Tips til bedre økonomi

Tips til bedre økonomi, her er rådene som gir deg mer å rutte med, hver eneste måned. I denne artikkelen viser vi deg noen smarte økonomitips som alle kan følge. 

# Skaff deg oversikt over økonomien

Skaff deg en oversikt over inntekter og utgifter. Se hva du har brukt penger på de siste månedene og sett opp en oversikt. 

  • På inntektssiden, ta med lønnsinntekt, trygder og stønader og andre inntekter. 
  • Når det gjelder utgifter, bruk kontoutskrifter fra nettbanken og se hvor mye du har brukt de siste 2-3 månedene og se hva du har brukt penger på. Kategoriser gjerne i hovedgrupper som mat / husholdning, klær og sko, reiser, transport etc.

# Finn ut hvor du kan spare penger

Etter å ha fått oversikt over utgiftene bør du gå igjennom disse og se hvor det finnes rom for å spare penger. Å forbedre økonomien og spare penger betyr ikke nødvendigvis at drømmeferien må legges på hylla eller å leve på pasta og knekkebrød resten av måneden. Derimot finnes det en rekke utgiftskategorier hvor man kan spare store penger ved å gjøre enkle grep, her er noen av de viktigste:

Forsikring

Gå igjennom forsikringene dine og vurder hvilke forsikringer du trenger og hvilke du ikke trenger. Si opp dyre småforsikringer ved kjøp av f.eks hvitevarer og elektronikk. Derimot bør alle bør ha både reiseforsikring, innboforsikring og særlig unge bør ha uføreforsikring. Det lønner seg ofte å samle forsikringer for å få rabatter og bedre oversikt. Visste du forresten at det finnes en rekke kredittkort med reiseforsikring og andre gode forsikringer inkludert?

Boliglån

Mange nordmenn eier egen bolig og låneutgifter utgjør derfor ofte en stor andel av utgiftene. Du behøver ikke nødvendigvis bytte bank for å forbedre din rente på boliglånet. Det holder ofte at du kan vise til at andre banker tilbyr lavere rente. Du kan også hende at din bolig har steget så mye i verdi at sikkerheten bak boliglånet er på et høyere nivå. Les mer om refinansiering av boliglån her. 

Andre lån

Eier du ikke bolig og har flere smålån og kreditter (for eksempel kredittkortgjeld) bør du likevel refinansiere og samle lånene til ett lån. Du vil både kunne få lavere rente og generelt bedre betingelser og  lengre nedbetalingstid. Dessuten vil du spare mye penger på å betale ett gebyr per måned i stedet for mange. Les også: Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Telefon

Et annet tips til bedre økonomi er så gå igjennom telefonbruken. Bruker du mye eller lite data? Ringer du mye til Norden / Europa / verden eller har du kun lokale samtaler? Sjekk ditt forbruksmønster de siste månedene og vurder om den leverandøren du har er den beste ut fra ditt behov. Det kan være flere hundrelapper i forskjell mellom billigste og dyreste leverandør av de tjenestene du trenger.

# Øk dine inntekter

Ta på deg ekstrajobb eller frilansoppdrag:

Finn en deltidsjobb eller ta på deg frilansoppdrag ved siden av hovedjobben din. Dette kan gi en ekstra inntektskilde uten at det går utover din faste stilling.

Selg ubrukte eiendeler:

De fleste har ting liggende som de ikke bruker. Gå gjennom hva du har hjemme og selg ting du ikke lenger trenger, som klær, elektronikk, eller møbler. Plattformene Finn.no og Tise er gode steder å selge brukte ting.

Leie ut eiendom eller rom:

Hvis du har ekstra plass, vurder å leie ut et rom eller en eiendom på Airbnb eller til en fast leietaker. Du kan også leie ut huset i ferien eller når du ikke er der selv. 

