Det er ikke alltid at fastrente lønner seg, men for deg som ønsker mer forutsigbarhet i økonomien, kan et fastrentelån være et godt alternativ.
Forbrukslån og andre lån uten sikkerhet har høy rente sammenlignet med boliglån og studielån. Derfor bør du prioritere å betale ned på disse lånene først. Dersom du har flere forbrukslån og kredittgjeld bør du forsøke å refinansiere disse og samle alle dine lån i et større lån. Da vil du sannsynligvis få bedre rente og du vil også spare penger på færre gebyrer.
Kredittkortgjeld har som regel enda høyere rente enn ordinære forbrukslån. Derfor bør du unngå denne typen gjeld. Det finnes mange fordeler med kredittkort, men for å dra nytte av disse må du alltid betale hele kredittkortfakturaen innen forfallsdato. Dersom du allerede har pådratt deg kredittkortgjeld bør du prioritere å betale tilbake denne så raskt som mulig. I likhet med forbrukslån lønner det seg å refinansiere kredittkortgjeld.
Vi i Okida kan hjelpe deg med å refinansiere flere typer lån, slik at du får lavere lånekostnader. Bare send oss en uforpliktende søknad om refinansiering her, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid.
2) Strøm, mobil og forsikring
I likhet med lønnskostnader kan du redusere dine utgifter knyttet til faste utgifter som strøm, mobil og forsikring. Minst et par ganger i året bør du gå igjennom dine avtaler og se om det er andre i markedet som kan gi deg en bedre pris. Markedet endrer seg raskt, så selv om du i utgangspunktet kjøpte den beste avtalen, kan andre aktører ha senket prisene og kan gi deg en bedre deal.
- Sammenlign abonnementene du har med andre aktører på markedet. Gjør dette med jevne mellomrom, minst et par ganger i året.
- Sjekk om det finnes familierabatter, studentrabatter eller andre rabatter som er relevant for deg.
- Ikke bind deg til langsiktige avtaler. Da mister du muligheten til å bytte på et senere tidspunkt.
3) Spar penger på mat
Mat er en av de tingene vi ikke kan klare oss uten, og nordmenn har opplevd at matutgiftene har gått kraftig opp den siste tiden. Prisene på basisvarer som egg, kjøtt, melk og brød har steget langt mer enn andre produktkategorier.
Her er noen tips for å spare penger på mat:
- Se alltid etter tilbudsvarer
- Unngå unødvendige impulskjøp
- Mange butikker har nå egne disker med matvarer som er kraftig nedsatt i pris på grunn av holdbarhetsdato. Her kan det være mye penger å spare.
- Du kan også få avslag på dagligvarer dersom du betaler med enkelte kredittkort. Husk bare på å betale hele kredittkortregningen innen betalingsfristen, ellers vil høye renter raskt spise opp avslagene du har fått.
4) Dropp take-away kaffen og ta med matpakke
Et åpenbart tips for å spare penger er å se nærmere på pengene som du bruker i hverdagen. Det er de små tingene som utgjør store summer over tid. Dersom du kjøper kaffe på vei til jobben hver dag og du betaler 45 kroner per kopp, utgjør dette 10.350 kroner på et år. Dersom det å kjøpe lunsj på jobben koster 70 kroner per dag, mens det kun koster 20 kroner å ta med matpakke hjemmefra, sparer du i løpet av et år hele 11.500 kroner som du kan bruke til for eksempel oppsparing av egenkapital.
5) Spar penger på drivstoff
Kjører du mye bil kan det være gode penger å spare på drivstoff. Her er noen tips for å spare penger på bensin og diesel:
- Skaff deg lojalitetskort hos de bensinstasjonkjedene som befinner seg der du kjører oftest
- Også når det gjelder drivstoff og bensinstasjonvarer kan du få gode avslag dersom du betaler med enkelte kredittkort. Husk bare på å betale kredittkortregningen innen fristen,
ellers vil høye renter raskt spise opp rabatten du har fått.
6) Skaff deg ting helt gratis
Visste du at det finnes flere markedsplasser hvor du kan skaffe deg møbler, klær, elektronikk og mye annet helt gratis? En av disse er finn.no, hvor mange legger ut ting de ikke trenger under “gis bort” kategorien. Dersom du trenger flere ting eller en bestemt ting, kan det være lurt å opprette et lagret søk i “gis bort”-kategorien. Da vil du automatisk få melding på e-post eller i appen dersom noen skulle gi bort det du trenger.
7) Sett opp budsjett
Når du skal spare penger er det viktig at du skaffer deg en helhetlig oversikt over din økonomi. Gå igjennom alle dine inntekter og utgifter og se om du går i overskudd eller underskudd. Det kan være lurt å dele inntektene inn i faste utgifter (husleie, mobilabonnement, låneutgifter etc) og variable utgifter. Excel er et godt verktøy til å sette opp et personlig budsjett. Det finnes mange ferdige maler som du kan laste ned. Det finnes også mange gode budsjettapper.
8) Gå over regningene dine
Mange betaler de månedlige faste regningene uten å tenke særlig mye over det. Men du bør faktisk gå nøyere gjennom regningene du betaler. Det kan være at du betaler på ting som du slett ikke trenger, som for eksempel abonnementer på tjenester som du sjelden eller aldri bruker. Det kan også være at du betaler mer enn du behøver for tjenester som strøm, forsikring, mobil etc
9) skaff deg en bufferkonto
Alle bør skaffe seg en bufferkonto, uansett økonomisk situasjon. En bufferkonto skal ikke brukes til daglige løpende utgifter. En bufferkonto skal heller ikke brukes til ferie eller andre gøyale ting. En buffer er en sparekonto hvor du setter av penger til større uforutsette utgifter. Det kan være at vaskemaskinen ryker, du får en stor tannlegeregning eller at bilen må på verksted. Med en bufferkonto vil du ha penger i bakhånd til å betale disse uforutsette utgiftene. Slik slipper du å ta opp lån eller havne i økonomisk uføre. Et beløp tilsvarende 2-3 netto månedslønner bør stå på bufferkontoen.
10) Øk dine inntekter
I tillegg til å redusere dine utgifter, kan du øke dine inntekter. Dette kan gjøres på mange måter:
- Ta på deg ekstra jobb, for eksempel ekstra vakter, dersom du har muligheten til det
- Skaff deg en ekstrajobb i tillegg til din vanlige jobb.
- Selg ting du ikke trenger, for eksempel på finn.no. De fleste har ting liggende på loftet og i kjelleren som de sjelden eller aldri bruker. Selger du disse tingene kan du både bli kvitt rot og tjene litt ekstra penger. Husk at salg av brukte ting er skattefritt for privatpersoner.
- Dersom du har en hybel eller et ekstra gjesterom, kan du tjene penger på utleie ved å leie ut disse enten for kortere eller lengre perioder.
- På litt lengre sikt kan du ta utdanning eller kurs som kan gi deg en bedre betalt stilling.
Ofte stilte spørsmål om personlig økonomi:
Hva er personlig økonomi?
Personlig økonomi handler om inntekter, utgifter, sparing, forsikringer, pensjonsplanlegging og mye mer.
Hvordan kan jeg forbedre min personlige økonomi?
Det kan være mange måter å forbedre den personlige økonomien på. Sett opp et budsjett og finner måter å spare penger på mat, strøm, bensin, forsikring, mobil og andre nødvendige tjenester. Refinansier dine lån og skaff deg en bufferkonto.
Emner: Hva er personlig økonomi