Tidligere Finanstipset har bytt navn til Okida

Tvungen gjeldsordning

Tvungen gjeldsordning kan være en vei ut av økonomisk uføre. Gjeldsproblemer kan være overveldende for enkeltpersoner og familier, og i noen tilfeller er det nødvendig med en lovregulert løsning for å få økonomien på rett spor. Vi viser deg også noen gode alternativer til tvungen gjeldsordning.

I denne artikkelen gir vi deg en grundig gjennomgang av hva en tvungen gjeldsordning innebærer, hvordan prosessen fungerer, og hvilke konsekvenser en slik ordning vil ha for deg som skyldner. 

Hva er gjeldsordning?

Gjeldsordning er en prosess som gir deg muligheten til å få kontroll over gjelden din gjennom en avtale med kreditorene. Gjeldsordning reguleres av gjeldsordningsloven og kan enten være frivillig eller tvungen. Målet med gjeldsordningen er at du som skyldner etter en viss periode skal bli gjeldfri og få en ny økonomisk start. 

Når du er under en gjeldsordning, må du leve sparsommelig. Etter at utgifter til livsopphold er betalt, må du bruke resten av pengene dine til å betale gjeld. En gjeldsordning innebærer at du som skyldner betaler så mye gjeld som du kan over en bestemt periode, vanligvis fem år, før resten av gjelden slettes. Formålet er å gi deg en ny økonomisk start samtidig som kreditorene får en rettferdig løsning. Se også: Hva er gjeldsordning? 

Hva er tvungen gjeldsordning?

Det kan ofte være lurt å prøve å få til en frivillig gjeldsordning først. Gjennom en frivillig gjeldsordning kan du ofte få bedre vilkår og en mer fleksibel avtale. En tvungen gjeldsordning er siste utvei dersom du som skyldner ikke klarer å oppnå frivillig gjeldsordning med dine kreditorer. Den økonomiske planen blir da fastsatt av retten. 

Frivillig vs. tvungen gjeldsordning

  • Frivillig gjeldsordning: Dette skjer når skyldner og kreditorene blir enige om en løsning uten at saken går til retten.
  • Tvungen gjeldsordning: Hvis kreditorene ikke godtar en frivillig løsning, kan skyldneren søke om en tvungen gjeldsordning gjennom tingretten.

Når kan du søke om tvungen gjeldsordning?

For å kvalifisere til en tvungen gjeldsordning må du oppfylle flere krav:

  • Varig betalingsudyktighet: Du må være ute av stand til å betale gjelden din over tid.
  • Forsøk på frivillig ordning: Du må først ha forsøkt å få til en frivillig gjeldsordning med kreditorene.
  • Ikke uakseptabel gjeldsadferd: Gjeldsordning kan nektes hvis du som skyldner har pådratt deg gjeld på en uansvarlig måte, for eksempel gjennom omfattende opptak av forbrukslån eller svindel.
  • Gjelden må hovedsaklig være personlig: Gjelden må være personlig og ikke næringsrelatert gjeld, med mindre skyldnerens økonomiske problemer også skyldes personlig økonomi.

Slik er prosessen:

1. Søknad til tingretten

Dersom dine kreditorer ikke godtar en frivillig løsning, kan du som skyldner sende en søknad til tingretten. Søknaden må inneholde en oversikt over all gjeld, inntekt og utgifter samt et forslag til hvordan gjelden skal betales ned.

2. Rettslig vurdering

Tingretten vurderer om du som skyldner oppfyller kravene for en tvungen gjeldsordning. Retten kan også innhente uttalelser fra kreditorene og eventuelt en bostyrer.

3. Fastsettelse av gjeldsordning

Dersom retten godkjenner søknaden, vil en gjeldsordning bli fastsatt. En slik ordning varer normalt i fem år. I denne perioden må du betale så mye som mulig av gjelden, etter fradrag for nødvendige levekostnader.

