Fjerne kredittsperre? Slik gjør du det

Å fjerne kredittsperre er lettere enn du tror. I denne artikkelen forklarer Okida hvordan du går fram for å oppheve eventuelle kredittsperrer som du har. Men først forklarer vi hva kredittsperre er og i hvilke situasjoner kredittsperre kan ha noe for seg.

Hva er kredittsperre?

Kredittsperre innebærer at kredittopplysningsbyråene ikke gir ut informasjon om din økonomi til tredjeparter. Opplysninger som omfattes er inntekt, gjeld, kredittscore og eventuelle betalingsanmerkninger. Tredjeparter er aktører som foretar kredittsjekk av sine kunder, som for eksempel banker, kredittkortselskaper, forsikringsselskaper og andre finansinstitusjoner. Det er også vanlig at strømselskaper og mobiloperatører foretar kredittsjekk før kjøp. Kredittsperre kan være tvungen eller frivillig. Det er gratis å legge inn kredittsperre.

  • Frivillig kredittsperre kan du opprette selv ved å kontakte et kredittopplysningsbyrå. Frivillig kredittsperre kan være aktuelt dersom du mistenker at du er utsatt for ID-tyveri eller at du ønsker å begrense pengebruken. Frivillig kredittsperre varer til du selv fjerner kredittsperren. 
  • Tvungen kredittsperre opprettes av en tredjepart, for eksempel av en verge eller NAV.

Hva er konsekvensene av kredittsperre?

En kredittsperre betyr at for eksempel banker, kredittkortselskaper, strømselskaper og mobilselskaper ikke får opplysninger om deg. Siden slike aktører krever opplysninger om din økonomi før de selger deg noe, vil du heller ikke få kjøpt tjenester som for eksempel lån, kredittkort, mobilabonnement, strømavtaler og enkelte typer forsikringer. 

Hvordan fjerne kredittsperre?

Du kan oppheve en kredittsperre ved å ta kontakt med kredittopplysningsbyråene som har sperret opplysningene om deg. Prosedyrene for å sette opp og oppheve kredittsperre kan variere litt mellom de forskjellige kredittopplysningsbyråene og du må vanligvis sende en skriftlig forespørsel til kredittopplysningsbyrået hvor du bekrefter din identitet. Dette kan innebære å sende en kopi av legitimasjon og eventuelt andre nødvendige dokumenter. Du kan kun fjerne frivillig kredittsperre. Her er en oversikt over de største kredittopplysningsbyråene i Norge: 

Bisnode 

Gå til Bisnode sine nettsider (Nå Dun & Bradstreet)

Hos Bisnode / Dun & Bradstreet kan du opprette eller fjerne frivillig kredittsperre og du kan også sjekke din kredittscore og finne ut om du har betalingsanmerkninger. 

Experian 

Gå til Experian sine nettsider (Min Experian)

Hos Experian kan du også få opplysninger om din kredittscore og opplysninger fra Gjeldsregisteret og se eventuelle betalingsanmerkninger. 

Creditsafe 

Gå til Creditsafe sine nettsider 

Ofte stilte spørsmål om å fjerne kredittsperre

Kan jeg fjerne tvungen kredittsperre?

Nei, du kan ikke fjerne tvungen kredittsperre uten å ordne opp i de underliggende årsakene først. 

Hvor lang tid tar det å fjerne kredittsperre?

Dersom kredittsperren er frivillig, tar det som regel kort tid fra du kontakter kredittopplysningsbyrået til kredittsperren er fjernet. 

Koster det noe å fjerne kredittsperre?

Nei, det er gratis å både opprette og oppheve kredittsperre.