Beste lånerente – 8 tips til lavere rente

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få beste lånerente på dine lån. Dersom du skal ta opp et lån, enten om det er til å kjøpe en bolig, en bil, eller til andre formål, er det viktig at du sikrer deg den beste lånerenten.

Innhold:

Hvordan få lavere rente?

Gode lånebetingelser kan gjøre en stor forskjell på hvor mye penger du må betale tilbake i løpet av låneperioden. 

Her er noen tips som kan hjelpe deg å få den beste lånerenten:

1 – Sjekk din kredittscore

Kredittscoren din er en av de viktigste faktorene som långivere ser på når de bestemmer renten din. Din kredittscore består av mange faktorer som består av mange faktorer, som for eksempel din inntekt, skatteklasse, formue, ditt flyttemønster, din alder og om du har næringsinteresser. En viktig faktor er om du har betalingsanmerkninger. En god kredittscore gir deg i de fleste tilfeller bedre lånevilkår. 

2 – Kvitt deg med betalingsanmerkninger

Fravær av betalingsanmerkninger viser at du er en pålitelig låntaker som betaler regningene dine i tide. Du får en betalingsanmerkning dersom du har uoppgjorte krav som har gått til rettslig inndrivelse via namsmannen. Dersom du har betalingsanmerkninger vil du i de aller fleste tilfellene ikke få innvilget lån i det hele tatt. Unntaket er omstartslån for å refinanisere gjeld med betalingsanmerkninger, men slike lån kommer høy rente sammenlignet med andre typer lån.  

3 – Sammenlign tilbud fra flere långivere

Det er viktig å sjekke tilbud fra flere långivere før du bestemmer deg for hvilken långiver du vil bruke. Dette kan hjelpe deg med å finne beste lånerente og de beste vilkårene. Husk å sammenligne rentene, gebyrene, lånebeløpene og tilbakebetalingsperiodene som tilbys av de ulike långiverne. 

4 – Bruk en låneagent

En låneagent kan hjelpe deg med å finne beste lånerente ved å sammenligne tilbud fra flere långivere. Låneagenter har tilgang til et stort nettverk av långivere og kan hjelpe deg med å finne det beste lånetilbudet for dine behov. Gjennom Okida kan du søke ulike typer lån med pant i bolig. En fordel med å søke lån gjennom en låneagent er at du kun trenger å sende inn en søknad. Denne søknaden sendes så til flere långivere som du kan motta tilbud fra. Deretter kan du enkelt sammenligne tilbudene du har mottatt og velge den långiveren som gir deg det beste tilbudet. Dette sparer deg både for tid og penger. Start søknad her.

5 – Betal ned eksisterende gjeld

Hvis du har eksisterende gjeld, bør du vurdere å betale ned denne gjelden før du tar opp et nytt lån. Har du allerede mye gjeld, kan det være vanskeligere å få en god rente på et nytt lån. Långivere ser på forholdet mellom inntekten din og gjeldsbyrden din når de vurderer lånesøknaden din, så å redusere gjeldsbyrden din kan hjelpe deg med å få bedre rentebetingelser. 

6 – Kvitt deg med dyre smålån og kreditter

Det er ikke bare forholdet mellom inntekten din og gjeldsbyrden din som blir vurdert når långivere vurderer søknaden din. Også hvilken type gjeld du har, tas med i betraktningen. Dersom du har mange smålån og kreditter med høy rente, teller dette negativt. Dersom du ikke har mulighet til å betale ned disse, bør du refinansiere disse i ett større lån. Refinansiering av forbrukslån og kredittkortgjeld er ekstra lønnsomt. Slik kan du både få bedre lånebetingelser og øke sjansene dine til å få lavere rente på videre låneopptak. 

7 – For beste lånerente, velg riktig type lån

Det er viktig å velge riktig type lån når du søker om finansiering. Hvis du skal kjøpe en bolig, kan du vurdere å velge et fastrentelån for å beskytte deg mot økte renter i fremtiden. Merk imidlertid at flytende rente historisk har vist seg å være billigst over tid. Hvis du skal kjøpe en bil, vil et billån med lav rente være en god idé, men sammenlign gjerne dette alternativet opp mot andre typer lån. Det er viktig å vurdere hva som er det beste alternativet for dine spesifikke behov og økonomiske situasjon.

8 – Stabil og trygg inntekt

En stabil inntekt kan bidra til å øke sjansene dine for å få en god rente på lånet. Banker og andre långivere er opptatt av forholdet mellom din inntekt og den totale gjelden, så en høy og stabil inntekt vil kunne gi deg bedre muligheter for å få lån. Kan du ta grep for å kunne vise banken at din inntekt og jobbsituasjon er trygg og stabil?

Vi har også skrevet denne artikkelen om hvordan du kan få lavere rente på ulike typer lån.

Å få beste lånerente krever litt tid og innsats

Ikke forhast deg når du skal søke om lån. Skaff deg oversikt over egen økonomi før du går i gang med å søke lån. Sett opp en oversikt over dine inntekter, faste og variable utgifter og gjelden du har fra før. Er godt budsjett kan hjelpe deg med å holde oversikten.

Ofte stilte spørsmål om beste lånerente

Hvordan får jeg beste lånerente?

Du kan oppnå bedre rente dersom du forbedrer din kredittscore. Du kan også få beste lånerente dersom du sammenligner flere banker med for eksempel en låneagent.

Får jeg beste lånerente dersom jeg tar opp lån med sikkerhet i bolig?

Dersom du tar opp lån med sikkerhet i bolig får du som regel bedre lånerente sammenlignet med et usikret lån.

Emner: Lån, beste lånerente, privatøkonomi