Gjeldsproblemer? Dette er løsningen

Gjeldsproblemer kan ramme den beste og det kan ofte virke håpløst når man står oppe i det. Men fortvil ikke, det finnes løsninger. 

Vi i Okida er spesialister på å hjelpe folk ut av gjeldsproblemer. Send oss en uforpliktende forespørsel via vårt kontaktskjema, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid. 

START SØKNAD HER

I denne artikkelen forklarer vi de vanligste årsakene til alvorlige gjeldsproblemer og hvordan du kan få hjelp til å løse problemene. 

Årsaker til alvorlige gjeldsproblemer

Det er mange ulike årsaker til at nordmenn havner i mer eller mindre alvorlige gjeldsproblemer, men resultatet er ofte det samme. Noen mister jobben, det kan være på grunn av spillegjeld, sykdom eller på grunn av høy kredittkortgjeld eller forbruksgjeld. Dersom regninger går til inkasso påløper det strafferenter, gebyrer og salærer, og da kan selv små beløp vokse seg store – noe som forverrer gjeldssituasjonen. Uansett hva årsaken er, har man akkumulert mer gjeld enn man kan håndtere, eller man har tatt opp så mye gjeld at det begynner å påvirke livskvaliteten. 

Veldig mange med gjeldsproblemer begynner å lete etter en løsning etter at problemene har oppstått. Det er først når man mottar en betalingsanmerkning, varsling om lønnstrekk eller et varsel om tvangssalg, at man begynner å søke løsninger. Problemet med dette er at det da vil være mye vanskeligere og dyrere å komme ut av gjeldsutfordringene. Hadde man tatt tak i problemene på et tidligere tidspunkt kunne man løst sakene mye enklere og billigere. 

Dersom du ikke har mulighet til å betale gjelden din bør du derfor raskest mulig ta kontakt med dine kreditorer, altså det som du skylder penger. Selv om det kan være ubehagelig, kan det være mulig å finne løsninger, som for eksempel en betalingsutsettelse eller en nedbetalingsplan. Dette er mye bedre enn at kravet går til inkasso. 

Få hjelp til gjeldsproblemer gjennom refinansiering av gjeld

Har du dyr gjeld som du ikke greier å betale eller som har gått til inkasso, bør du forsøke å refinansiere denne gjelden så raskt som mulig. Det vil si at du tar opp et nytt lån med lavere renter og bedre betingelser. Dersom du sliter med flere krav mot deg, kan det lønne seg å samle disse i ett lån. Det gir bedre oversikt og i tillegg sparer du penger på gebyrer. Det er også enklere å forholde seg til en kreditor enn flere. Å løse gjeldsproblemer gjennom refinansiering av gjeld innebærer at de gamle kravene mot deg blir innfridd, og du vil sitte igjen med et billigere lån som tilpasses din økonomi.

Dersom du allerede har pådratt deg betalingsanmerkninger kan det være vanskeligere å få refinansiering. Det finnes imidlertid enkelte spesialbanker som tilbyr refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning, fortsatt at du kan stille med pant i bolig. For å kunne søke om et refinansieringslån med betalingsanmerkninger må du eie egen bolig og du må også ha ledig verdi boligen.

Et refinansieringslån med betalingsanmerkning er som regel mer kostbart enn et vanlig refinansieringslån, men til tross for de høyere kostnadene vil dette som regel være en god løsning. 

Gjeldsproblemer uten sikkerhet i bolig

Dersom du har gjeldsproblemer og ikke kan stille med sikkerhet i bolig, kan du vurdere å søke om refinansiering av gjeld uten sikkerhet. Slike lån er dyrere, siden bankene ikke får noe å stille sikkerhet i. 

Hvor kan man få hjelp med gjeldsproblemer?

Mange lurer på hvor de kan få hjelp med gjeldsproblemer. Hvis du trenger gjeldsrådgivning og hjelp med gjeldsproblemer, har du flere alternativer:

Alle NAV-kontorer er pålagt å tilby gjeldsrådgivning til personer med gjeldsproblemer. NAV skal ha et slikt tilbud i alle landets regioner. Det kan imidlertid være kø hos NAV, og kvaliteten på rådgivningen kan variere. Noen opplever at NAVs gjeldsrådgivning er begrenset.

Advokat eller jurist:

Det er mulig å få profesjonell hjelp fra en advokat eller jurist med spesialisering innen gjeldsproblematikk, men ofte koster dette penger. Dette er spesielt relevant for de med gammel eller komplisert gjeld.

Privat gjeldsrådgiver:

Private uavhengige gjeldsrådigivere har spesialisert seg på å hjelpe kunder med gjeldsproblemer. Noen tar betalt hvis de lykkes med å forhandle ned gjelden, mens andre tilbyr gratis tjenester og får betalt av banken hvis de ordner et lån for deg. 

Nyttige ressurser for deg med gjeldutfordringer

Ofte stilte spørsmål om gjeldsproblemer: 

Hvordan løse gjeldsproblemer?

En av løsningene på gjeldsutfordringer er å refinansiere gjelden med sikkerhet i bolig. Da vil du sitte igjen med et rimeligere lån som tilpasses din økonomi. 

Emner: Gjeldsproblemer NAV, gjeldsproblemer uten sikkerhet, refinansiering gjeldsproblemer