Rente på boliglånet – dette må du vite

Lurer du hvorfor noen får bedre rente på boliglånet enn andre? I denne artikkelen viser vi deg hvilke faktorer som påvirker din rente på boliglånet.

Trenger du boliglån? Få tilbud fra flere banker. Start søknad her.

Vi kan også hjelpe deg som har fått avslag på søknad om boliglån i andre banker.

Se også denne artikkelen for åtte gode tips til lavere rente på boliglånet.

Disse faktorene påvirker din boliglånsrente:


Betalingshistorikk

Når bankene vurderer din lånesøknad vil de se på din betalingshistorikk. Om du har misligholdt tidligere regninger som har gått til inkasso eller hatt betalingsanmerkninger vil dette vises i din betalingshistorikk og vil slå seg ut i redusert sjanse til å få lån og / eller at banken krever høyere renter.

Les også: Slik får du lån med betalingsanmerkning


Øvrig gjeld

Har du forbruksgjeld eller andre dyre kreditter og smålån vil dette påvirke lånemuligheter og lånevilkår negativt. Har du flere smålån vil det lønne seg å samle disse og refinansiere før du går til banken din og ber om lavere rente. Husk at du også som regel kan spare mye penger på refinansiering med sikkerhet i bolig.


Inntekt

Jo høyere inntekt du har, jo bedre er sjansen til å få lån. En regel som ofte benyttes er at du ikke får låne mer enn 5 ganger inntekten.


Inntektshistorikk

Det er ikke bare inntekten på søketidspunktet som er avgjørende for bankens vurdering av deg. Banken vil legge vekt på stabilitet over tid, derfor teller det positivt om du har hatt samme stilling eller jevnt inntektsnivå over flere år. Fast jobb vil alltid være bedre enn sesongarbeid / vikariatstillinger.


Familiesituasjon

Er dere to som låner sammen vil dere normalt kunne låne mer. Antall barn vil også ha en betydning.


Egenkapital

Andel egenkapital av stor betydning for hvilken rente du kan få på boliglånet ditt. Dersom din egenkapital utgjør 40% av boligens verdi vil du kunne få en bedre rente enn om egenkapitalen utgjør kun 20% av boligens verdi.

Se også denne artikkelen for tips til lavere rente på ulike typer lån.


Sammenlign banker og få bedre rente

Sist men ikke minst vil din egen innsats i forhold til å sammenligne lånetilbud fra ulike banker ha betydning for renten på boliglånet ditt. Selv en liten endring i rente kan bety store besparelser over tid.

Eff. rente 2,40%. 2 mill. o/25 år. Tot. kr 2.653.667