Hva er et budsjett og hva bør det inneholde?

Mange lurer på hva er et budsjett. Et budsjett er et verktøy som hjelper deg med å planlegge og styre dine økonomiske midler. Det gir deg en oversikt over inntektene dine, utgiftene dine og formålet med pengene dine. Slik kan du være sikker på at du har råd til det du trenger og ønsker, og at du unngår for mye gjeld.

Innhold:

Å sette opp et oversiktlig budsjett kan være en god måte å få kontroll over den private økonomien på. Bedre oversikt kan også redusere stresset knyttet til økonomiske bekymringer.

Slik setter du opp et budsjett

En måte å sette opp et budsjett på, er å begynne med å liste opp alle faste utgifter som du har, som for eksempel husleie eller avbetaling på bil. Deretter legger du til variable utgifter som mat, husholdningsutgifter og underholdning. Sett også opp en oversikt over inntektene dine, enten det er lønn eller annen form for inntekt, og trekker utgiftene fra inntektene.

 1. Sett opp en oversikt over alle faste utgifter, for eksempel
  1. Husleie
  2. Lån og avdrag
  3. Barnehage / SFO
  4. Forsikringer
  5. Diverse abonnementer
 2. Sett opp en oversikt over alle variable utgifter, for eksempel:
  1. Mat
  2. Husholdningsartikler
  3. Klær og sko
 3. Sett opp en oversikt over dine inntekter

Det finnes flere ulike måter å lage et budsjett på. Det er viktig å finne en metode som passer for deg. Noen foretrekker å lage et budsjett ved hjelp av et regneark, mens andre foretrekker å skrive det ned på papir eller bruke en app for å holde styr på pengene sine. Uansett hvordan du velger å lage ditt budsjett, er det viktig å oppdatere det regelmessig. Det er viktig at det alltid reflekterer din nåværende økonomiske situasjon.

Dette kan du bruke et budsjett til

Ved å trekke utgiftene fra inntekten kan du se om du har et overskudd, eller om du må kutte ned på noen utgifter for å få regnskapet til å gå opp.

Kutt unødvendige utgifter

Et annet viktig aspekt ved å lage et budsjett er å se på hva du bruker pengene dine på. Mange bruker penger uten å tenke over det, og ender opp med å bruke mer enn de egentlig har råd til. Ved å sette opp et budsjett, kan du se hvor pengene dine går og bestemme deg for om det er viktig å bruke pengene på dette, eller om det er noe du kan kutte ned på.

Nå dine økonomiske mål med et godt budsjett

Et budsjett kan også hjelpe deg med å nå dine økonomiske mål. Enten det er å spare opp til en stor utgift, som for eksempel et depositum for å kjøpe en bolig, eller å spare penger til pensjon. Kanskje ønsker du deg et flott bryllup eller en dyr ferietur? Ved å sette av et fast beløp hver måned til disse formålene, kan du jobbe mot målene dine på en systematisk måte, og være sikker på at du har nok penger til å nå dem.

Dette kan du gjøre dersom dine utgifter er større enn dine inntekter

Dersom utgiftene er større enn inntektene, kan det være nødvendig å ta noen grep for å få økonomien tilbake i balanse.

Se også: 10 enkle tips til hvordan spare penger i hverdagen.

Her er noen forslag til tiltak som kan hjelpe:

 • Kutt ned på unødvendige utgifter. Gjør en gjennomgang av utgiftene og se om det er noen som kan kuttes ned på. Det kan være abonnementer eller tjenester som du ikke lenger bruker, eller varer du kjøper som du egentlig ikke trenger.
 • Øk inntektene. Se om det er muligheter for å øke inntektene dine. For eksempel ved å å ta på deg ekstra arbeid eller bytte til en stilling med høyere lønn. 
 • Lei ut hele eller av deler av boligen din som du ikke bruker selv. Mange tjener gode penger via korttidsleie og på å leie ut via tjenester som Airbnb.
 • Selg eiendeler. Dersom du har eiendeler som ikke lenger er nødvendige, kan det være lurt å selge disse for å få ekstra kontanter.
 • Få hjelp fra eksperter. Det kan være lurt å søke hjelp fra en økonomisk rådgiver eller gjeldsrådgiver for å få hjelp til å strukturere gjelden og finne løsninger for å betale den ned. 
 • Refinansiering av dyre lån hjelper deg å unngå å betale mer enn du må og vil kutte dine månedlige låneutgifter. 
 • Prioritere betalingene. Sørg for å prioritere de viktigste regningene dine. For eksempel husleie, strøm og mat, slik at du ikke mister de viktigste tingene i livet ditt.
 • Tenk langsiktig. Et budsjett er et verktøy for å planlegge og ha oversikt over økonomien din. Ikke bare for øyeblikket, men også for fremtiden. Planlegg hvordan du kan redusere utgiftene dine og øke inntektene over tid for å få økonomien i balanse.
 • Det viktigste er å være ærlig med deg selv og å være villig til å ta skrittene som kreves for å få økonomien tilbake i balanse. Det kan ta litt tid og krefter, men med hardt arbeid og dedikasjon kan du komme deg ut av en negativ økonomisk situasjon.

Hva er et budsjett for familien?

Et budsjett for familien er et verktøy for å planlegge og styre økonomien til en familie. Når man setter opp et budsjett for familien er det viktig å ta med alle inntekter og kostnader knyttet til alle familiemedlemmene. Budsjettet skal gi en oversikt over familiens inntekter, utgifter og formålet med pengene, slik at familien kan sikre at de har råd til det de trenger og ønsker.

Emner: hva er et budsjett, sette opp et budsjett, hva er et budsjett for familien?