Kredittkort med fordeler

Mange kredittkort kommer med en rekke fordeler som kan gi deg økonomiske gevinster i hverdagen. Noen eksempler:

  • Kredittkort med reiseforsikring
  • Kredittkort som gir fordeler til studenter
  • Kredittkort med rabatt på bensin

Økonomiske fordeler ved bruk av kredittkort forutsetter at man betaler kredittkortgjelden løpende. Her kan du lese mer om kredittkort med poeng

# Tips til bedre økonomi for studenter

Utnytt studentrabatter

Mange butikker, restauranter, og transporttilbud gir studentrabatter. Sørg for å alltid ha studentbeviset ditt tilgjengelig og benytt deg av disse rabattene for å spare penger på både nødvendigheter og fritidsaktiviteter.

Benytt deg av stipender og legater

I tillegg til studielån og ordinært stipend, finnes det mange andre stipender og legater man kan søke på. Ta en kikk i legathåndboken og se om det finnes noen ordninger for deg.

Kjøp brukt og selg ubrukte ting

Kjøp brukte lærebøker, klær og møbler for å spare penger. Selg også ting du ikke lenger trenger, som gamle lærebøker eller elektronikk, på plattformer som Finn.no eller Tise. Dette kan gi deg ekstra inntekt og redusere unødvendige utgifter.

# Tips til bedre økonomi for barnefamilier

Sett opp et realistisk familiebudsjett

Sett opp et budsjett som inkluderer alle faste utgifter som husleie, mat, barnehage/skole, transport, og aktiviteter for barna. Dette gir en god oversikt over økonomien og kan være til god hjelp for å planlegge for uforutsette utgifter.

Gjenbruk og arv

Barneklær, leker og annet utstyr kan ofte arves fra søsken, slekt eller venner. Kjøp brukt når det er mulig, og selg eller gi bort ting som barna har vokst fra. Dette kan spare store summer.

Vær rimelige fritidsaktiviteter

Velg fritidsaktiviteter for barna som passer innenfor familiens budsjett. Se etter gratis eller rimelige tilbud i nærmiljøet, som offentlige lekeplasser, turer i naturen, eller aktiviteter på det lokale biblioteket.

# Tips til bedre økonomi for pensjonister

Søk om tilgjengelige støtteordninger:

Sjekk om du har rett til støtteordninger som bostøtte, helseutgifter, eller rabatter på offentlig transport. Mange kommuner har også ulike tilskudd og støtteordninger for pensjonister som kan redusere levekostnadene.

Refinansiering eller nedbetaling av gjeld:

Hvis du har gjeld, kan det være lurt å se på muligheten for refinansiering slik at du får en lavere rente. Alternativt kan du prioritere å betale ned gjeld for å redusere faste utgifter og få mer økonomisk frihet.

Vurder alternative boformer:

Hvis du bor i en stor bolig som er kostbar å drifte, kan det være økonomisk fordelaktig å vurdere en mindre bolig eller en seniorbolig.

# Ofte stilte spørsmål om tips til bedre økonomi

Hvordan kan jeg få bedre oversikt over økonomien min?

Start med å lage et budsjett der du fører opp alle inntekter og utgifter. Dette gir deg en god oversikt over hvor pengene går, og hjelper deg med å identifisere områder hvor du kan kutte kostnader.

Hvordan kan jeg spare penger på dagligvarer?

Planlegg måltider for uken, lag en handleliste, og hold deg til den. Kjøp i større kvanta når det er tilbud, og unngå impulskjøp ved å handle en gang i uken. Varer som snart går ut på dato selges ofte til sterkt redusert pris. Benytt deg av disse tilbudene for å lage dagens middag. 

Hva er en smart måte å håndtere gjeld på?

Prioriter å betale ned gjeld med høy rente først. Vurder refinansiering for å få lavere rente på lånene dine, og unngå å ta opp ny gjeld hvis det ikke er absolutt nødvendig.

Hvordan kan jeg spare mer penger hver måned?

Sett opp en fast spareavtale der en del av inntekten din automatisk overføres til en sparekonto. Sparing bør bli en fast del av budsjettet ditt, uansett beløp.

Hvordan kan jeg redusere faste utgifter?

Med jevne mellomrom, gå gjennom alle dine faste utgifter som strøm, forsikringer og abonnementer. Bytt leverandør eller vurder om du kan kutte ut unødvendige tjenester.