4. Gjennomføring

Det er viktig at du følger betalingsplanen strengt. Dersom du misligholder gjelden, kan gjeldsordningen oppheves, og gjelden blir igjen fullt ut inndrivbar.

Fordeler og ulemper med tvungen gjeldsordning

Fordeler

  • Redusert gjeldsbyrde: Etter fullført ordning blir du normalt gjeldfri.
  • Beskyttelse mot inkasso og tvangsinndrivelse: Dine kreditorer kan ikke kreve inn mer enn det som er fastsatt i ordningen.
  • En ny økonomisk start: Etter fem år kan du få en ny økonomisk start.

Ulemper

  • Streng økonomisk disiplin: Du må leve på et stramt budsjett i flere år.
  • Begrenset tilgang til kreditt: Mens ordningen pågår, er det svært vanskelig å få lån eller kreditt.
  • Varige økonomiske begrensninger: Noen typer gjeld, som erstatningskrav og bøter, kan ikke inngå i ordningen.
  • Sosialt stigma: Noen kan oppleve det som belastende å være under gjeldsordning.

Alternativer til tvungen gjeldsordning

Hvis du som skyldner ikke ønsker eller kvalifiserer for en tvungen gjeldsordning, finnes det andre alternativer:

  • Frivillig gjeldsforhandling: Du kan forsøke å komme til enighet med kreditorene utenfor rettssystemet.
  • Refinansiering: I noen tilfeller kan refinansiering av gjeld gi lavere månedlige kostnader slik at du får rom til å innfri gjelden over tid.
  • Forbrukerøkonomisk rådgivning: NAV eller privat gjeldsrådgivning kan gi deg råd i forhold til budsjettstyring og betalingsplaner.
  • Konkurs (for næringsdrivende): Selvstendig næringsdrivende kan vurdere personlig konkurs hvis gjelden er knyttet til virksomheten.

Tvungen gjeldsordning er siste utvei

En slik gjeldsordning er en siste utvei dersom du har havnet i alvorlige økonomiske problemer. Selv om prosessen er streng og medfører store begrensninger, gir den også en mulighet for økonomisk rehabilitering og en gjeldfri fremtid. Dersom økonomiske problemer skulle oppstå er det viktig at du søker råd og veiledning tidlig for å finne den beste løsningen for din økonomiske situasjon.

Ofte stilte spørsmål:

Hva er en tvungen gjeldsordning?
En tvungen gjeldsordning er en ordning der en skyldner får fastsatt en betalingsplan gjennom domstolen, selv om kreditorene motsetter seg det.

Hvem kan søke om tvungen gjeldsordning?
Personer som er varig ute av stand til å betale gjelden sin og har forsøkt å få til en frivillig gjeldsordning uten å lykkes, kan søke om tvungen gjeldsordning via tingretten.

Hvor lenge varer en gjeldsordning?
Vanligvis varer en gjeldsordning i fem år, men i spesielle tilfeller kan perioden være kortere eller lengre.

Hva skjer med gjelden etter at gjeldsordningen er fullført?
Når gjeldsordningen er fullført, slettes gjelden som ikke er betalt i henhold til betalingsplanen, og skyldneren blir økonomisk gjeldfri.

Hva skjer hvis jeg ikke klarer å følge gjeldsordningen?
Dersom skyldneren ikke overholder betalingsplanen, kan gjeldsordningen bli opphevet, og gjelden vil fortsatt være utestående. I noen tilfeller kan man søke om endringer i ordningen dersom situasjonen endrer seg vesentlig.

Står du fast? Ring oss på 404 56 333 – vi hjelper deg!

Close

Står du fast? Ring oss på 404 56 333

15%

Hva kan vi hjelpe deg med?

Close

Så moro at du er interessert i vårt nyhetsbrev!

Fyll inn opplysningene dine nedenfor
for å komme i gang med vårt nyhetsbrev.