Hvordan spare penger i hverdagen – 10 enkle tips

Med kraftig stigende priser på strøm, mat, bensin og økende renter er det mange som lurer på hvordan spare penger i hverdagen.

Innhold:

Her er en oversikt over noen gode tiltak: 

1. Skaff deg oversikt over økonomien

Det første du bør gjøre er å skaffe deg oversikt over økonomien din, for eksempel ved å lage et budsjett. Det er mye lettere å kutte utgifter dersom du vet hva du bruker penger på. Da vil du også kunne kvitte deg med de utgiftene som er unødvendige. Kanskje betaler du på abonnementer eller medlemskap som du ikke lenger bruker?

2. Kvitt deg med dyre lån og småkreditter

Sett opp en oversikt over alle dine smålån, forbrukslån og kredittkortgjeld. Slike lån har ofte høye renter og mange gebyrer, og ved å refinansiere og samle disse lånene til ett større lån kan du spare mye penger. Refinansiering av forbrukslån og kredittkortgjeld er ekstra lønnsomt.

3. Bytt leverandører jevnlig

Bytt strømleverandør, forsikringsselskap, mobilleverandør, tv/media og andre faste leverandører med jevne mellomrom. Selv om du benyttet deg av et godt tilbud da du opprettet avtalene, kan andre aktører ha kommet med bedre tilbud. Markedet endrer seg raskt. Bruk gjerne gode sammenligningstjenester på nett for å finne de billigste leverandørene.

4. Sett av penger på en bufferkonto

Alle bør sette av penger på en bufferkonto. Dette er en konto med penger som kan brukes til uforutsette nødvendige utgifter. Slik vil du unngå å komme i knipe dersom for eksempel kjøleskapet ryker, du får en stor tannlegeregning eller at bilen må repareres. Dersom en uforutsett utgift skulle oppstå er det mye bedre å bruke penger av bufferkontoen enn å ta opp et dyrt forbrukslån.

5. Hvordan spare penger på mat

Prisene på mat har steget kraftig i løpet av 2022 og 2023 mange lurer på hvordan spare penger på mat. Ved å kjøpe inn i større kvanta på tilbud eller kjøpe dagens lunsj og middag blant matvarer som snart går ut på dato, kan du spare penger på mat. Dropp også mat og drikke på farten, lag heller niste og ta med vann og kaffe på termos hjemmefra. Kast mindre mat. Spis maten som du kjøper og bruk restene i stedet for å kaste dem. 

6. Ta vare på tingene dine

Vær nøye med å ta vare på tingene dine – enten det er boligen, bilen, datamaskinen, båten eller sportsutstyr og møbler. Da varer tingene lengre og du får mer penger dersom du eventuelt skal selge dem. Ting som du ikke trenger kan du selge på tjenester som for eksempel Finn.no. Da får du både ryddet opp og tjent litt penger samtidig. 

7. Sammenlign priser

Sammenlign alltid priser hos flere butikker og leverandører før du gjør større anskaffelser som TV, kjøleskap, vaskemaskin, PC, mobiltelefon og lignende. På sider som prisjakt.no kan du sammenligne priser og se både nåværende pris og historisk pris. 

8. Planlegg dine innkjøp

Ved å planlegge dine innkjøp kan du spare gode penger. Dersom du kjøper ting mot slutten av sesongen, for eksempel vinterutstyr på våren eller juleting i januar, kan du ofte få store rabatter. 

9. Hvordan spare penger på strøm

Strømprisene har steget kraftig i løpet av 2022 og mange lurer på hvordan spare penger på strøm. Ved å skru av lyset når du ikke er i rommet, ta kortere dusjer og være sparsom med vaskemaskinen, tørketrommelen og oppvaskmaskinen kan du redusere strømregningen. Ikke ha en høyere innetemperatur enn det du trenger og bruk en strømprisapp for å følge med på når strømmen er billigst. 

10. Skaff deg ekstra inntekter

Du kan skaffe deg ekstra inntekter med en ekstra jobb på ettermiddagen elle i helgene. Du kan også ta småjobber på Finn.no eller leie ut hele eller deler av boligen din i perioder, se hvordan du kan leie ut på Airbnb her. 


Emner: Hvordan spare penger på mat, økonomitips, personlig økonomi, hvordan spare penger, hvordan spare penger på strøm, sparetips