Forskjellen mellom debetkort og kredittkort

Lurer du på hva som er forskjellen mellom debetkort og kredittkort? I denne artikkelen forklarer Okida hvilke fordeler og ulemper som er knyttet til de to typene av betalingskort. Vi forklarer også hvilke faktorer du bør legge vekt på når du skal velge kort, slik at du lettere kan finne det kortet som passer best for deg. 

Sliter du med kredittkortgjeld?

Har du høy kredittkortgjeld? Sliter du med å betale regningene dine? Har du kanskje fått inkassovarsler eller betalingsanmerkninger? Vi i Okida kan hjelpe deg med å komme deg ut av den økonomiske knipa. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale. 

Kontakt oss angående refinansiering

Dette er forskjellen mellom debetkort og kredittkort

Hvordan du betaler

En vesentlig forskjell mellom debetkort og kredittkort er hvordan du betaler. 

  • Når du bruker et debetkort, trekkes pengene umiddelbart fra din konto. For å kunne bruke et debetkort, må du altså ha tilstrekkelig saldo på den tilknyttede kontoen, ellers vil ikke transaksjonen fungere
  • Et kredittkort gir deg en kredittgrense du kan bruke av. Denne kredittgrensen kan variere fra noen tusenlapper til flere hundre tusen kroner. Du står fritt til å kjøpe varer og tjenester opp til kredittgrensen. På slutten av hver måned får du en faktura på det du har kjøpt. 

Renter og gebyrer

  • Når du bruker et debetkort trekkes pengene fra en konto med positiv balanse. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for å betale renter og gebyrer knyttet til pengene du bruker. 
  • Bruker du et kredittkort slipper du som regel også renter og gebyrer dersom du betaler hele kredittkortregningen ved forfall. Utsetter du derimot en betaling, begynner høye renter å løpe, og det tilkommer ofte innbetalingsgebyrer. 

Årsgebyr

Både debetkort og kredittkort kan komme med årsgebyr av varierende størrelse. Enkelte betalingskort kommer med gode fordeler som kan gjøre at det lønner seg å velge det aktuelle kortet, til tross for årsgebyr. Eksempler på fordeler kan være cashback, rabatter, bonuser, forsikringer og tilgang til ekslusive goder. Velger du å skaffe deg et betalingskort med årsgebyr, bør du altså passe på at du utnytter fordelene med kortet i så stor grad som mulig. 

Fordeler

Både debetkort og kredittkort kan gi deg fordeler i form av cashback, bonuser, rabatter, forsikringer og andre goder. Selv om mange debetkort kan ha enkelte fordeler knyttet til seg, har kredittkort som regel flere og bedre fordeler. 

Se også: Hva er en bufferkonto

Kundeprogram

Mens mange debetkort krever at du er medlem av et kundeprogram i en bestemt bank, er mange kredittkortselskaper frittstående. Det eneste som kreves for å få et kredittkort er at du oppfyller kredittkortselskapets krav. 

Søknadsprosess

Når du søker om kredittkort i Norge, vil det alltid bli tatt en kredittsjekk av deg. Det innebærer at kredittkortselskapet tar en kontroll av din økonomi. Mange kredittkortutstedere stiller bestemte krav til kredittscore, inntekt, alder og samlet gjeld. Du kan lese mer om kredittscore her. Det stilles ofte lavere krav til debetkort, da utstedelse av debetkort ikke innebærer å gi lån. 

Er debetkort eller kredittkort best?

Om debetkort eller kredittkort er best, avhenger av din økonomiske situasjon og hvor god kontroll du har over din økonomi. Ulike kredittkort gir ofte gode økonomiske fordeler, med det forutsetter at du alltid betaler kredittkortregningen i tide. Dersom du ønsker bedre kontroll over økonomien, bør du heller vurdere et debetkort. 

Ofte stilte spørsmål:

Bør man bruke kredittkort eller debetkort i utlandet?

Om du bør bruke kredittkort eller debetkort i utlandet avhenger av hvilke fordeler som følger med kortet som du har. Ofte kan kredittkort gi deg gode fordeler som medfølgende forsikringer, cashback eller rabatter på hotell, fly og leiebil, samt gunstig valutaveksling. Debetkort kan ha noen av de samme fordelene, men ofte i mindre grad. Sjekk derfor hvilke fordeler og vilkår som følger med det kortet du har. 

Hva er forskjellen mellom debetkort og kredittkort?

Det er mange forskjeller mellom debetkort og kredittkort, blant annet hvordan man betaler, hvilke renter og gebyrer som pålegges og hvilke fordeler man kan få med.